Výročí premiéry posledního dílu seriálu MASH: Jak dnes vypadají herci a kdo už není mezi námi?

Seriál MASH se stal jedním z vůbec nejúspěšnějším v celé historii. Mnozí z jeho protagonistů už dnes bohužel nežijí, ale další se doposud věnují nejen herectví, ale třeba i režii, produkci, zpěvu nebo třeba politice. Poznali bychom je?
Zdroj: Wikimedia Commons/CBS television, Public domain
Hawkeye byl hlavní postavou a nejznámější tváří seriálu. Alan Alda si i později zahrál v nespočtu filmů a vede spokojený život. Recept na něj sepsal i ve své knize s názvem Nikdy si nedávejte vycpat svého psa: Prostě žijte. Trochu se smějte. Ale jestli vážně potřebujete nějakou radu, jestli se bez té rady opravdu neobejdete, pak... ať děláte cokoli, propánaboha, hlavně si nikdy nedávejte vycpat svého psa! Max Klinger byl opravdu podivuhodná postava. Jamie Farr, stejně jako jeho seriálový Max, pochází z Toleda a dodnes je veřejně aktivní.Margaret se vždycky snažila být dokonalá, ale ne vždycky se jí to podařilo. Její představitelka Loretta Swit se stále objevuje ve společnosti a kromě herectví se věnuje i vydávání knih o umění.Kolik let, že už uplynulo od chvíle, kdy Gary Burghoff hrál Radara? Podle těchto dvou fotografií se snad ani nezdá, že by zestárl...+ 2 fotky+ 3 fotky

Pokud se o nějakém seriálu dá mluvit jako o kultovním, určitě je to MASH, který i u nás běží na některém z programů prakticky nepřetržitě. I když známe jednotlivé díly často téměř nazpaměť, přesto si je pustíme znovu. Jak lákavý tedy musel být v době, kdy se vysílaly jeho premiéry! Finální díl poslední série byl v Americe odvysílán 28. února 1983…

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 28. 02. 2021 08:00

Seriálem prošly desítky herců, ale několik hlavních si budeme pamatovat stále. Od natočení posledního dílu už uběhlo osmatřicet let a za tu dobu se samozřejmě změnil nejen Hawkeye, tedy Alan Alda, ale i další herci, bez nichž by MASH nebyl MASHem. Mnoho z nich už bohužel dnes nežije - a jak dnes vypadají a co dělají ti, které bychom ještě mohli potkat? 

Benjamin „Hawkeye" Pierce - Alan Alda

Jednoznačně nejvýraznější postavou seriálu byl kapitán Benjamin Franklin „Hawkeye" Pierce, který také natočil nejvíce dílů a objevoval se mezi zelenými stany polní nemocnice v celém jeho průběhu. Doktor, který pochází ze Zátoky pláňat v Maine, svobodný muž, který nenechá kolem projít žádnou sestru bez povšimnutí, si získal srdce diváků mimo jiné i díky hereckému výkonu jeho představitele Alana Aldy. Ten bohužel v současnosti trpí Parkinsonovou chorobou.

B. J. Hunnicutt - Mike Farrell

Proč se Hawkeyeho druhý parťák Hunnicutt „jmenuje” B. J.? To jsme se nikdy nedozvěděli. B. J. si svoje tajemství v seriálu důsledně chránil. Jednou se sice zmínil o tom, že by mohlo jít o zkratky jmen jeho rodičů - Bea a Jay - ale tohle vysvětlení nevyznívá moc věrohodně. V Koreji ho nejvíc trápilo to, že nemůže být doma se svojí milovanou ženou a malou dcerkou. Jeho představitel Mike Farrell má za sebou opravdu zajímavou historii. Než se stal hercem, působil v námořnictvu i jako soukromý detektiv. Dnes je producentem a mimo jiné se věnuje také společenskému dění a politice.

Margaret „Šťabajzna" Houlihanová - Loretta Swit

Co by byl MASH bez hlavní sestry Margaret J. „Šťabajzny“ Houlihanové? Ctižádostivá, samostatná, ale také v duši osamělá a po lásce toužící žena se snaží za každou cenu uspět a dokázat sobě i svému otci, že zvládne všechno. Někdy to ale vůbec není jednoduché. Loretta Swit, které režisér tuto roli svěřil, je herečkou doslova od dětství. Poprvé veřejně vystupovala jako sedmiletá a od té doby jsou jí jeviště a kamera průvodci celým životem. Kromě herectví se věnuje také zpěvu a tanci. Zajímavostí je, že vydala také knihu o vyšívání.

Walter „Radar" O’Reilly - Gary Burghoff

Desátník Walter „Radar" O’Reilly, mladý a ještě nezkušený voják, který ale má zvláštní dar vytušit, co se stane za několik okamžiků, se staral o úřední záležitosti jednotky víc pomocí intuice než jakéhokoliv vojenského systému. Doktoři v něm vždycky viděli spíš dítě, které je potřeba alespoň trochu chránit, a to až do chvíle, kdy směl odjet domů, k mámě do Ottumwy a Iowě. Herec Gary Burghoff je dnes také režisérem, hudebníkem a malířem. V osmdesátých letech měl svůj vlastní All-Stal Dixieland Jazz Band. Je podruhé ženatý a žije v Kalifornii. Do jeho domácnosti patří také mnoho domácích mazlíčků, protože stejně jako Radar, i jeho představitel miluje zvířata.

Maxwell Q. Klinger - Jamie Farr

Jakou nejpodivnější postavu bychom mohli v polní nemocnici najít? Bezesporu to byl seržant Maxwell Q. „Max“ Klinger, který se tak moc snažil dostat domů na paragraf, až se začal převlékat do ženských šatů. Po několika dílech to k němu už patřilo natolik, že se nad tím nikdo ani nepozastavil. A je třeba podotknout, že mu to často i slušelo. Jamie Farr, kterého tato role proslavila, se herectví věnoval po celý život, má svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, pracoval i v rádiu a jako mluvčí pro několik společností. Vydal knihu Just Farr Fun, v níž s humorem shrnuje herecký život.

John „Traper" McIntyre - Wayne Rogers

Na silvestra 2015 bohužel ve věku 82 let zemřel Wayne Rogers, představitel Johna Francise Xaviera McIntyra, kterého si možná spíš pamatujeme pod přezdívkou Traper jako prvního Hawkeyeho parťáka. Wayne Rogers zemřel na komplikace spojené se zápalem plic. Dodnes má svoji hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu a za svoje herecké umění získal i Zlatý glóbus. V seriálu MASH se vedle Alana Aldy cítil opomíjený, a tak se rozhodl na začátku čtvrté série odejít. Nic to ale nemění na tom, že bez Trapera by Hawkeye nebyl tím, kým byl.

Henry Blake - McLean Stevenson

Od roku 1995 je v hereckém nebi i McLean Stevenson, tedy seriálový Henry Blake. Také jeho vynesl MASH na herecký vrchol a v roce 1974 za svůj výkon v seriálu dostal Zlatý glóbus a mimo to i tři nominace na cenu Emmy. Stevenson se rozhodně neztratil ani po odchodu ze seriálu MASH, objevoval se v desítkách dalších filmů a v roce 1985 měl dokonce vlastní talk show s názvem America. Jako velitel v seriálu byl poněkud svérázný, vojenská disciplína a smysl pro pořádek mu moc neříkaly. O to raději se bavil se dvěma hlavními postavami, Hawkeyem a Traperem.

Sherman T. Potter - Harry Morgan

Ani druhý z velitelů polní nemocnice, Harry Morgan, který ztvárnil postavu Shermana T. Pottera, už není mezi živými. Zemřel v roce 2011 na zápal plic, bylo mu 96 let. V souvislosti s jeho působením v seriálu MASH je zajímavé zjištění, že Harry Morgan si zahrál hned dvě role, byť jedna z nich byla jen epizodní. Ještě než se v polní nemocnici poprvé (díl č. 73) objevil jako plukovník Potter, mihl se zde v roli bláznivého generála. I když bylo pro lékaře setkání s novým velícím šokem - po uvolněném Henrym Blakeovi přišel vojensky přísný plukovník Potter - brzy zjistili, že i s tímhle chirurgem se dá mluvit…

Frank Burns - Larry Linville

Bez Franka Burnse by to zkrátka nešlo. Pološílený a zcela pod vlivem své milenky, hlavní sestry Margaret Houlihanové, se snaživý důstojník snaží najít vlastní místo na slunci vedle „těch dvou”, ale marně. Představiteli Franka Burnse vyměřil osud nedlouhý život. Zemřel v roce 2000 ve věku 60 let. Herec byl téměř dokonalým protipólem své seriálové postavy, mluví se o něm jako o hodném a citlivém člověku. Vystudoval letecké inženýrství a až poté se dal na herectví.

Charles Emerson Winchester III. - David Ogden Stiers

Po majoru Burnesovi, který musel ze zdravotních důvodů polní nemocnici opustit, zaplnil prázdné místo v „bažině” aristokraticky povýšený, snobský, sarkastický a nesnesitelný vynikající chirurg Charles Emerson Winchester III. Bohužel ani s jeho představitelem se už nesetkáme. David Ogden Stiers odešel v březnu roku 2018. Ve svých 66 letech veřejně přiznal, že je gay, čehož prý později ale velmi litoval.

Otec John Patrick Mulcahy - William Christopher

Do polní nemocnice jistě patří i duchovní a otec Mulcahy (kapitán Francis John Patrick Mulcahy) byl tím nejlepším, jakého si mohla jednotka přát. Empatický, nevojenský, lidský, přející - zkrátka takový, jaký byl v šílených podmínkách korejské války potřeba. Vždyť se snad v celém táboře nenašel nikdo, kdo by ho neměl rád. Role se bravurně ujal William Christopher, s jehož herectvím se už bohužel nesetkáme. Zemřel na silvestra 2016. Od narození svého syna - autisty, se věnoval podpoře propagace informací o této nemoci.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: MASH (seriál)

Alanalda.com

Switheart.org

Jamiefarr.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články