3 důvody, proč nás teplé počasí vyčerpává. A co s tím můžeme udělat?

3 důvody, proč nás teplé počasí vyčerpává. A co s tím můžeme udělat?
Zdroj: Unsplash

Teploty stoupají ke třicítce a nezřídka tuto hranici i překonávají. Místo toho, abychom si to užívali, pociťujeme naopak únavu. Proč nás vedra vyčerpávají a lze si s tím nějak poradit?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 06. 2021 12:00

Když skončila dlouhá série chladnějších a deštivých dnů, nastoupilo konečně teplé počasí. Jenže najednou je možná až příliš teplo a kvůli tomu pociťujeme větší únavu. Britský deník Express.co.uk popsal tři důvody, proč je tomu tak.

Proč teplé počasí způsobuje únavu?

Díky letním teplotám, rozvolnění opatření a setkávání s přáteli trávíme víc času venku a nejen v přírodě, ale také třeba na zahrádkách restaurací. Jenže místo toho, abychom si to po opravdu dlouhé době užívali, pociťujeme únavu.

Proč je tomu tak? Během teplých slunečných dnů je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži, musí víc regulovat tělesnou teplotu a pracovat tvrději, aby nás, zjednodušeně řečeno, ochladilo.

Na udržení naší vnitřní teploty na optimálních 37 ° C potřebuje uvést do provozu řadu procesů. Dochází k rozšířením cév, aby mohlo větší množství krve proudit blízko povrchu pokožky a uvolnit tak teplo. Proces, který se odborně nazývá vazodilatace, umožňuje naší krvi doslova vychladnout. Je ale rovněž zodpovědný za to, že pociťujeme návaly horka.

Bezesné letní noci

I když teplé počasí svádí k odpočinku a spánku, paradoxně máme problém zaspat. A to zejména večer, když je kvůli dlouhým dnům světlo opravdu dlouho, momentálně slunce zapadá až něco po deváté hodině večer. Pokud si kvůli letnímu počasí nemůžeme dopřát svou obvyklou dávku spánku, zvyšuje to únavu. Nemluvě už o tom, když se vlna veder opakuje řadu dnů za sebou a jednou nevyspání následuje za druhým.

Třetí důvod, proč nás vedra unavují, spočívá v pocení. To totiž zvyšuje srdeční frekvenci i rychlost metabolismu, co vede k únavě nebo ospalosti.

Jak tedy naložit s únavou z tepla? Dbejte na správnou hydrataci, vyhýbejte se polednímu žáru a udržujte ložnici v chladu. To znamená neotevírat okna, když venku přes den stoupají teploty, a závěsy nechte raději zatažené.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Why does hot weather make me tired? The three reasons

Livescience.com: Why Does Being in the Heat Make Us Feel Tired?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články