Nanorouška: Jak funguje a co byste měli vědět, než si ji pořídíte

Nanorouška: Jak funguje a co byste měli vědět, než si ji pořídíte
Zdroj: Pixabay.com

Kvůli koronavirové pandemii už pro nás není rouška cizím slovem. Existují různé druhy, které se liší podle materiálu. Speciální kategorií je pak nanorouška. Nanorouška by měla vydržet déle než obvyklé textilní roušky. Poradíme, jak vybrat tu kvalitní a čím se řídit.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 18. 12. 2020 12:00

Nanorouška není jen tak obyčejná rouška. Měla by obsahovat speciální vlákna. Některé z nich ovšem nejsou o nic víc než jednoduchá rouška.

Požadavky na nanoroušku

Roušky, které jsou zařazeny jako „Zdravotnické prostředky“ mají mít na obalu označení EN 14683. Uvedené označení pak vypovídá o určitých parametrech. Na obalu musí být uvedena i značka CE, což je prohlášení výrobce o shodě. Existují čtyři typy roušek: I, IR, II, IIR. Vyšší číslo vypovídá o vyšší funkčnosti ústenky a písmeno R znamená garanci určité formy ochrany uživatele. Typ IIR je chirurgická rouška.

Na trhu je možné najít výrobky, které splňují evropské normy, ale také ty, které odkazují na čínské hodnocení. Důležité je dobře zvážit, který výrobek zakoupit. Ověřené jsou výrobky s českým návodem k použití. Nanovlákenná rouška má výborně filtrovat a zároveň má být prodyšná.

Nanorouška obsahuje nanomembránu

Správná nanovlákenná rouška obsahuje nanomembránu. Její výhodou je skutečnost, že vir neprojde nanovláknem. Na rozdíl od ostatních roušek nanovlákenné fungují i po zvlhnutí. Dalo by se ji tedy teoreticky používat velmi dlouho. Jenže, jak řekl internetovému portálu Seznam zprávy Jiří Kůs, předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR: „Norma považuje roušku za jednorázový materiál. Sice můžeme nanoroušku použít vícekrát, ale norma to nedovoluje.

Protože se jedná o jednorázovou roušku, používat by se měla pouze jeden den a po použití by měla být vyhozena.

Jak prošly nanoroušky testováním

Spotřebitelská organizace dTest ověřovala, jestli zakoupené nanoroušky skutečně obsahují nanomateriál. Pro tyto materiály bohužel v současné době neexistují konkrétní požadavky. Ze třinácti testovaných výrobků s nanomateriály, které prošly testem pod elektronovým mikroskopem, vyplynulo, že ne všechny nanoroušky si označení „nano“ zaslouží. Hned několika chyběly membrány z nanovláken o průměru menším než 1 µm. Pokud v roušce nejsou obsaženy, ale na etiketě uvedeny jsou, jde o klamání zákazníka. Dobře si vedly především vybrané české výrobky.

Kromě klasických nanoroušek existují i nanofiltry, které se dají vložit do klasické textilní roušky, a tím zlepšují její funkčnost.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články