Žaneta (45): Můj muž začal pečovat o bejvalku s rakovinou. Doufám, že to naše manželství ustojí

Žaneta (45): Můj muž začal pečovat o bejvalku s rakovinou. Doufám, že to naše manželství ustojí
Zdroj: Freepik

Žaneta se po prvním rozvodu znovu zamilovala. Lásku našla v Radkovi, který je také rozvedený. Donedávna vedli šťastný a klidný život. Jenže když Radkova bývalá žena Markéta onemocněla rakovinou, věci se změnily. Začal o ni pečovat a domů se vrací jenom zřídka. Žaneta začíná mít obavu, jaký vliv to bude mít na jejich manželství.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 02. 2023 10:00

Vzala jsem si už jednou rozvedeného muže. Věřila jsem, že každý necháme svoji minulost minulostí a budeme žít současností. Kdyby jeho bývalá žena neonemocněla rakovinou, možná by tomu tak i bylo. Teď s ní tráví víc času než se mnou. Bojím se, jak to ovlivní náš vztah.

Manželova bývalá žena onemocněla

Když jsme se s Radkem (50) poznali, spojovalo nás to, že jsme oba byli rozvedeni, hledali jsme lásku a porozumění. A to jsme konečně našli. Po pěti letech vztahu jsme se rozhodli, že se vezmeme. Pro nový začátek jsme si pořídili i malý domeček, který měl být útočištěm hlavně na stáří.

Vlastně ještě donedávna jsme si žili vážně skvěle. Po práci jsme si občas zašli do divadla nebo posedět s přáteli. Víkendy jsme trávili rekonstrukcí našeho hnízda lásky. A někdy jsme se zkrátka jen tak váleli. Po letech nešťastného manželství s bývalým mužem jsem si tyto chvíle náramně užívala.

Teď ale sedím doma sama. K tomu, aby se věci změnily, stačil jeden telefonát. Když mi Radek smutně oznamoval, že jeho bývalá žena Markéta (48) onemocněla rakovinou prsu, vlastně jsem ani nevěděla, co mu na to mám říct. Objala jsem ho a vyjádřila mu maximální podporu. Nenapadlo mě, že bude chtít období nemoci překonat společně s ní.

Manžel tráví spoustu času s nemocnou bývalkou

„Vadilo by ti, kdybych odvezl Markétu do nemocnice? Náš syn nemůže...“ zeptal se mě. Nemohla jsem nesouhlasit. Tím se to celé vlastně rozjelo. Kdykoliv jeho bývalá žena něco potřebuje, Radek všeho nechá a jede za ní. Vyzvednout z nemocnice, nakoupit nebo jí prostě jen dělat společnost, protože jí zrovna není dobře.

První čtyři měsíce jsem se vážně snažila být shovívavá a tvářit se, že mi to nevadí. Po dalších měsících samoty už jsem ale musela něco říct. Velmi opatrně jsem se Radka zeptala, jak dlouho to ještě bude trvat. „To já nevím. Asi dokud se neuzdraví," reagoval nesměle. „A co my dva? Kde je čas pro nás?" nadhodila jsem.

Radka to naštvalo. „Nemohu ji v tom nechat. Je to máma mého syna, něco jsme spolu zažili. Nemá nikoho, kdo by jí pomohl," rozzlobil se na mě. „A co váš syn? Proč jí nepomůže Patrik?" zajímalo mě. Na to už mi ale Radek nedokázal jasně odpovědět. Od té doby je to mezi námi ještě o něco horší. Domů jezdí jen výjimečně. A když už se objeví, tak spolu moc nemluvíme.

Bojím se, že to naše manželství neustojí

A já mám strach, co bude dál. Byli spolu téměř dvacet pět let. Pojí je společná minulost, syn a teď i rakovina. Někdy mám pocit, že by se k ní Radek nejraději vrátil. V jedné slabé chvilce se přiznal, že má výčitky svědomí. Do hlavy se mu vloudila myšlenka, že Markétina rakovina je snad jeho vina.

Mám Radka ráda, nechci o něj přijít. Chci mu být oporou v takto těžké chvíli, ale nejde mi to. Žárlím na nemocnou ženu, o kterou se nyní stará víc než o mě. Stále stojím v ústraní a čekám, co bude. Něco mi ale říká, že je tady veliká šance, že mě potká druhý rozvod.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články