Jak dnes žije legendární modelka Twiggy (73): S druhým manželem je už 38 let, odmítá botox a focení v plavkách

Jak dnes žije legendární modelka Twiggy (73): S druhým manželem je už 38 let, odmítá botox a focení v plavkách
Zdroj: Profimedia
Twiggy patřila k nejžádanějším modelkách šedesátých let. Pozornost poutala zejména výraznýma očima, chlapeckým sestřihem a ultraštíhlou figurou.Ač dívky a ženy po celém světě chtěly vypadat jako ona, Twiggy se sebou tak úplně spokojená nebyla. Celý život se trápila kvůli svým nohám, které považovala za legračně tyčkovité.Twiggy ustála celou svou závratnou kariéru bez skandálů. Díky otci Normanovi, který na ni pečlivě dohlížel, se vyhnula sexuálnímu obtěžování i drogám, které tehdy frčely ve velkém.Jejím prvním mužem byl herec Michael Witney, se kterým má dceru Carlu (45). Šťastné ale jejich manželství nebylo. Michael hodně pil a šest let po svatbě zemřel na infarkt.+ 4 fotky+ 5 fotek

V 60. letech byla jednou z nejvyhledávanějších modelek. Ale ani taková legenda, jako je Twiggy (73), nedokáže zastavit čas. Okatá manekýna, která proslula chlapeckým sestřihem a postavou, má nicméně recept, jak si udržet mladou mysl. Jaký? S tím, stejně jako se svým pozoruhodným životním příběhem, se svěřila listu Daily Mail.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 06. 2023 12:10

Už je to nějaká doba, co se jistá Lesley Hornby, jak se tehdy Twiggy jmenovala, narodila v dvojdomku v britském Neasdenu jako nejmladší ze tří sester. O 15 let starší Shirley byla pro malou Lesley něco jako náhradní maminka. Ta jejich totiž trpěla depresemi a často pobývala v psychiatrické léčebně.

Maminka Twiggy měla velké psychické problémy

"Dnes by jí pravděpodobně diagnostikovali bipolární poruchu," soudí Twiggy v rozhovoru pro Daily Mail. "Její problémy se naplno rozjely poté, co přivedla na svět mě. Bylo jí čtyřicet, na tehdejší dobu mě tedy měla hodně pozdě. Možná u ní propukla poporodní deprese, kterou nikdo neléčil, a také za sebou měla traumatické zážitky z války," popisuje Twiggy krizový rok 1949, kdy se narodila.

"Když byla moje starší sestra Vivien ještě miminko, dopadla nám na zahradu bomba a vyrazila okna. Muselo to být děsivé. Maminka měla nejspíš od té doby nervy nadranc," ozřejmila modelka, jíž byl vedle sester největší oporou tatínek, tesař Norman.

Díky tatínkovi se Twiggy vyhnula drogám i harašení

Ten na ni poctivě dohlížel prakticky celou kariéru od chvíle, kdy si jejích fotek od kadeřníka, který Leslie tvaroval její pověstný krátký účes, všimla jistá módní redaktorka. "Jeden týden jsem chodila do školy a za tři měsíce už fotila v Paříži pro Vogue a Elle," potřásá hlavou Twiggy, jejíž ikonická přezdívka vznikla z její dětské Twigs. "Bylo to šílené, bylo mi šestnáct, velmi nevinných šestnáct. Když vidím dnešní dívky, jsou daleko vyspělejší než já tehdy," poukazuje.

Táta nebo máma s ní pak chodili na focení a všechny další zakázky. Postarali se tak o to, že Twiggy nikdy nebyla vystavena sexuálnímu obtěžování nebo drogám a díky tomu zvládla zhýralá 60. léta bez ztráty kytičky. Koncem šedesátek pronikla i do filmu a začala zpívat. I když tehdy panoval předsudek, že modelky jsou hloupé a nic jiného než předvádět oblečení nezvládnou, Twiggy získala dva Zlaté glóby za roli plaché školačky Polly Browne ve filmu The Boy Friend.

Dva osudoví muži ikonické modelky

Tehdy už byla Twiggy hrdou mámou dcery Carly (45), kterou si pořídila s manželem Michaelem Witneyem. Ten zemřel pouhých šest let po svatbě na infarkt. "Byl to dobrý chlap, akorát měl problémy s pitím," prozradila modelka.

Tři měsíce poté, co se Twiggy přestěhovala do svého současného bytu v londýnském Kensingtonu, potkala herce a režiséra Leigha Lawsona (77) a od té doby jsou spolu. "Osmatřicet let spolu, 35 z toho jako manželé," libuje si. "Potkali jsme se v ten správný čas. Prostě jsme spolu rádi. Jsme nejlepší přátelé, stejně jako muž a žena."

Twiggy je hrdá na vrásky i svůj obyčejný život

Vzdor veškeré slávě a úspěchu zůstává Twiggy nohama na zemi. "Ráda chodím do supermarketů a dělám obyčejné věci. S manželem, dětmi, vnoučaty, kamarády," poukazuje modelka, kterou vnoučata titulují Mimi. Označení babička totiž striktně odmítá.

Na druhé straně se ale Twiggy stárnutí nijak nebrání. Například se dosud nesvěřila do rukou plastických chirurgů a ani to neplánuje. "Jsem tak trochu hrdá na svoje vrásky," připouští. "Ale rozumím tomu, když si lidé nechávají upravit zevnějšek, třeba k tomu také někdy dospěju. Co však určitě nepodstoupím, je aplikace výplní. Abych pak měla ty legrační kapsy na tvářích, jako by vycpané vatou? Děkuji, nechci. To mě děsí."

Stejně tak odmítá botox. "To má něco společného s botulismem, že?" směje se. "Nikdy se mi nelíbila představa, že mi toto koluje v těle," dodává s tím, že se ani nevěnuje přehnaně cvičení, když nepočítá jednu lekci pilates týdně jako prevenci proti bolesti zad.

Twiggy celý život nenáviděla své nohy

Na to, že by šla ve stopách novinářky Marthy Stewart, která se v 81 letech nechala nafotit v plavkách pro magazín Playboy, vůbec nemyslí. "Nefotila jsem plavky ani prádlo během kariéry, tak to teď nebudu dohánět. Ale každý ať si dělá, jak to cítí," směje se Twiggy.

I když je sama se sebou spokojená, jedna věc okatou krásku trápí celý život. A to "legrační tyčkovité nohy", jak je sama nazývá. V šedesátých letech proto záviděla kolegyni Pattie Boyd (79), okouzlující blondýnce, která si získala srdce muzikantů George Harrisona či Erika Claptona. "Toužila jsem po jejích nohou. Ona má podle mě nejkrásnější nohy na světě. Krásně tvarované, dlouhé a štíhlé. Prostě nádhera," přiznává Twiggy svou jedinou slabost.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články