Michal David o vnukovi Sebíkovi: Za vzor se mu nedávám, měl jsem dvojku z mravů a učitelku chemie zamknul v kabinetu

Michal David o vnukovi Sebíkovi (13): Za vzor se mu nedávám, měl jsem dvojku z mravů a učitelku chemie zamknul v kabinetu
Zdroj: Herminapress
Třináctiletý vnuk Michala Davida Sebastian si zamiloval hru na kytaru.S kytarou Sebastian dokonce vystoupil na koncertu svého dědečka před vyprodanou O2 arenou.Michal David je na svého vnuka pochopitelně pyšný.Michal David s dcerou Klárou, vnukem a svou ženou Marcelou.+ 8 fotek+ 9 fotek

Skladatel Michal David zavzpomínal v rozhovoru pro Lifee.cz na své dospívání a školní léta. Prozradil, že byl velký rošťák a nerad se učil. Svého vnuka Sebastiana (13) naopak popisuje jako přemýšlivého chlapce, který se vyzná v robotice a kryptoměnách. Mimo to se intenzivně věnuje hraní na kytaru a s dědečkem už si dokonce zahrál ve vyprodané O2 areně. Jaké bude mít vysvědčení?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 22. 06. 2023 09:00

Skladatel Michal David (62) po letech přiznává, že ve škole nebyl premiantem, ale naopak patřil mezi notorické průšviháře"Byl jsem průšvihář a měl jsem špatný prospěch, vůbec jsem se neučil. Měl jsem samé čtyřky, takže si mě vůbec neberte za příklad. Dokonce jsem měl i dvojku z mravů," zavzpomínal s koncem školního roku na svá studijní léta. Co tenkrát provedl? "Zamknul jsem paní učitelku chemie do kabinetu, aby nás nemohla zkoušet. Byl jsem rošťák. Ale svému vnukovi to nedoporučuju. Bylo by dobré, kdyby se učil lépe než já a ve škole byl víc morální. Byl jsem opravdu případ," chytá se dnes zpětně za hlavu.

Michale, co vás pojí s textařem Ladislavem Vostárkem, jehož audioknihu budete křtít?

Je to kamarádství. Známe se hodně dlouho a často se vídáme na různých akcích. A možná právě proto se rozhodl, že budu audioknihu křtít právě já. Napadlo mě, že bychom spolu mohli dát něco dohromady. Až budu mít další píseň, zavolám Láďovi, aby mi ji otextoval.

Zahrajete si někdy podobnou muziku, jakou zde hraje Michal Šindelář mladší?

Možná vás to překvapí, ale mé nové album bude v úplně jiném duchu, než byste čekali. Navíc začínal jsem nejen jazzem, ale i bigbeatem. Když nám bylo 15, měli jsme s Jakubem Smolíkem a Alešem Brichtou kapelu, se kterou jsme hráli Deep Purple nebo Black Sabbath. Potom jsem přešel k tomu popu.

Audiokniha, která se dnes křtí, se jmenuje Jen jednou dostat šanci. Kdy jste ji dostal vy?

Myslím, že už v těch šestnácti letech, kdy jsem začal hrát jazz a vyhrál jazzového Muzikanta roku. Tam přišla první šance, kdy za mnou přišel Pavel Trnavský, bubeník skupiny Kroky a přítel Jany Kratochvílové, že shání klávesistu a jestli bych s nimi nechtěl hrát. To byla první šance. Druhá přišla, když mi bylo dvacet a napsal jsem písničku Chtěl bych žít tak, jak se má, která se okamžitě stala hitem roku 1980. Bylo jich mnoho a doufám, že ještě nějaká přijde.

Budete letos trávit léto v zahraničí?

Nebudu, jsme teď často v Česku. Ještě to stále není tak, že bych bydlel na Tenerife a do Česka jezdil jen na otočku. Byl jsem teď hodně na Slovensku, kde jsem měl koncerty. Práce je teď hodně. Možná jsme byli zvyklí začátkem července odlétat na Tenerife, ale tentokrát se nám to trošku posouvá.

Blíží se nám konec školního roku. Byl jste průšvihář?

Byl jsem průšvihář a měl jsem špatný prospěch, vůbec jsem se neučil. Měl jsem samé čtyřky, takže si mě vůbec neberte za příklad. Dokonce jsem měl i dvojku z mravů.

Kvůli čemu?

Zamknul jsem paní učitelku chemie do kabinetu, aby nás nemohla zkoušet. Byl jsem rošťák. Ale svému vnukovi to nedoporučuju. Bylo by dobré, kdyby se učil lépe než já a ve škole byl víc morální. Byl jsem opravdu případ.

Nedávno jsem o vašem vnukovi mluvila s vaší dcerou, která už žije v Praze.

Je to tak, všichni jsme doma a vztahy jsou skvělé. Všichni děláme Sebíkovi poskoky, co si budeme vykládat, děláme pro něj první poslední. Vypadá to, že vízo bude mít letos dobré - má samé dvojky a jedničky, dvojky jsou jen dvě nebo tři. Trojka žádná, takže jsme spokojení.

Viděla jsem fotky z vašeho koncertu, kde je vnuk s vámi na pódiu. Zajímá ho tedy hudba?

Ano, hraje už rok na kytaru. Učí se na ni a chodí k Davidu Csengemu, který je baskytaristou Olgy Lounové. Ten ho učí dvakrát týdně a už to hezky mydlí. Nedávno jsme spolu hráli písničku od Xindla, potom jsem ji Xindlovi pouštěl. Koukal na to, poslouchal, a pochválil náš výběr.

Chtěla jsem se zeptat, zda na něm vidíte nějaké společné vlastnosti, ale asi vás nezapře.

To zase ne. On je trošku jiný. Já jsem velký bohém a on je hodně přemýšlivý. Ale kytara ho baví a myslím, že pokud se tomu bude dál věnovat, bude na ni hrát dobře. Možná ho potom přivedu do kapely.

Vaše dcera si také postěžovala, že téma kryptoměn, které ji živí, vám nic neříká.

Je to tak, finance mi spravuje dcera, která to vystudovala. Má na to školy a řeší mi to v mobilu. Se Sébou jsem se o tom také bavil a pochopitelně v tom jede lépe než já. Nedávno jsem se ho ptal na kroužky a říkal, že jde na robotiku. Zeptal jsem se, co to vlastně je! On se zamyslel a vypadlo z něj: "Víš co, dědo? To je asi zbytečné ti vysvětlovat!" Normálně mě zametl a tím ta diskuze skončila.

Michale, prý máte problémy se sluchem, ale sám jste si z toho na tiskové konferenci dělal legraci. Co se vlastně stalo?

Teď to na mě vyskočilo na Facebooku a je to podvod. Je to vyloženě reklamní podvod, kde nás využili. Už řešíme, kdo to objednal. Píšou, že jsem téměř hluchý a doktor Kubek můj sluch zachránil. To je naprostý nesmysl a fejk.

Jak to budete řešit?

Facebook to bude muset stáhnout, protože je to klamavá reklama.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články