Omlazení přírodou: Prastaré triky proti vráskám jsou účinné i dnes. Vyzkoušejte na pokožku podběl, aloe a bílek

Jak řešit vrásky přírodní cestou: Nálev z bylinek a maska z vaječného bílku
Zdroj: Freepik
Aloe vera obsahuje vitamin E, pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a podporuje tvorbu kolagenu, ten rozhoduje o pružnosti a pevnosti pleti. Vrásku mračivku, tedy vrásku mezi obočím, mnozí považují za nejvýraznější. I já k nim patřím, zkusila proto ošetření bylinkami. Moje mračivka začala být méně viditelná desátý den.Podběl, lípa a heřmánek. Tyto tři bylinky svědčí regeneraci pokožky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Pokud se vám v obličeji nebo kdekoli jinde objevily první vrásky, nezoufejte, můžete omládnout i bez skalpelu. Už i naše babičky věděly, že nejen „mračivku“ vyhladí bylinkový nálev nebo aloe vera.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 18. 08. 2023 14:00

Vrásky vznikají proto, že pokožka má tendenci být v průběhu času tenčí a méně elastická. Zkusili jste všechno možné i nemožné, abyste se jich zbavili? Zahoďte drahé krémy a vsaďte na prastaré rady, které jsou účinné i dnes.

Vybrané bylinky s anti-aging efektem

Připravte si ¼ litru vody, 10 kapek citrónové šťávy, která napomáhá při obnovení kolagenu v pleti, skvěle stahuje rozšířené póry a léčí akné, a polévkovou lžíci květů jedné ze tří mocných bylinek.

Mezi ty nejlepší patří podběl lékařský (tussilago farfara) s vysokým obsahem polysacharidů, zinku a vitaminu C. „Céčko“ má protizánětlivé účinky, urychluje proces regenerace drobných poranění, zabraňuje destrukci kolagenových vláken v pokožce a podporuje jejich tvorbu. Zinek zase chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Jelikož je lípa srdčitá (tilia cordata) bohatá na antioxidanty, které v těle neutralizují volné radikály, i ona působí proti předčasnému stárnutí buněk a je vhodná pro zralou pleť se sklonem k vráskám. Trojici uzavírá heřmánek pravý (matricaria chamomilla), jež redukuje výskyt skvrn a zmizíkuje rýhy.

Příprava nálevu

Bylinku spařte horkou vodou, nechte 15 minut louhovat, nálev sceďte a přidejte citrónovou šťávu. Nálevem dvakrát denně umývejte ta místa, která podle vás potřebují skalpel. A vytrvejte minimálně čtyři týdny. Možná, že se během této doby budete více soustředit na mračivku – vrásku mezi obočím, kterou mnozí považují za nejvýraznější.

I já k nim patřím, proto jsem pozornost věnovala hlavně jí. První výsledky můžete zaznamenat zhruba po jednom až dvou týdnech - v závislosti na tom, jak jsou vaše vrásky hluboké a jak důsledně rutinu dodržujete. A které další přírodní prostředky zabírají?

Aloe hojí i regeneruje

Sukulent aloe vera je známý tím, že má četné léčivé vlastnosti. Obsahuje vitamin E, pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a podporuje tvorbu kolagenu, pojivové tkáně, která rozhoduje o pružnosti a pevnosti pleti. Aloe vera také chrání pokožku před slunečním zářením. Rozřízněte list, extrahujte jeho gel a ráno i večer jím potírejte všechny vrásky, jež vás trápí, nechte 15 až 20 minut působit a smyjte vlažnou vodou. Postup opakujte po dobu 60 dní.

Vaječný bílek s medem vyhlazuje a hydratuje

Vaječný bílek utahuje pokožku a snižuje hloubku vrásek, zároveň stimuluje produkci kolagenu. Vyšlehejte jej společně se lžící medu, přírodním zvlhčovadlem vhodným pro všechny typy pleti. Masku naneste na dobře očištěnou pokožku a po 15 minutách ji smyjte vlažnou vodou. Provádějte dvakrát až třikrát týdně.

Čemu se při omlazování vyhnout?

Mezi faktory, které přispívají k tvorbě vrásek, patří kouření, dehydratace, stres, nevyvážená strava a nedostatek spánku. Proto típněte poslední cigaretu, dodržujte pitný režim, snižujte hladinu stresového hormonu kortizolu, třeba sportem či meditací, zařaďte do jídelníčku co nejvíce ovoce a zeleniny a spěte doporučovaných sedm až devět hodin. Pokud ani to nezabere, inspirujte se další radou našich babiček – pleť oplachujte domácím mlékem, zejména kozím.

Zkušenost redakce: Bylinkový nálev jsem aplikovala na pleť po dobu jednoho měsíce a výsledek mě mile překvapil. Moje mračivka začala být méně viditelná už desátý den. Nálev, dle mých zkušeností, vydrží v lednici čerstvý asi tři dny.

Zdroje informací:
Health.com
Pharmeasy.in

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články