Moderátor Víkendové Snídaně Pavel Svoboda: Za 30 let zažil ve vysílání stříhání dlouhých vlasů i mlčícího Oldu Kaisera

Pavel Svoboda je v pořadu Snídaně s Novou od úplného začátku, po jeho boku se vystřídala řada moderátorek. Které to byly? Na snímku s Danielou Révai.Pavel Svoboda a Lucie Výborná moderovali Snídani s Novou jako vůbec první dvojice.Pavel Svoboda a Lucie Výborná coby moderátorská dvojice Snídaně s Novou. Ve studiu přivítali Karla Gotta.Pavel Svoboda a Lucie Výborná coby moderátorská dvojice Snídaně s Novou+ 7 fotek+ 8 fotek

Moderátor Pavel Svoboda (53) byl u samých počátků Snídaně s Novou před téměř 30 lety. V rozhovoru pro Lifee.cz, který probíhal bezprostředně po skončení živého vysílání, prozradil, co zajímavého se za těch 30 let v pořadu událo a se kterou ze sedmi moderátorek si užil největší adrenalin.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 03. 2023 12:00

První byla Lucie Výborná, patřily mezi ně ale i Gabriela Partyšová, Marta Ondráčková, Monika Valentová, Daniela Révai nebo Kristina Kloubková.

Jeho současná televizní partnerka Miluška Bittnerová má vůči jeho zkušenostem a kariéře respekt. „Chápu, že Pavel za těch třicet let vystřídal hodně žen. Nemohla jsem čekat, že budu první ani poslední. Nekouří, nepije, dává si velký čaj. Jsem ráda, že už nemá ty dlouhé vlasy, protože bych mu je záviděla," komentuje se smíchem Pavlův rozhovor pro Lifee.cz.

Kolik let už ve Snídani s Novou působíte?

Už to není jen srdeční, ale možná životní záležitostí. Jsem zde od samého začátku, takže přes 29 let. Nejzajímavější to pro mě bylo ve chvíli, kdy jsem byl ve Snídani půlku života. To mi přišlo zlomové. Teď už to zase jede dál.

Měl jste z toho splín?

Vůbec ne. Kouzlo přímého přenosu je neopakovatelné, a kdyby se to předtáčelo, nebyla by to taková zábava. Prostě je to venku, nedá se s tím nic dělat. A to je na tom nejhezčí.

Díváte se někdy na fotografie, které vznikly v začátcích Snídaně?

Dobrovolně vlastně ne. Ne, že by mi to nějak vadilo, vždycky mě to pobaví, ale když je nějaké výročí, někdo mi to ukáže. Nedávno jsem si vybavil záběry, kdy mi stříhali vlasy. Bude to asi 26 let. Vůbec jsem netušil, že to existuje. Koukal jsem na to se zájmem, to je pravda.

Stříhali vás přímo tady?

Stříhali mě během živého vysílání.

Co na to diváci? Psali vám dopisy?

Ano, tehdy se psaly dopisy. Ve studiu byl telefon, pevná linka, a jinak to nešlo.

Odepisujete?

Dnes už ne. Ale tehdy jsem odepisoval. Není to tak, že by přivezli pytel dopisů, jen občas nějaký přišel.

Vypíchnout něco za třicet let přímých přenosů je asi nemožné, ale mohl byste se pokusit?

Mohl bych třeba z dneška. Neodehrálo se to v mém vysílání, byli zde kluci Johan s Ondrou. Ale přišel jsem a v podstatě se zde nedalo vysílat. Byl zde doslova výbuch, protože přišla herečka Vanda Hybnerová s klaunem Slavou Poluninen. Udělali tady zimní náledí a byl zde takový nepořádek, že to rekvizitáři uklízeli půl hodiny. Prý to nebylo plánované. Tohle si užili kluci.

A vy osobně?

Mám jednu slavnou historku, kdy nám přišel do studia herec Olda Kaiser. Bylo to ještě v počátcích vysílání, s kolegyní Lucií Výbornou. On přišel a mlčel. Přesto, že jsme mu otázky dali předem.

Co s tím? To je přeci hrozná situace.

Zkoušeli jsme ho rozmluvit. On nebyl ve špatném rozmaru nebo mu nebylo dobře. Prostě si nás mladé vychutnal a po chvíli se rozpovídal. Zkrátka jeho styl. Tekl nám studený pot po zádech, to je pravda. Do toho ještě ze saka vytáhl ramínko. Prostě - Olda Kaiser!

Byl z toho průšvih?

Nebyl. Zaprvé to nebyla naše vina. A všichni veteráni ve štábu na to dodnes vzpomínají, jak nás tehdy vydusil. To je prostě kouzlo přímého přenosu, i s těmi negativy. S odstupem let to negativa pochopitelně nejsou a mám o čem vyprávět.

Narážel jste na Lucii Výbornou. Byla to vaše úplně první kolegyně, že?

S Lucií jsme se předtím neznali. Tehdy se na výběrovém řízení sešli lidé z rádií, která v republice hrála jen pár let, a nás s Luckou dali dohromady. Rozuměli jsme si a měli jsme stejný smysl pro humor - trochu drsnější. Vlastně jsme si od začátku notovali. Se všemi kolegyněmi jsem vycházel. Opravdu jsem se nikdy nemusel nutit do vysílání na sílu.

Máte se svými partnerkami nějaké zažité rituály?

Je to pro mě v dobrém slova smyslu rutina. Nejsem s kolegyněmi třeba domluvený, kdo začne mluvit a někoho to může znervózňovat. Občas to v režii vadí, ale záběr udělají na celek a nakonec je jedno, kdo začne.

Byly tam nějaké věci, které vás rozčilovaly? Trávila některá z nich moc času v maskérně?

Asi ne. Miluška mi říkala, že vstává v 5 hodin ráno, já v 6 a stihneme to oba stejně. Máme zde být v 7 hodin. Tyhle jejich dívčí rituály se mě netýkají.

Jak je to ve Snídani s jídlem? Berete si ho třeba do krabiček?

Například já snídat musím, i když jsem vstával ve 4 ráno - mám hlad hned. Během té Víkendové Snídaně mě to popadá až kolem 10. hodiny. Ono se to nasčítá a i poslední hosté zde dostanou něco k snědku - bylo by nezdvořilé jim nenabídnout. Máme zde takové degustační porce. Vlastně je to předkrm, než člověk odejde domů na oběd. Ale nestalo se nám, že by nás někdo zklamal a nechutnalo nám.

Vysílání vám asi nastartuje den, ale co děláte potom?

Teď, v mých 53 letech, si už musím alespoň na hodinku a půl lehnout, abych mohl po zbytek dne normálně fungovat. Snídaně je skvělá v tom, že skončíme ve 12 hodin a celý den je přede mnou. Nastává rodinný život.

Vaše děti Snídani sledují?

U nás to není tak, že by tatínek byl ten z televize. Občas si to pustí, ale že by se musely dívat, to ne.

Jaké k tomu mají komentáře?

Komentáře měly jen nedávno, kdy se dozvěděly, jaké jsem vlastně měl ty vlasy. To měly záchvat smíchu, že takového tatínka by nechtěly. A manželka je téhož názoru.

Ona vás v té době neznala?

Ne, poznali jsme se, až když jsem měl tento sestřih. Říkala, že kdybych měl takové vlasy, asi bychom spolu vůbec nebyli.

Dělá vaše žena dobré snídaně?

Oba vstáváme v jinou dobu, takže vlastně nevím. O víkendu, když nevysílám, tak se společně nasnídáme, to ano. Ale jinak se hezky a zdravě odbudeme.

Související články

Další články