4 příznaky roztroušené sklerózy: Tuto nemoc má i Christina Applegate ze seriálu Ženatý se závazky

4 příznaky roztroušené sklerózy: Tuto nemoc má i Christina Applegate ze seriálu Ženatý se závazky
Zdroj: Profimedia

Herečka Christina Applegate nedávno oznámila, že má roztroušenou sklerózu. Julie Fiol, která se této nemoci věnuje, popsala pro magazín Eatthis několik varovných znamení, podle nichž lze tuto nemoc poznat.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 11. 2021 12:10

Když Christina Applegate zveřejnila informaci o tom, že trpí roztroušenou sklerózou, popsala první měsíce po diagnostice jako zvláštní cestu. „Podpořili mě lidi, kteří jsou na tom stejně. Byla to těžká cesta. Ale jak všichni víme, cesta jde dál. Pokud ji neblokuje nějaká díra," dodala a pak poprosila o respektování soukromí.

Jak poznat roztroušenou sklerózu

Roztroušenou sklerózu poprvé popsali v roce 1868. Jde o chronické onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vlastní centrální nervovou soustavu, tedy mozek a míchu. Dochází k tomu, že nervové buňky spolu přestávají komunikovat správně. Touto nemocí nejčastěji trpí lidé ve věku od 20 do 40 let a postihuje dvakrát víc žen než mužů. Léčba pouze zmírňuje příznaky, nebo zpomaluje postup nemoci. A jak ji lze poznat?

Prvním příznakem roztroušené sklerózy bývají změny v myšlení. Mohou se týkat příjmu a zpracovávání nových informací, schopnosti soustředit se a věnovat něčemu pozornost. U většiny lidí jsou projevy mírné a sami je prakticky nemají šanci odhalit. „Obvykle je na změny v myšlení nebo potíže s hledáním správných slov upozorní nejbližší okolí," vysvětluje Julie Fiol, která pracuje v americké National Multiple Sclerosis Society. Tato nezisková organizace se již od roku 1946 věnuje výzkumu a informování o roztroušené skleróze, ale také podpoře pacientů.

Nepříjemným projevem nemoci je ztráta citlivosti nebo snížená citlivost obličeje a končetin. Třeba se něčeho dotýkáte rukou, ale příliš si to neuvědomujete. Můžete mít pocit, že vaše paže nebo noha „spí“ s pocitem mravenčení. Necitlivost je mírná, ale někdy i natolik závažná, že narušuje schopnost běžného fungování. Necitlivé ruce mohou komplikovat oblékání a držení předmětů. Pokud jsou necitlivé nohy, dochází k potížím s chůzí. Ty může u roztroušené sklerózy způsobovat i špatná rovnováha, napjaté svaly, slabost a únava.

Roztroušená skleróza a únava

Jeden z nejčastějších příznaků roztroušené sklerózy je únava. Ta se sice může vyskytovat i u jiných onemocnění, nebo také v běžném životě, ale únava z roztroušené sklerózy je závažnější. Liší se v tom, že se vyskytuje každý den. Může se objevit i brzy ráno, nehledě na kvalitní spánek, a v průběhu dne se zhoršuje. A to dokonce natolik, že zasahuje do všech stránek života nemocných.

Dalším z příznaků roztroušené sklerózy jsou potíže s viděním. Dochází k takzvané optické neuritidě, tedy zánětu zrakového nervu, který se projevuje bolestí při pohybu oka, rozmazaným nebo slabým viděním či ztrátou barevného vidění. Ve většině případů se ale zrak vrací do původního stavu.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Roztroušená skleróza

Eatthis.com: 5 Signs You May Have Multiple Sclerosis, Like Christina Applegate

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články