Dietní polévky, které zahřejí: Nebojte se luštěnin ani máslové dýně

Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.
Zdroj: Pixabay.com
Která polévka zvítězila v soutěži o nejoblíbenější polévku Čechů?Dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a dýňovým 
olejem:

Suroviny:

50 g		olivový olej
80 g		 cibule
20 g		zázvor
60 g 		cukr krupice
500 g 		dýně očištěná
120 g 		pomerančová šťáva
600 g		zeleninový vývar
sůl
25 g 		citron
50 g		smetana 33%

20 g		dýňový olej
60 g		dýňová semínka
60 g		kmínový chléb
olej na smažení
pažitka.


Postup:

V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávu a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká, tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citronovou šťávou.

Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi dokřupava. Kmínový chléb nakrájejte na malé kostičky a usmažte je v horkém oleji dozlatova a hned dejte na savý papír usušit od přebytečného tuku. Pažitku jemně nakrájejte.
Slovenská vánoční kapustnice:

Suroviny:

40 g		sušené houby
50 g		sádlo
150 g	cibule
15 g		mletá paprika
150 g		klobása
100 g		uzené
600 g		voda
400 g		kysané zelí
200 g		brambory
sůl
mletý pepř
bobkový list  
50 g		sušené švestky
1 stroužek	česnek
100 g		zakysaná smetana.

Postup:

Houby si nejdříve alespoň na hodinu namočte a uvařte ve vodě. Ze zelí slijte lák, který použijte na dokyselení.
Na sádle zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte, přidejte zelí, bobkový list, uzené vcelku a zalijte vodou. Osolte a pomalu vařte. Po hodině přidejte uvařené houby, na kostky nakrájené brambory a klobásu nakrájenou přibližně na půlcentimetrová kolečka. Po uvaření brambor doměkka přidejte rozetřený česnek se solí, opepřete a dokyselte zbytkem láku. Vyndejte uvařené uzené maso a nakrájejte na kostky a vraťte do kapustnice.  Nakonec přidejte sušené švestky. Na zjemnění použijte zakysanou smetanu.

Rybí provensálská polévka se slávkami, šafránem, fenyklem a paprikami:

Suroviny:

40 g		olivový olej
50 g		žlutá paprika
50 g		červená paprika
50 g		cibule
50 g		pórek
100 g	fenykl na plátky
5 g		česnek na plátky
120 g	rajčata 
50 g		drcená rajčata
šafrán
provensálské bylinky
100 g		bílé víno 
600 g		rybí vývar
16 ks		slávek
200 g		rybí maso z mořských ryb
pažitka.

Postup:

Na olivovém oleji orestujte nejprve červenou a žlutou papriku na kostičky, pak přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky, pak přidejte pórek a fenykl nakrájený na silné plátky. Pak přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, šafrán, rajčata nakrájená na velké kostky a drcená rajčata. Vše krátce orestujte, podlijte vývarem a víno zredukujte na polovinu. Nakonec přidejte rybí vývar, provensálské bylinky, provařte 10 minut, osolte a přidejte slávky a rybí maso nakrájené na kostičky. Povařte 2-3 minuty, dokud se slávky neotevřou. Neotevřené slávky vyndejte a vyhoďte. Během vaření stahujte pěnu z polévky. Nakonec přidejte nasekanou pažitku.




+ 1 fotka+ 2 fotky

Polévky neodmyslitelně do hubnoucího jídelníčku patří. Dobře zasytí, zvyšují vylučování trávicích šťáv a celkově pomáhají při trávení. K tomu přidejte i to, že přispívají ke zlepšení pitného režimu a zvyšují příjem vlákniny.

Petra Járková
Petra Járková 04. 01. 2020 10:00

Po vánočních svátcích lidé blázní s předsevzetími, mezi kterými se nezřídka objevuje hubnutí. Dietní recepty jsou tedy zrovna v kurzu. Jenže v zimě se do zeleninového salátu nikomu moc nechce. Tak proč si nedopřát pořádnou dietní polévku.

Dietní polévky

Sytější polévka je výborná nejen k obědu, ale i k večeři nebo odpolední svačině. V případě diety musíte zapomenout na polévky zahuštěné moukou, připravené na velkém množství tuku nebo se smetanovým základem. Ani vývary z tučného masa nejsou ideální. Tuk samozřejmě použít můžete, ale stačí lžička oleje nebo máslo na porci.

Zeleninové polévky

Zeleninové polévky jsou neuvěřitelně variabilní. Každý den můžete připravit jinou a stále vám budou chutnat, stačí ji ozvláštnit bylinkami, kapkou smetany nebo třeba houbami.

Husté polévky

Polévky se liší nejen svým složením a přípravou, ale také energetickou hodnotou. Zatímco polévky vývarové a lehké na bázi zeleniny mohou začínat na 300 kJ na běžnou porci, u hustých svačinových se můžete dostat třeba až na hodnotu 2000 kJ.

Náhrada přílohy

Vývary ze zeleniny nebo zeleninové krémy, jako je třeba brokolicový nebo špenátový, kdy jen rozmixujete zeleninu a ochutíte kořením a bylinkami, můžete považovat za náhradu zeleninové přílohy.

NA RECEPTY NA SKVĚLÉ POLÉVKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články