Hanka Kynychová otevřeně o menopauze: Šla pryč kvalita vlasů a kůže, povadalo mi svalstvo na břiše a nemohla jsem spát

Cvičitelka Hanka Kynychová nafotila sérii sexy snímků s fotografkou slavných Lenkou Hatašovou.Hanka Kynychová přiznává, že její tělo prošlo po padesátce velkou proměnou.Hanka se svými klientkami denně cvičí, přesto jí svalstvo začalo ochabovat.Hanka je na své tělo pyšná a snaží se mu dávat maximum.+ 10 fotek+ 11 fotek

Cvičitelka Hanka Kynychová (55) promluvila v otevřeném rozhovoru pro Lifee.cz o menopauze, kterou procházela v uplynulých letech. Prozradila, jaké nesnáze během tohoto období zažívala, ale také o tom, co jí pomohlo překonat změny, kterými její tělo procházelo. Jak se smířila se svým věkem? Co jí pomáhalo na nadměrné pocení nebo potíže s usínáním? A proč se rozhodla nafotit sérii odvážných snímků?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 06. 2023 12:00

Cvičitelce Hance Kynychové začal přechod krátce po 50. narozeninách. Připouští, že se cítila jinak, kůži měla dehydratovanou a suchou i přesto, že se nadměrně potila. Trápily ji také problémy se spánkem. Velkou proměnou prošlo i její tělo, které bylo dosud samý sval.

Žena, ke které vzhlížejí dámy z celé republiky, najednou nevěděla, jak s novou situací naložit. "Myslím, že jsem neměla dostatek informací a neměla kolem sebe vrstevnice, se kterými bych to mohla řešit. Ne že bych se styděla, ale asi jsem si tím procházela moc brzy," zamýšlí se Hanka v našem otevřeném rozhovoru.

"Teď to mají mé klientky jednodušší. Zaprvé si o tom jako velké holky můžeme povídat. A tím, že mám období hormonální bouře za sebou, jim můžu říct, co mě provázelo," dodává Hanka, která v novém těle nafotila sérii odvážných snímků s fotografkou Lenkou Hatašovou a navrhla trendy spodní prádlo pro ženy, jejichž tělo rovněž vykazuje konkrétní znaky stárnutí.

Je ti 55 let a vypadáš skvěle. Co za tím je?

Snažím se být stále aktivní. O pleť se snažím pečovat tak, abych měla pocit, že je vyživená. Ale samozřejmě přišlo období, kdy jsem byla trochu v nesnázích, a to když jsem slavila padesátku. To pro mě bylo zvláštní období. Ne proto, že by mi bylo padesát, ale začala mi strašně vysychat kůže. Měla jsem pocit, že se ničím nedomažu a žádný krém mě nemůže nasytit. V tu dobu jsem začala řešit pitný režim, pořídila jsem si filtry, aby můj příjem tekutin byl tak kvalitní, abych z toho měla dobrý pocit. Takže jsem se dopila a dohydratovala. Ale péče je v našem věku hrozně důležitá. Ať už o vlasy, o tělo a tak dále. Je důležité si včas uvědomit, že vitamíny, minerály a kolageny jsou nedílnou součástí našeho věku. Kdykoli si zobnout, pít to klidně každý den a pořád. Toho se držím a nezanedbávám to.

Nedávno jsi rozvířila diskuzi ohledně menopauzy. Jak dlouho ti trvalo srovnat se s touto situací?

To období je dlouhé. Spíš si myslím, že jsem neměla dostatek informací a neměla kolem sebe vrstevnice, se kterými bych to mohla řešit. Ne že bych se styděla, ale asi jsem si tím procházela moc brzy. Vzpomínám si, že jsem se na to ptala kamaráda doktora, který mě ujistil, že my, cvičitelky, budeme do menopauzy vždycky přicházet dřív, protože si estrogen z těla vyčerpáme daleko dříve.

Čekala bych to právě naopak.

Takže já si toto období prožila už před dvěma lety. Ale! Teď to mají mé klientky jednodušší. Zaprvé si o tom jako velké holky můžeme povídat. A tím, že mám období hormonální bouře za sebou, jim můžu říct, co mě provázelo. Šla pryč kvalita vlasů a kůže, povadalo svalstvo na břiše a měla jsem pocit vyschlé pleti. Tohle všechno jsem si sama plácala. Zkoušela jsem různé vrstvení krémů. Naučila jsem se kombinovat olej s vodou, což jsem třeba netušila.

Jak to funguje?

Když chceš, aby se olej do pleti pořádně vsáknul, tak je dobré ji potírat minerální nebo micelární vodou a olej si potom pomocí masážních tahů víc zpracovat do pleti. Jsem cvičitelka, potím se pořád a několik hodin denně. Tím pádem jsem měla tento deficit hydratace. Tohle už dnes můžu svým klientkám říct, protože poznám kůži, když je vysušená. Takže všechny tyhle věci, nejen cvičení, s holkama probíráme u mě v tělocvičně.

S menopauzou souvisí také nespavost. Spíš dobře?

Ne. To období je hrozně náročné a tělo si s tebou dělá, co chce. Jeden den zjistíš, že ti blbnou oči. Druhý den zjistíš, že ti vysychá kůže. Třetí den ti odcházejí vlasy. Začínáš ze sebe mít zvláštní pocit. A do toho se nevyspíš. Tuhle věc jsem vyřešila tak, že jsem užívala hodně magnezia. Nejen proto, abych si uvolnila svaly, ale mozek je také sval. Takže já jsem se na noc vypínala tak, že jsem si za den dala třeba o dvě nebo tři tablety víc, než se doporučuje v denní dávce, abych se v klidu vyspala. Potom se probouzím někdy o půl čtvrté ráno a to je nepříjemná věc, tam je každá rada drahá. Na každého působí něco jiného. Někdo si musí dát sklenici mléka, někdo to překoná a vstává. Já si dala tabletu magnesia, abych ty dvě nebo tři hodiny dospala, a v sedm ráno být v tělocvičně. Není to jednoduché období.

To věřím. Mění se i tělo. Ty jsi to vyřešila šalamounsky, oblečením.

Chtěla jsem to pořád řešit cvičením, ale to prostě nejde. Tuk se přesunuje tak, jak si to mozek a hormony řídí. To, co jsme měly v oblasti prsou, máme najednou v oblasti břicha nebo boků. Pořád jsem si říkala, co bych vymyslela, a přicházelo to pomaličku. Vždycky jsem měla ráda sportovní dresy a v těch mi bylo nejlépe. Tak jsem si řekla, jestli by nebylo fajn, kdybych tu partii břicha a prsou oblékla zpátky do dresu. Na svět přišlo sportovní body. Má ještě jednu výhodu - nejenže tě stáhne, ale kůže je po celý den ve stejné termoregulaci, je stále stejně zakrytá. Takže pracuješ na tom, aby tam po celý den docházelo k nějakému spalování tuku. A protože je elastické, celý den tlačí na dutinu břišní a ty podvědomě vnímáš, že bys měla mít zatažené břicho. Tím pádem posiluješ.

Během menopauzy nás trápí také pocení. Někdo nedá dopustit na koupele v šalvěji. Co používáš ty?

Pocení je samozřejmě způsobené stagnací hormonů, které z nás odcházejí. Co mně zabralo, to bylo užívání fytoestrogenu. Snažila jsem se najít bylinku, která v nás, ženách, dokáže ten hormon držet tak, abychom nemusely sahat po chemii. Tenkrát jsem používala přesličku, kterou jsem sbírala na zahradě, nebo kontryhel. Ale tím pocením si prostě projdeme. Musíte si jen říkat, že to jednou skončí.

Jak se proměnil tvůj jídelníček?

Jídelníček jsem musela změnit, protože metabolismus se opravdu zpomaluje, i když jsem cvičitelka. Někdo by si mohl myslet, že můžu jíst od rána do večera. Není to tak. Já v té době hodně osekala cukry. Měla jsem pocit, že mi vadí i rýže, těstoviny a brambory, takže jsem skoro dva roky jedla low carb. Dá se říct, že se toho držím dodnes, byť to není tak striktní, protože hladina hormonů se mi uklidnila. Ale v tomto období jsem na sebe byla strašně tvrdá.

Co bys tedy vzkázala ženám, které si menopauzou budou procházet?

Milé dámy, je jen na nás, jak se s každým životním obdobím popereme. Když jsme začaly menstruovat, když jsme odrodily děti. Tohle období je další životní etapou, která žádnou z nás nemine. Je jen na nás, jak na sebe budeme přísné. Pokud jste doteď necvičily, tak nyní je to to nejdůležitější období. I kdybyste měly začít s jógou nebo s pilates. Za mě - aby to mělo posilovací efekt.

Související články

Další články