Osmy s Ivanem Trojanem: Je horší podepsání Charty 77, nebo trhání zubů?

Osmy s Ivanem Trojanem: Je horší podepsání Charty 77, nebo trhání zubů?
Zdroj: se souhlasem České televize
Osmy: Ivan Trojan si zahrál normalizačního úředníka Richarda, který v opilosti podepíše Chartu 77. A tím odstartuje řetězec smůly.Nejen, že doma praskne stoupačka a Richardova zoufalá manželka Marta (Zuzana Stivínová) je z toho na prášky......ale také kolegyně z práce Hanička (Zuzana Kajnarová) si špatně vyloží flirt.A co víc, Richardovi se syn svěří s tím, že přivedl svou přítelkyni do jiného stavu. A to mu je teprve patnáct.+ 3 fotky+ 4 fotky

Ivan Trojan si v retro komedii Osmy zahrál normalizačního úředníka, který pod vlivem alkoholu podepíše Chartu 77. Lze to nějak napravit? A jaké další potíže se na něj valí zrovna v den, kdy má jít k zubaři na trhání osmiček?

Jana Jánská
Jana Jánská 24. 01. 2022 15:20

Děj filmu Osmy: Za okny zuří rok 1980 a normalizační úředník Richard (Ivan Trojan) v podroušeném stavu podepíše Chartu 77. Aby toho nebylo málo, začíná mu takzvaný den blbec. Před sebou má obávanou návštěvu u zubaře, kde ho čeká trhání osmiček, a to ještě není ani zdaleka všechno... Na komedii Osmy z roku 2014 se můžete podívat v úterý 25. ledna ve 20:10 na ČT 1.

Jak (ne)podepsat Chartu 77

Faktem je, že asi 25 signatářů svůj podpis veřejně odvolalo," říká pro Českou televizi scenárista Marek Epstein. „My ale nechceme pracovat s Chartou jako artefaktem, ani nerekonstruujeme skutečnou událost. Rádi bychom na modelové situaci ukázali, jak se člověk postaví k situaci, která po něm vyžaduje odvahu a rozhodnutí."

A dodává, že příběh je v podstatě jen záminka k otevření otázek, které hlodají v každém z nás. Považujeme se za hrdiny, nebo zbabělce? Jak bychom se zachovali v tak složité situaci, která prověří charakter člověka?

Pokud jde o samotnou Chartu 77, její podepsání mohlo znamenat konec studií, nebo vyhazov z práce. Podle Lidových novin se proto v některých rodinách domluvili, že podepíše jenom jeden z partnerů, aby nepřišli o zaměstnání oba. Když archy s podpisy padly do rukou StB, rozpoutal režim běsnění a hon na signatáře. V prvních týdnech svůj podpis Charty 77 odvolal architekt Jiří Záruba. Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů se poté cítil oklamán a osamocen, když se od něho odvraceli přátelé. Nepomohlo mu to ani k udržení místa na Filosofické fakultě University Karlovy. Jiří Záruba se stal prvním z 25 signatářů Charty 77, kteří do listopadu 1989 svůj podpis odvolali.

Normalizace v Brně

Snímek Osmy se natáčel v Brně, konkrétně na známé lokalitě Cejl, kterou bylo nutné "vrátit" do přelomu 70. a 80. let minulého století. Štáb na čele s režisérem Jiřím Strachem měl vždy jen několik minut, když policie zastavila dopravu a po Cejlu se rozeběhli komparsisté v retro oblečení a herec Ivan Trojan.

Samozřejmě, pokud máme třeba pět minut času, abychom natočili něco důležitého záběrově, tak si to uvědomuji, ale pro mě je to podstatné až ve chvíli, kdy tam mám třeba moc textu nebo je to obtížné zahrát," komentoval Ivan Trojan pro Českou televizi komplikované natáčení.

Co nešlo připravit přímo na místě, kde se kromě kostýmů měnily třeba i výlohy obchodů jako Klenoty, Mototechna a Supraphon, nebo žárovky veřejného osvětlení, které tehdy byly žluté, muselo získat nádech komunismu v počítačích. Tak "zmizel" třeba obrovský reklamní billboard, který na Cejlu v průběhu natáčení byl. Ale do hluboké normalizace rozhodně nepatřil.

Zdroje informací: 

Česká televize: Scénárista filmu Osmy Marek Epstein: Jsem skutečně takový srab?Film Osmy "znormalizoval" brněnský Cejl

Lidovky.cz: Vše o Chartě 77

Ustrcr.cz: Odvolání podpisu

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články