K naší planetě míří obrovský asteroid. Měří ke čtyřem kilometrům

K naší planetě míří obrovský asteroid. Měří ke čtyřem kilometrům
Zdroj: Pixabay.com

Vesmír je nekonečným prostorem, který skrývá mnohá tajemství. Čas od času se kolem naší planety mihne i nějaký asteroid obrovských rozměrů, čehož se dočkáme i na konci dubna. Podle NASA ale není důvod k panice. Zemi se totiž vyhne.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 04. 03. 2020 11:20

Kdyby se tak ale nestalo, tak by to na naši planetu mělo globální dopad. Asteroid je totiž dost velký na to, aby o sobě dal pořádně vědět.

29. dubna ve 4:56

Očekávané datum proletu asteroidu 52768 kolem naší Země je naplánováno na 29. dubna ve 4:56. Jeho velikost je odhadována na 1,8 až 4 kilometry a poprvé byl ve vesmíru spatřen už v roce 1998. Podle propočtů mine Zemi o více než šest milionů kilometrů a dosáhne přitom rychlosti vyšší než 31 tisíc kilometrů za hodinu.

K zařazení tohoto asteroidu mezi potencionálně nebezpečné pro Zemi došlo, protože bude procházet naší oběžnou dráhou. Podle NASA se však není čeho obávat.

Veškeré informace o tom, co se kolem naší planety děje, shromažďuje a monitoruje NASA Sentry System. Jedná se o vysoce automatizovaný monitorovací systém kolizí, který průběžně prohledává nejaktuálnější katalog asteroidů a sleduje jejich možné kontakty se Zemí v příštích sto letech.

Čas pro planetární obranu

„Letos se do online provozu uvede observatoř Vera C. Rubin a umožní objevovat desítky tisíc asteroidů na oběžné dráze, které by se mohly přiblížit k Zemi,“ řekl výkonný ředitel Asteroidního institutu a bývalý astronaut NASA Ed Lu. „Je to vzrušující čas pro planetární obranu, protože jsme na pokraji absolutní záplavy nových pozorování, která nám umožní sledovat desetkrát více asteroidů, než jsme kdy sledovali,“ dodal.

Neustále také probíhají vesmírné mise, které zkoumají asteroidy ve sluneční soustavě a v příštích letech mají za cíl přivést vzorky na naši planetu. V červenci příštího roku by měla začít mise NASA Dart, která bude testem planetární obrany. Jejím účelem bude zabránit asteroidům, aby zasáhly Zemi.

Asteroid, který nás mine na konci příštího měsíce, bude hodně velký, nebude však tím největším. Toto postavení patří asteroidu 3122 Florence, který naši planetu minul 1. září roku 2017. O čtyřicet let později se vrátí a jeho rozměr se odhaduje mezi čtyřmi až devíti kilometry.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články