Ženy versus muži: Vědci odhalili, komu věříme víc, že ho něco bolí

Ženy versus muži: Vědci odhalili, komu věříme víc, že ho něco bolí
Zdroj: Freepik

Nová studie naznačuje, že lidé vnímají bolest žen a mužů jinak. Tu první podceňují a tu druhou nadhodnocují. Výsledkem může být riziko špatného přístupu okolí a nedostatečné léčby.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 05. 2021 12:00

Online magazín Creakyjoints.com, který se věnuje lidem postiženým artritidou, se zaměřil na stereotypy provázející vnímání bolesti. Ženy si prý víc stěžují, když je něco bolí, zato muži to dělají o poznání méně. A když už něco řeknou, jde o opravdovou bolest. Tohle dělení, které je v nás pevně zakořeněno, narušuje naši schopnost posoudit úroveň bolesti někoho jiného a zvolit přiměřený přístup.

Studie o bolesti

V periodiku The Journal of Pain byla nedávno publikovaná studie s názvem Rodové předsudky v odhadování bolesti druhých, která sestávala ze dvou částí. V první bylo 50 lidí požádáno, aby sledovali videa mužů a žen s bolestí zad. Kamera se zaměřila na mimiku pacientů, zatímco zkoušeli různá cvičení. Účastníci studie pak měli odhadnout jejich bolest na stupnici od 0 (absolutně žádná bolest) do 100 (nejhorší možná bolest). A k tomu sami pacienti sepsali zprávy o své současné úrovni bolesti.

Do druhé části bylo zapojeno 200 lidí, z nichž polovina měla sama potíže s chronickou bolestí, jako je artritida nebo bolesti zad. Sledovali záběry mužů i žen trpících bolestmi zad a opět měli odhadnout úroveň jejich bolesti.

Změnou ale bylo, že měli také navrhnout léčbu a mohli volit mezi léky proti bolesti nebo psychoterapií. Z obou experimentů vyplynulo zajímavé zjištění. Ženy prý ve srovnání s muži trpí menší bolestí. Bez ohledu na to, že z dotazníků samotných pacientů obou pohlaví vyplynulo, že pociťují stejnou úroveň bolesti.

Ženy netrpí méně

Výzkum naznačuje, že ženám trpícím bolestí hrozí riziko nedostatečné léčby,“ uvedla v komentáři ke studii její spoluautorka Elizabeth Losin, psycholožka z floridské University of Miami. Pacientky byly totiž účastníky studie vnímány tak, že trpí menší bolestí než muži, byť měli na videozáznamech stejnou úroveň výrazu bolesti, nehledě už na jejich vlastní údaje v dotaznících. Podle studie také mnoho pozorovatelů naznačilo, že ženy hlásí bolesti s větší pravděpodobností než muži. A vykládají si to tak, že ženy jsou náchylnější přehánět své nepohodlí.

Důležité je, že tyto předsudky byly pozorovány v rámci studie se skutečnými pacienty, kteří trpěli opravdovou bolestí," napsali autoři studie. Tato zjištění naznačují, že bolest žen je ve srovnání s muži podceňována. A co víc, když byli pozorovatelé požádáni, aby navrhli léčbu pro pacienty s bolestmi zad, měli větší sklon přisuzovat ženám psychoterapii a mužům zase vyšší množství léků.

Podle neurovědce Tora D. Wagera, který se na studii také podílel, to může být problém, protože poskytovatelé zdravotní péče mohou podobně podceňovat bolest žen. „V péči o bolest existuje předpojatost vůči pohlaví a může narušit odpovídající poskytování podpory ze strany členů rodiny a komunity a péče o trpící,“ dodává Wager. Uznání, že k tomu doopravdy dochází, je prvním krokem narovnání dlouho platné nerovnosti a zlepšení péče o ženy.

Zdroje informací:

Jpain.org: Gender Biases in Estimation of Others’ Pain

News.miami.edu: Research identifies gender bias in estimation of patients’ pain

Creakyjoints.org: Women’s Pain May Be Minimized in Comparison to Men’s Pain, New Study Finds

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články