Boris (30): Na těhotenství své přítelkyně jsem reagoval rozpačitě. Teď nechce, aby dítě neslo moje příjmení

Boris (30): Na těhotenství své přítelkyně jsem reagoval rozpačitě. Teď nechce, aby dítě neslo moje příjmení
Zdroj: Freepik

Boris neustál jeden z důležitých životních momentů. Když se dozvěděl, že jeho přítelkyně Iva je těhotná, nejdřív se vylekal, jak to všechno zvládnou. Pak si to nechal projít hlavou a srovnal si priority. Jenže Iva má pořád před očima tu jeho nešťastnou první reakci.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 12. 04. 2023 07:00

Místo toho, abychom se společně těšili na našeho prvního potomka, tak s partnerkou Ivou (33) neustále řešíme jeho příjmení. Náš spor došel tak daleko, že spolu už týden nemluvíme. Ani jeden z nás totiž nechce ustoupit.

Místo radosti z dítěte jsem měl obavy

Když mi Iva oznámila, že je v očekávání, byl jsem nejdřív vyděšený. Bál jsem se nejen toho, jak všechno finančně zvládneme, ale i jestli budu dobrý táta. Asi kvůli tomu se teď hádáme. Podle Ivy jsem totiž nereagoval tak, jak si představovala. Očekávala nadšení a radost, já místo toho ukázal strach a nervozitu.

Postupně jsem se ale srovnal. V hlavě jsem si utřídil myšlenky a teď je mým jediným a hlavním životním cílem se o ni a o naše dítě postarat. Už teď bych pro ně udělal cokoliv na světě. Iva ale tuto změnu nevidí. Stále má před očima moji první reakci.

Příjmení je jablkem sváru

Její nedůvěra v to, že novou roli zvládnu, vyústila ve velký spor. Měl jsem za to, že je zvykem, aby společný potomek přijal příjmení po otci. Pokud je pár sezdaný, je to automatické, ale pokud ne, musí se na matrice sepsat prohlášení o určení otcovství. Asi nikoho nepřekvapí, když si přeji, aby moje dítě dostalo moje příjmení.

Proto jsem Ivu požádal, abychom zašli na úřad. Iva mě ale překvapila, když mi oznámila, že si není jistá. „Nevím, jestli bych to už teď chtěla řešit. Vadilo by ti hodně, kdyby se naše dítě jmenovalo po mně?“ zeptala se mě. Myslel jsem si, že si ze mě dělá legraci, ale udržel jsem emoce na uzdě. „Přišlo by mi to líto, rád bych, aby mělo moje příjmení,“ řekl jsem klidně a dál se k tomu nevracel.

Partnerka mi nedůvěřuje

Před pár dny Iva sama znovu nakousla toto téma. „Víš, neustále o tom přemýšlím, ale mám pořád před očima tvoji prvotní reakci. Bojím se, že nás opustíš, a já pak budu mít tvoje příjmení pořád na očích...“ řekla mi.

Opravdu tvrdě mě tím zasáhla. Nikdy bych je neopustil. Chci s nimi žít, ale mám pocit, že mě Iva svým chováním jen odhání. Naše rozepře o příjmení děťátka mi totiž na důvěře moc nepřidává.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články