Bětka (45): Kvůli péči o nemocnou maminku zanedbávám svoje děti. Mrzí mě, že to jinak nejde

Bětka (45): Kvůli péči o nemocnou maminku zanedbávám svoje děti. Mrzí mě, že to jinak nejde
Zdroj: Freepik

Lidem, kteří se starají o své rodiče a vlastní děti, se říká sendvičová generace. Bětka je v takové složité rodinné situaci už dlouho. Nechce zklamat maminku, ale cítí, že se svým dětem věnuje málo.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 29. 06. 2023 07:00

Mám dvě děti, staršímu Pavlovi je osmnáct let, Beátě bylo nedávno třináct. Kromě toho, že se starám o děti a chodím do práce, tak mám na starosti i svoji maminku, která na podzim oslaví osmdesáté narozeniny.

Vyrůstala jsem jenom s maminkou

V životě jsem to neměla moc jednoduché. Už jen to, že jsem vyrůstala pouze s mámou, bylo někdy náročné. Táta totiž umřel, když mi bylo devět a maminka se z toho nikdy nevzpamatovala. Brala to jako nejhorší ránu osudu. Nikdy si nenašla dalšího chlapa a stala se z ní unavená a smutná žena.

Když přišla vnoučata, jako by se v ní něco změnilo. Konečně našla smysl života a znovu se začala smát. Byla úžasná babička. Chodila mi se vším pomáhat, děti často hlídala a já si mohla odpočinout. Pak ale přišla další rána.

Maminka onemocněla rakovinou

Když mamince zjistili rakovinu, začaly obchůzky po doktorech a nemocnicích. A protože nikdy neřídila, všude jsem ji vozila já. Začátky byly opravdu náročné, chvíli to vypadalo, že šance na uzdravení jsou minimální. Ale máma je velká bojovnice a nedala se. A nakonec se uzdravila.

Jenže před třemi lety se jí to vrátilo a všechno začalo znovu. Z rodiny už má jenom mě, proto je péče o ni jen na mých bedrech. Vozím ji po doktorech, k tomu chodím do práce a starám se o děti a domácnosti. Jsem v jednom kole a nemám šanci vydechnout si.

Na děti nemám moc času

Někdy mám chuť toho všeho nechat, odjet někam daleko, kde už mě nikdo nikdy nenajde. Pak si ale vzpomenu, co všechno maminka udělala pro mě. Vím, že ji nemůžu opustit. Všechno se to podepisuje i na mých dětech. Řadu let žijí v tom, že víc času věnuji babičce. Obstarávám pro ni nákupy, úklid a vozím ji k lékařům.

Někdy je toho na moje děti moc. Trpí zejména Beátka. Nedávno jsem zjistila, že se jí zhoršily známky ve škole. Mám strach, že je to i moje vina. Nevěnuji se jí naplno a čas dělím mezi děti a moji maminku. Východisko z této situace nevidím. Je to prostě dané a já i celá moje rodina se s tím musíme nějak poprat...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Zpěvák Radek Banga o bolestném dětství: S manželkou Veronikou prozradili, zda budou mít vůbec děti

Související články

Další články