Alice (36): Tchyně proti mně navádí mou dceru. Co radí psycholog?

Chcete zkusit změnu? Nebo byste si trávu nikdy nedaly, dámy?
Zdroj: Pixabay

I v těch nejlepších rodinách se dost často stává, že se z tchyně stane nepřítel číslo jedna. Ještě když proti vám navádí vaše vlastní dítě. Své o tom ví i šestatřicetiletá Alice, které tchyně ničí vztah s její dcerou. Co poradí psycholog Tomáš Morávek?

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 24. 02. 2020 12:00

Manžela Karla (40) jsem poznala, když mi bylo 25. Nyní spolu máme desetiletou dceru Natálku. Karel je skvělý manžel a ještě lepší otec. Byl moje první opravdová láska. Jenže vždycky hodně tíhl ke své mámě, mé tchyni. A ta měla a má tendence zasahovat nám do výchovy naší dcery. Radí nám, co bychom jí měli oblékat, jaké kroužky by měla navštěvovat nebo jak by se měla stravovat.

Rozpoutala jsem peklo!

Jednou už jsem to nevydržela, rozčílila se a řekla jí, že je to naše dítě a naše výchova, a že nám do ní nemá zasahovat. A bylo to! Rozpoutala jsem tím peklo. Peklo, které se neustále stupňuje. Nejenže vykládá manželovi nesmyslné historky o tom, jak se flákám s kamarádkami po kavárnách. Jednou si i vymyslela, že mě viděla s nějakým cizím mužem, což samozřejmě nebyla pravda. Manžel jí naštěstí nevěří a stojí za mnou. Ale prostě jí nedokáže rázně vysvětlit, aby nás nechala být.

Dcera se mnou často nemluví

Peklo jménem tchyně se stupňuje čím dál víc, protože začala naší dceři vykládat nesmysly a házet na mě špínu. Jednou se mě dokonce Natálka ptala, proč jsem tak zlá na babičku a proč chodím za jinýma chlapama, když máme tátu. Tchyně prostě nemá zábrany a ničí mi tím vztah s mou dcerou. Když přijde na návštěvu, zaleze si k dceři do pokoje, a pak odchází. A Natálka? Dost často se stává, že se mnou nemluví. A nejhorší na tom je, že mi už ani neříká, proč… Jsem zoufalá a už jsem přemýšlela, že bychom se odstěhovali, abych minimalizovala kontakt dcery s ní.

NÁZOR ODBORNÍKA: Co radí psycholog Tomáš Morávek?

,,V různých vtipech a historkách jsou tchyně často považovány za nástroj zla. Ve většině případů tomu tak ale není. Zvláště v dnešní době bývají mámy dcer i synů poučenější, mají kde brát informace a snaží se nevměšovat se do nové rodiny. Ne každá si ale svou potřebu vlivu uhlídá. Říká se jim invazivní typ. Mají potřebu radit či jinak pomáhat novomanželům. Situace je o to horší a komplikovanější, že jim často nemůžeme nic vyčítat. Snaží se přeci jen pomoci. Karel v našem příběhu je mezi mlýnskými kameny. Nechce si znepřátelit ani jednu stranu. Ale situace už dospěla tak daleko, že jeho partnerka uvažuje o odchodu. Co je potřeba v první řadě udělat, je sednout si a vysvětlit si situaci. Alice by měla trochu důrazně dát zpětnou vazbu svému muži, že je nespokojená a že se potřebuje cítit více svobodně. Karel pak musí své matce vysvětlit, kde jsou hranice. Jak jim může opravdu pomoci. Nebýt vůči ní kritický, ale poskytnout jí návod, co má a nemá dělat. Je těžké zachovat smír mezi všemi stranami. Karel musí dát jasně najevo, že už je dospělý. Pokud to nezvládne, hrozí mu, že bude brzy rozvedený."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články