Vanilkové rohlíčky: Poprvé se pekly ve Vídni v roce 1683, ve Francii prý inspirovaly croissanty

Vánoce bez cukroví nejsou Vánoce. A mezi nejoblíbenější druhy cukroví patří určitě křehké vanilkové rohlíčky, které jsou plné ořechů a báječně voní vanilkou. Rozhodně nesmí chybět na stole.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 11. 2022 17:00

Vanilkové rohlíčky jsou součástí Vánoc již víc než 300 let. Pocházejí z Vídně a díky tomu jsou známé ve všech zemích bývalé Rakousko-Uherské monarchie.

Historie vanilkových rohlíčků

Legenda praví, že první vanilkové rohlíčky vznikly ve Vídni v roce 1683. Rakouská armáda tehdy porazila Turky a v rámci oslav připravili vídeňští pekaři cukroví ve tvaru půlměsíce, což byl prvek z vlajky Osmanské říše. Šlo patrně o výsměch poraženému nepříteli. Jenže to zafungovalo trochu jinak. Půlměsíčky lidem zachutnaly a ujaly se.

Kolem roku 1839 pronikly také do Francie. Rakouský armádní důstojník August Zang se přestěhoval do Paříže a založil si vlastní pekárnu s názvem Parisian Rue de Richelieu. Někdy se také říká, že tvar vanilkových rohlíčků inspiroval vznik croissantů.

Přestože se vanilkové rohlíčky pojí hlavně s Vánoci, v Rakousku jsou dodnes v mnoha kavárnách dostupné celoročně. Znají je také na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, Polsku i v Itálii. Ne všude se pečou stejně a základní recept z mletých mandlí, pravé vanilky a másla prošel mnoha změnami. Existují recepty s vlašskými nebo lískovými ořechy, někdo také dává do těsta žloutek.

Jak na nejlepší vanilkové rohlíčky

Základem jsou čtyři suroviny - mouka, cukr, máslo a ořechy. Někdy se používá také margarín, ale s máslem jsou prostě chutnější. Pokud jde o ořechy, tam se nemusíte omezovat. „Lze použít mandle, lískové oříšky i vlašské ořechy. Lískové oříšky můžete předem opražit, budou výraznější," vysvětluje kulinární redaktorka Jaroslava Oumarová.

A dodává, že pokud chcete lehce změnit chuť rohlíčků, místo ořechů můžete zkusit použít mák nebo kokos. Do levnějších těst zase lze místo oříšků opražit a umlít ovesné vločky. Na tvarování rohlíčků samozřejmě existují silikonové formičky. „Nejlepší a původní způsob ale zůstává tvořit rohlíčky ručně. Mírné nedokonalosti se srovnají při pečení a následném obalení," zahání obavy Oumarová. A jak tedy na to? Z těsta oddělujeme části a rukama vyválíme „hada“ silného asi jako malíček. Ty nakrájíme na kousky a vytvarujeme drobnější rohlíčky.

Recept na křehké vanilkové rohlíčky

Patří k nejchutnějšímu vánočnímu cukroví a obvykle jsou pryč hodně rychle. Vanilkové rohlíčky se dělají s vlašskými ořechy, ale klidně si můžete suroviny hned na začátku rozpůlit a část připravit třeba s mandlemi. Na tento recept budete potřebovat:

  • 420 g hladké mouky
  • 160 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 340 g Hery (másla)
  • špetka soli
  • moučkový cukr s vanilkou na obalení

V míse si smícháme mouku, cukr, mleté ořechy, špetku soli a Heru, kterou lze nahradit i máslem. Všechny suroviny zpracujeme v pevné těsto. Těsto ještě lehce propracujeme na pomoučeném válu. Ideální je nechat ho odležet přes noc v lednici.

Z těsta okrajujeme malé kousky, ty vyválíme a vytvarujeme z nich rohlíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Protože každá trouba peče jinak, hlídejte si hlavně barvu. Když jsou špičky rohlíčků růžové, musí ven z trouby. Rohlíčky pak ještě teplé opatrně obalujeme ve směsi moučkového cukru s vanilkou.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vanilkové rohlíčky

Toprecepty.cz: Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky

Biscuitpeople.com: Vanillekipferl: The Austrian Crescent-shaped Biscuits

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články