Šárka (28): Když mi umřela maminka, měla jsem její urnu doma. Děly se zvláštní věci

žena
Zdroj: Unsplash.com

Šárka se starala o svoji nemocnou maminku do posledního dne. Bylo mezi nimi velmi silné pouto a Šárka jí chtěla splnit poslední přání. Měla mít maminku po smrti ještě měsíc doma v urně. Neptala se na důvod, zkrátka to splnila. Začaly se dít divné věci, ale po čase začaly dávat smysl, a vlastně maminka Šárce pomohla i po smrti. Co se dělo, se dozvíte v následujícím příběhu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 23. 08. 2020 15:00

Moje maminka měla rakovinu a i když se začala včas léčit, bohužel této zákeřné nemoci po roce a půl boje podlehla. Doktoři nás na to od začátku připravovali, ale jak se dá připravit na smrt osoby, kterou milujete?

Matčino poslední přání

Rodiče už v té době byli rozvedení, a přestože to není zvykem, zůstali přátelé a otec seděl na pohřbu v první řadě, jako rodina. Maminka mi byla vždy vzorem, do života mě připravila jak nejlépe mohla a já jsem jí za to vděčná dodnes. Chtěla jsem, aby měla důstojný pohřeb, a to se myslím i povedlo. Jejím přáním bylo zpopelnění a mě požádala, abych ji měla po její smrti měsíc doma. Vše jsem splnila a když byl čas vyzvednout urnu, sbírala jsem k tomu znovu síly. Doma jsem vyčlenila jedno místo v obýváku na poličce, vedle kytky, kterou měla máma ráda. Kdo zná ten pocit smutku, asi pochopí, že jsem si s matkou i nadále povídala. Přítel nad tím, že mám doma urnu, kroutil hlavou, ale i kdyby řekl cokoliv, přání matky bylo nezlomné.

Hlídala mé správné vychování

Dva  dny po tom, co jsem měla maminku doma, se v bytě objevili pavouci. Absolutně jsem to nechápala, vždyť je to novostavba, byt byl skoro nový. Matka mě ale učila, že se pavouci nezabíjí, říkávala, že to přináší smůlu a že se vlastně pavouci bojí víc nás lidí než my jich. Tak jsem je zkrátka posbírala a odnesla všechny ven. Když se tak stalo a já už neměla doma jediného pavouka, spadla zarámovaná fotka s matkou na zem.

Maminka mě také učila, že lidé si mají pomáhat, a tak když zazvonila starší sousedka, že si zabouchla klíče a vnučka přijde až za hodinu, pozvala jsem ji k sobě na koláč a čaj. Když sousedka dosedla do křesla, znovu spadla fotka s maminkou. Pronesla jsem: ,,Ona mě snad stále hlídá.“ Sousedka jen podotkla: ,,To víš, že tě hlídá děvenko, kontroluje, zdali plníš to, co tě celý život učila.“ Dávalo to smysl, protože máma taková byla.

Odhalila lež

Jednou přišel můj přítel domů a tvrdil, že si byl zahrát tenis, v tu chvíli fotka zase spadla a mně došlo, že je to vážně maminka a něco se mi snaží říct, možná, že přítel lže? Když jsem mu řekla, že mu nevěřím, že byl někde jinde, hrozně jsme se pohádali a on se přiznal, že někoho má. Je to ale moje vina, protože jsem se věnovala jen své nemocné matce a na něj jsem neměla čas. Rozešli jsme se tak rychle, že má ještě v koupelně kartáček.

Když uběhl měsíc, zařídila jsem mamince rozptyl, na místě, které si přála, a věřím, že mě bude stále hlídat.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články