Zbyšek (37): Kvůli nouzovému stavu se z manželky stala spořivá žena. Bohužel to dost přehání

Zbyšek (37): Kvůli nouzovému stavu se z manželky stala spořivá žena. Bohužel to dost přehání
Zdroj: Freepik.com

Zbyšek je velmi zoufalý ze své manželky. Ta se rozhodla, že rodině utáhne opasek, aby se během nouzového stavu tolik neutrácelo. Pojala to ale trochu radikálněji. Zbyšek se snažil zakročit a ženu usměrnit. Bohužel, ona je se svým systémem spokojená.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 11. 2020 06:30

Nouzový stav, který u nás v Čechách panuje, dost změnil naši domácnost. Manželka Marcela se rozhodla, že začneme více šetřit. Mám ale pocit, že jí z toho tak trochu přeskočilo.

Spořivá manželka

Velmi rychle jsme jako rodina pocítili skutečnost, že jsme najednou všichni doma. Máme dcery Elišku (5) a Evelínu (3), které by normálně chodily do školky. Školka je zavřená, takže Marcela i já pracujeme z domova. Denně se musí vařit oběd pro čtyři hladové krky. Děti jsou zvyklé ze školek na dopolední a odpolední svačinky. Rodinné výdaje na jídlo stouply.

Marcela se rozhodla, že takhle to dál nejde. Vymyslela plán, abychom tolik neutráceli. Začalo to tím, že holkám natrhávala toaletní papír. Musely jim stačit maximálně dva čtverečky. Nezajímalo ji, zdali je to dostatečné. Měla to být zkrátka úspora. Ta starší to ještě zvládla, Evelína ne, ta je na to ještě malá.

Další úsporou je koupání. Marcela napustila ve vaně trochu vody, kde se umyly jak holky, tak ona sama i já. Nic divného by na tom nebylo, kdybych se nemusel koupat v chlupech, protože si Marcela oholila nohy a já se v tom potom myl.

Šetří na špatných místech

Holky dostávají šťávu jednou za tři dny, jinak musí pít dešťovou vodu. Marcela dala na zahradu hrnec, kam chytá vodu, když prší. Mně to přišlo už velmi přehnané, protože peníze máme, tak jsem zakročil. Můj názor ji nezajímal, ještě jí prý poděkuji za to, kolik se jí podařilo ušetřit.

Marcele přišlo, že i moc svítíme. Večer proto zapalujeme svíčky. Je podzim, takže je velmi brzy tma. Holky si kvůli tomu nemohou doma pořádně hrát, protože svíčka neosvítí celý pokoj. Bouchl jsem do stolu a řekl dost. „Nemyslíš, že už to trochu přeháníš? Už tak je těžké být doma a ty to děláš ještě těžší,“ vystartoval jsem na ni.

Pokud se ti to nelíbí, tak se sbal a odejdi, to taky něco ušetří.“ odpověděla. Já nikam odcházet nebudu. Marcela si musí uvědomit, že se chová jako cvok. Nevím si s ní rady. Je to horší snad každým dnem. Zjistil jsem, že dává holkám i prošlé věci. Evelíně z prošlého, zkyslého jogurtu bylo velmi špatně. Měla střevní potíže celou noc.

Nepoznávám svoji ženu

Doufal jsem, že po této události se Marcela uklidní a uzná svoji chybu. Opak byl pravdou. Bylo to ještě horší. Tím, že malá chodila hodně na záchod, spotřebovala moc toaletního papíru, takže Marcele se rozhodil celý výpočet toho, kolik papíru nám zbývá do konce měsíce. Budí ve mně dojem, že jí z celé situace přeskočilo.

Co mi nehraje moc do karet, je fakt, že můj zaměstnavatel nás od dalšího měsíce bude platit jen ze sedmdesáti procent, a tak skutečně bude méně peněz. Rozhodl jsem se ale, že to Marcele neřeknu, protože bych tím celou situaci zhoršil. Jsem z toho, co se doma děje, velmi nešťastný a zoufalý. Modlím se každý den, abychom mohli zase chodit do práce a vše bylo jako dřív. Bohužel na moji ženu celé toto dění hodilo velmi špatné světlo.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články