Troškova pohádka Nejkrásnější hádanka: Proč se točila v jižních Čechách, exteriéry hledal štáb dlouho

Nejkrásnější hádanka je česká filmová pohádka, kterou na námět pohádek Jana Drdy natočil režisér Zdeněk Troška.
Zdroj: TV Nova
Nejkrásnější hádanka je česká filmová pohádka, kterou na námět pohádek Jana Drdy natočil režisér Zdeněk Troška.Premiéru měl film v únoru 2008. Pohádka spojuje a propojuje příběhy dvou Drdových pohádek, O princezně, která hádala, až prohádala a O Matějovi a Majdalence, které pocházejí z knihy České pohádky.Matěj pracuje u sedláka a miluje jeho dceru Majdalenku. Lakomý boháč však jejich lásce nepřeje, představuje si pro dceru bohatšího ženicha. Jednou zachrání Matěj bílou holubičku a ta jemu i Majdalence za odměnu daruje kouzelnou jahodu, díky níž oba rozumějí řeči ptáků. A dobře slyší, jak kohout předpoví, že jednou bude sedlák vítat Matěje jako Majdalenčina ženicha. Zatím se ale mladík ocitne v nemilosti, sedlák ho vyžene a Matěj se dostane až na královský hrad, kde probíhá velká soutěž o ruku princezny Rozmarýny.+ 5 fotek+ 6 fotek

Zdeněk Troška je jedním z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších českých režisérů. Každý z nás zvládne vyjmenovat minimálně tři jeho filmy. Mezi ty nejpopulárnější patří například Slunce, seno, Kameňák nebo Babovřesky. Tajemstvím také není to, že rád točí ve svém rodném jihočeském kraji. Nejinak tomu bylo i u pohádky Nejkrásnější hádanka.

Petra Járková
Petra Járková 25. 12. 2019 16:00

Rodák z Hoštic u Volyně se nezaměřuje jenom na komedie, ve velké oblibě má i pohádky. Klasické české pohádky, ve kterých dobro vítězí nad zlem. Jednou z takových je i Nejkrásnější hádanka, která měla premiéru v únoru 2008 a v hlavních rolích se objevili Veronika Kubařová a Jan Dolanský. Troška se jako obvykle nechal inspirovat svým oblíbeným autorem Janem Drdou. Namíchal dvě pohádky dohromady – O Matějovi a Majdalence a Jak princezna hádala, až prohádala.

Troška miluje Drdu

Zdeněk Troška se nechal slyšet, že už v první třídě se do Drdy zamiloval. „Jeho pohádky jsou úsměvné a krásně české. Proto se k nim rád vracím. I když doba se mění a s ní i styl vyprávění. Jedno je ale jisté – musí tam být dva světy, dobro a zlo, a zlo musí být potrestáno. Jak do pohádky začnete cpát filozofii a psychologii, je to špatně,“ řekl režisér při tehdejší tiskové konferenci k Nejkrásnější hádance.

Hledání lokací

Pro natáčení štáb hledal dlouho. „Naše země je strašně zadrátovaná, máme spoustu sloupů elektrického vedení. Když už najdete volný horizont, na každém vyvýšeném místě stojí vysílač mobilních telefonů,“ postěžoval si režisér. Nakonec ho zachránila Stará obora na Hluboké, kde mohl využít cestu, jež se kdysi upravovala speciálně pro natáčení Vávrova filmu. Ten ji ale nakonec stejně nevyužil.

Milované jižní Čechy

A postřehli jste někdy, že Zdeněk Troška si pro téměř všechny své snímky vybírá prostředí v jižních Čechách? Je to kvůli tomu, že miluje svůj domov. „Měl jsem v životě možnost navštívit mnoho krásných zemí a krajin světa, ale domov je jen jeden. A ten je vždy nejkrásnější. Aspoň pro mě. Kdo měl krásné dětství jako já, jistě pochopí, co říkám. Stejně tak bych nikdy nemohl emigrovat nebo žít dlouhou dobu daleko od domova. Umřel bych steskem,“ vysvětlil Troška.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:00 NA TV NOVA

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články