Většina žen dnes ví, jak správně čistit zuby, ale netuší, jak zabránit vzniku celulitidy, říká lymfolog MUDr. René Vlasák

Jak se zbavit celulitidy: Pomohou kapky, tablety, masáže i gely
Zdroj: Se souhlasem MUDr. Vlasáka
Flavo-Lymf kapky, 430 Kč, 50 mlVENIRA stop celulitidě, 599 Kč, 60 kapslí, což odpovídá kúře na 30 dní.Verk masážní přístroj proti celulitidě, 490 KčMasážní přístroj BeautyRelax Vacuform Premium, 1 990 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

Celulitida je strašákem žen i mužů, přičemž nezáleží na tom, zda jsme štíhlí nebo při těle. Jak v našem rozhovoru vysvětluje obezitolog a lymfolog MUDr. René Vlasák, příčiny jsou nejen genetické, ale celulitida také vypovídá o našem nezdravém životním stylu. Které metody jsou na zmírnění celulitidy prokazatelně neúčinné? Lze se jí nadobro zbavit? Jaký vliv má strava? A který typ postavy má k celulitidě největší sklony?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 01. 08. 2023 12:00

Obezitolog a lymfolog MUDr. René Vlasák popisuje v našem rozhovoru, že zbavit se celulitidy nebo zmírnit její projevy je sice náročné, ale není to nemožné. "Naprostá většina žen po celém světě dnes ví, jak si má čistit zuby, ale nemá jasno v tom, jak účelně bránit rozvoji celulitidy. Všichni chápeme, že pro zubní hygienu jsou důležité zubní kartáčky, zubní pasty atd., ale kolik žen ví, jaké zevní i vnitřní prostředky vybrat na podporu podkožní tkáně?" ptá se odborník na podkožní tuk.

Mimo genetický faktor a životní styl hraje v rozvoji celulitidy také samotný typ postavy. Tedy zda jsme vizuálně typem jablka nebo typem hrušky"Jablka mají centrální typ ukládání tuku, který je zdrojem řady závažných civilizačních onemocnění. Tuk u hrušek je někdy nevhodně označován jako ,,fit fat “. Právě hrušky mají k projevům celulitidy daleko větší náklonnost než jablka," vysvětluje doktor Vlasák.

Celulitida versus věk

Pane doktore, jak přesně vzniká celulitida?

Příčiny celulitidy jsou multifaktoriální. Nelze proto přesně identifikovat jednu příčinu či jeden děj, který stojí na počátku celulitidy. Na jejím vzniku se podílejí faktory genetické, hormonální, struktura podkožního vaziva, svalová i tuková tkáň. Ale přesto, za klíčový faktor považuji změnu mikrocirkulace, což je pojem označující oběh tělních tekutin (krve, tkáňové tekutiny, lymfy) na úrovni jednotlivých tkání.

Je celulitida otázkou věku?

Jistě, s celulitidou se nikdo nerodí. Lze říci, že je to fyziologický projev stárnutí kůže, ale to neznamená, že se stárnutí nelze bránit. Stejné je to i s celulitidou. V dnešní době existuje velké množství prostředků, které brání rozvoji celulitidy, ale

jejich systematickému využití brání informační šum s množstvím ,,fakenews“, kterými jsou ženy dnes a denně zaplavovány.

Mohou celulitidou trpět i štíhlé ženy? A proč?

Ano, mohou. Štíhlost nebo ještě více vyhublost, není zárukou optimálního kožního tonu. Kvalita kožního tonu je projevem celkové kondice pokožky a může sloužit jako zrcadlo či obraz celkové tělesné kondice. Štíhlost není synonymum pro optimální hydrataci, svalový tonus a kvalitu kolagenních a elastických vláken v kůži. Všechny vyjmenované faktory mají zásadní roli v rozvoji celulitidy.

Celulitida a metody, které nefungují

Jak pracovat na nápravě celulitidy? Je možné se jí kompletně zbavit?

Celulitidu lze považovat za symptom neboli příznak ukazující na větší či menší nedostatky v oblasti, kterou označujeme jako zdravý životní styl. Ten tvoří základ prevence nejen u celulitidy. Jako rozhodující považuji mít dostatečně zafixované osobní hygienické návyky. Při přípravě nových standardů pro prevenci a léčbu celulitidy, lipedému, ale i gynoidní

obezity, byl mojí velkou inspirací americký zubní lékař Alfred Fones. Ten je považován za zakladatele oboru dentální hygieny. Naprostá většina žen po celém světě dnes ví, jak si má čistit zuby, ale nemá jasno v tom, jak účelně bránit rozvoji celulitidy. Všichni chápeme, že pro zubní hygienu jsou důležité zubní kartáčky, zubní pasty atd., ale kolik žen ví, jaké zevní i vnitřní prostředky vybrat na podporu podkožní tkáně?

Dobře, a které to tedy jsou?

Před několika lety jsme spojili síly s doc. Ing. Petrem Kaštánkem, Ph.D. z laboratoře Ecofuel Laboratories, a začali jsme hledat přírodní látky, které mohou pomáhat při zlepšení mikrocirkulace a trofiky podkožní tkáně. Pozitivní výsledky výzkumu byly základem nejen pro vývoj nových účinných bylinných preparátů pod značkou Neobotanics. Díky tomuto spojení vznikl také nový výzkumný i úspěšný léčebný směr adjuvantní fytoterapie, který věnuje pozornost lokálním, mnohdy i zapomenutým českým bylinkám. Z praxe vidíme, že tato synergie klasických léčebných postupů a adjuvantní fytoterapie zvyšuje účinky léčby. Přes veškerý pokrok, který v dané oblasti zaznamenáváme, si však nemyslím, že v dohledné době bude možné se celulitidy zcela zbavit. Ale vždy zdůrazňuji, že celulitida ženy ohrožuje zdravotně až s rozvojem dalších komplikací, jako je obezita, porucha lymfatické drenáže a podobně. Primárně vadí kosmeticky.

Které metody potlačení celulitidy jsou prokazatelně neúčinné?

Prokazatelně neúčinné je nicnedělání a čekání na zázrak. Řekli jsme si, že celulitida je odrazem kondice nejen naší pokožky, ale do určité míry i obrazem celostního zdraví. Kondice našeho fyzického, psychického, ale i sociálního zdraví je daná pravidelností, tréninkem, určitou systematičností. Jakýkoliv jednorázový úkon nemá cenu. V bingo lze doufat v loterii, ale nikoliv při prevenci celulitidy.

Genetika a celulitida

Je celulitida ovlivněna také geneticky?

Ano, podíl genetiky je významný. Především jsou to tzv. predilekční místa ukládání tukové tkáně. Geneticky máme předurčeno, kde se nám budou hromadit zásoby tuku. Podle toho také v obezitologii rozeznáváme dva základní typy, které přirovnáváme k ovoci. Jablkům a hruškám. Jablka mají centrální typ ukládání tuku, který je zdrojem řady závažných civilizačních onemocnění. Tuk u hrušek je někdy nevhodně označován jako "fit fat“. Právě hrušky mají k projevům celulitidy daleko větší náklonnost než jablka.

Existují také nějaké potraviny, které jíst nebo pít, aby se celulitida zmírnila?

Péče o zdraví jednoznačně směřuje k personalizaci či individualizaci. Když víme, že každý z nás má jiný otisk prstů, tak není žádný důvod si myslet, že všichni máme stejný metabolismus. Nota bene, když víme, že o reakci na potravu má rozhodující vliv náš mikrobiom, o kterém toho moc nevíme. Ale při zmírnění nejen celulitidy určitě neuděláme chybu, když výrazně omezíme sacharidy a přidáme bílkoviny.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články