5 rad, jak žít kvalitně a dlouho: Vzdejte se zášti a praktikujte mindfulness

5 rad, jak žít kvalitně a dlouho: Vzdejte se zášti a praktikujte mindfulness
Zdroj: Shutterstock

Britský deník Express posbíral pětici rad, které by mohly přispět ke zkvalitnění a prodloužení života. Důležitý je nejen pravidelný spánek a pohyb, ale musíme dát sbohem stresu i zášti.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 18. 10. 2021 13:00

Britský deník Express.co.uk píše, že když chceme žít déle, znamená to, že musíme porazit spoustu zdravotních problémů, které se nám jej naopak snaží zkrátit. A ve spolupráci s lékárnicí Giuliou Guerrini přináší pět rad, díky kterým bychom mohli své zdraví udržet ve špičkové formě, což nám následně může prodloužit život.

Jak žít kvalitně a déle

Pokud chcete žít dlouhý a zdravý život, naprosto zásadní je zůstat aktivní. Neznamená to, že je potřeba každý den chodit do posilovny nebo si po ránu dát desetikilometrový běh. Zůstat aktivní znamená i to, že si dopřejete 15–30 minut mírného cvičení, kam spadá třeba procházka v parku, alespoň pětkrát týdně. Přispívá to také k větší duševní pohodě.

Dbejte i na to, abyste každou noc spali sedm až osm hodin, a možná zjistíte, že žijete déle," říká Giulia Guerrini. Není totiž překvapením, že dobrý noční spánek je zásadní pro celkové zdraví a pohodu, což nakonec znamená i delší život. Příliš málo spánku totiž může zvýšit riziko řady nemocí, ale na druhé straně je zase nadbytek spánku spojen s depresí a dalšími potížemi, které život zkracují.

Když už jsme u spánku, je potřeba dodat, že přemíra kofeinu může způsobit úzkost a nespavost. Jenže pití čaje a kávy je zase spojeno se sníženým rizikem chronických onemocnění. „Pití kávy přináší nižší riziko vzniku cukrovky 2. typu, srdečních chorob a dokonce i Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. A zejména mladý zelený čaj snižuje riziko některých typů rakoviny, cukrovky a srdečních chorob," vysvětluje Guerrini. Pokud se těmto nápojům budete věnovat s mírou, nelze nic zkazit.

Co prodlužuje život?

Dalším faktorem, který zkracuje život, je chronický stresS tím si ale dobře poradí pravidelná meditace a momentálně hodně populární mindfulness, které bychom asi nejlépe přeložili jako všímavost. Jde o schopnost prožívat přítomnost naplno, ale zároveň zvládat emoce. Tento přístup k životu snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu a dokonce posiluje imunitní systém.

K duševní stránce dlouhého a kvalitního života patří také jedna zajímavá věc. Giulia Guerrini tvrdí, že se máme vzdát zášti. Ta totiž může mít negativní vliv na zdraví a pohodu a v konečném důsledku snížit věk dožití. „Chronický hněv je spojen s mnoha zdravotními potížemi, jako jsou srdeční choroby, špatné zdraví plic a mrtvice. Odpuštěním a opuštěním nenávisti můžete snížit svůj krevní tlak a snížit úzkost a nakonec žít šťastnější (a doufejme, že i delší) život," dodává Guerrini.

Zdroje informací:

Express.co.uk: How to live longer: Six proven lifestyle habits and practices to help boost your longevity

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články