Jaromír Jágr slaví 50. narozeniny: 10 věcí, které jste o něm nejspíš nevěděli

Jaromír Jágr slaví 50. narozeniny: 10 věcí, které jste o něm nejspíš nevěděli
Zdroj: Herminapress
Archivní fotka Jaromíra Jágra s Ivou Kubelkovou.S Ivou Kubelkovou chodil Jaromír Jágr v letech 1996 až 1998.Moderátorka Nicol Lenertová prožila kolem roku 1999 s Jágrem krátký románek, do kterého prý fatálně vstoupila modelka Andrea Verešová.S modelkou Andreou Verešovou chodil Jágr od roku 1999 a byla to ona, kdo ho přiměl ke změně účesu.+ 11 fotek+ 12 fotek

Hokejová legenda Jaromír Jágr dnes slaví padesátiny a redakce Lifee.cz vám přináší deset zajímavostí, které jste o ikoně v dresu s číslem 68 s největší pravděpodobností nevěděli. Jak si říká jeho kanadská fanouškovská základna, kde se vzalo číslo 68 a kdo může za to, že ostříhal svou legendární "deku"?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 02. 2022 08:00

Druhý nejproduktivnější hráč v historii NHL se narodil na statku v Hnidousích, které jsou dnes součástí Kladna. Na led se poprvé postavil ve třech letech a hokej s ním začal hrát otec už o rok později. V šesti letech podle serveru Lidovky.cz udělal každý den 600 dřepů a jako devítiletý si denně dával 2000 dřepů a 100 kliků. Když později v rozhovoru pro deník Československý sport odpovídal, co by chtěl dělat, až se vrátí z ciziny, měl jasno: „Užívat konečně života - a třeba chodit po Kladně s doutníkem...“

Zda si přání později splnil, o tom záznamy mlčí. S ohledem na to, že Jarda alkoholu ani cigaretám příliš neholduje, zřejmě by si to nakonec ani neužil. Co dalšího jste o legendárním útočníkovi nevěděli?

1. Slaví jen narozeniny Ježíše

Jarda prožil hodně divokých večírků a oslav. Kdyby chtěl, mohl by slavit každý den. Ale on nechce a nejraději by neslavil ani své padesátiny.Nikdy jsem nic neslavil. To není nic pro mě,“ říká Jaromír Jágr v rozhovoru pro iSport Premium„Není to věc, která by mi dělala radost. Jediné, co se snažím slavit, jsou narozeniny Ježíše. Takže Vánoce. Jinak tyhle věci moc nevyhledávám.“

2. Jarda a jeho chvilka po pohřbu Gotta

Po pohřbu Karla Gotta zůstal ve svatovítské katedrále v tichosti sedět jeden jediný muž. Jaromír Jágr zde v tichu rozjímal a zřejmě se také modlil za Karlovu duši. Není žádným tajemstvím, že se Jaromír hlásí k pravoslavnému křesťanství. V roce 2001 se nechal pokřtít pražským patriarchou a v šatně mívá pro štěstí ikonu Bohorodičky Vladimírské. Fotografové ho dokonce zvěčnili, jak si před zápasem v Bratislavě čte na střídačce Bibli.

3. Bábovky jsou citlivé téma

Během vztahu s Veronikou Kopřivovou proletěla médii zpráva, že mu blondýnka peče bezlepkové bábovky. Z talíře prý mizí rychlostí světla a Jarda tuto svoji vášeň nedávno potvrdil ve speciálním dílu pořadu Máme rádi Česko. V rozhovorech také několikrát zmínil, že nesnáší papriky a čočku, co ale miluje, jsou řízky, kterých dokáže spořádat kila. V českých supermarketech zase do nákupního košíku automaticky přidává tatranky a polomáčené sušenky.

4. Mama Jágr jako žena číslo jedna

Teď, když už víme, že Jarda nedá dopustit na českou kuchyni, je jasné, že nejlépe mu ji zvládne připravit maminka Anna. Ta se o Jaromíra dlouhé roky starala i během angažmá v zámořské NHL. Díky tomu jí tam nikdo neřekl jinak než Mama Jagr. Kvůli vřelému vztahu s mámou ho dokonce zlé jazyky označují za mamánka.

5. Kdo nesází, ten nevyhrává

S ohledem na jeho pokoru a lásku k Bohu někoho možná překvapí, že Jaromír Jágr měl v minulosti velkou slabost pro hazard a návštěvy kasín. Jedné sázkové společnosti měl dokonce v roce 1998 podle serveru Sport.cz dlužit pět set tisíc dolarů, podle iDNES to mělo být dokonce 950 tisíc dolarů. Jágr však nikdy nepřipustil, že by byl na hazardu závislý.

6. Rebelské číslo 68

Slavné číslo Jágrova dresu je symbolem odporu proti komunismu, symbolem roku 1968, ačkoli v zámořských arénách na něj neuvědomělí Američané a Kanaďané pokřikovali: „Komunisto." Už na základní škole měl hokejista podle serveru iDNES za obalem žákovské knížky fotku Ronalda Reagana a hned po sametové revoluci zdobilo jeho přilbu číslo 68 a písmena DA. „Nikoho nenapadlo, že jsou to iniciály Alexandra Dubčeka v obráceném pořadí,“ objasňuje Jágr v knize Z Kladna do Ameriky.

7. Žena, díky které shodil "deku"

Účes, který Jágra proslavil a který vyžadovala celá jedna generace Čechoslováků, mohl svého času skončit v propadlišti dějin. Podle serveru isport.cz chtěli Jágrovi ustřihnout pověstnou "deku" spoluhráči. Tenkrát byl Jágr nováček a působil první sezónou v Pittsburghu. Zastání našel u útočníka Jiřího Hrdiny, který to spoluhráčům v kabině zakázal. Jeho mullet tak nakonec vzal za své až v roce 1999 s příchodem modelky Andrey Verešové do hokejistova života.

8. Travelling Jagrs drží styl po celém světě

Jaromír má svůj vlastní fanklub, který se sdružuje pod jménem Travelling Jagrs a pochází z kanadské Alberty. Všichni nosí jako poznávací znamení mullety, Jágrovy dresy a za svou superhvězdou cestují na hokejové zápasy po celém světě. Oblíbili si Česko a také Jágrovu maminku, která se s nimi  podle serveru Denik.cz ráda setkala a vyfotila.

9. Dočká se miminka

...alespoň v nejbližší rodině. Má o šest let starší sestru Jitku, která sice neměla sportovní vlohy, zato vystudovala vysokou školu ekonomickou a pracuje v otcově stavební firmě. Její dcera Pavlína, známá influencerka a blogerka, je aktuálně těhotná a za dva měsíce porodí chlapečka. Zda ho bude strýček Jarda už ve třech letech stavět na brusle, o tom zatím zprávy nemáme.

10. Rád a vcelku dobře maloval

Podle dostupných archivních materiálů míval Jaromír Jágr doma olejové barvy a svého času spotřeboval podle serveru Lidovky.cz opravdu velké množství čtvrtek. Tak moc ho malování bavilo. „Nakreslil jsi to asi dobře, kreslení ti vždycky šlo," rozesmál Jágra podle Aktuálně.cz v Ostravě jeden z novinářů, když pochválil jeho nákres plánované hry.

Jak to Jaromírovi slušelo po boku všech důležitých žen jeho života? Podívejte se v naší fotogalerii.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články