Luštěniny: Proč je naše babičky i kuchařky ve školní jídelně vařily tak často?

2. Září 2018
Redakce Lifee.cz
Luštěniny jsou levné a zdravé.
Zdroj Pixabay.com
Alespoň jednou týdně by se nějaká z luštěnin měla objevit ve vašem jídelníčku. Je to ale trochu těžké vzhledem ke vzpomínkám na nevzhlednou rozvařenou kaši, kterou nám servírovali ve školce. Čočka, hrách i fazole se ale často objevovaly na stolech našich babiček pro své výživové hodnoty, i proto, že šetřily peněženku.
Reklama

Častým důvodem pro odmítání luštěnin je i jejich nadýmavost. Té ale lehce předejdete, pokud je vhodně upravíte. Lze je také připravit na mnoho způsobů a pokrmy z nich připravené nemusí být vůbec nudné. Přidejte je do salátu, použijte jako přílohu – vaše tělo dostane spoustu potřebného a vy si k tomu výborně pochutnáte.

Fazole, čočka, hrách, cizrna a další „bobule“ obsahují velké množství vlákniny a jsou důležitým zdrojem bílkovin. Jsou bohaté na vápník, draslík, fosfor a vitamin B. Až na sóju obsahují také málo tuků. Tím, že na sebe díky vláknině vážou vodu, zvětšují svůj objem a vy máte pocit, že jste nasycená.

Jak zabránit tomu, aby vás lidé po obědě z čočky nepouštěli v tramvaji sednout, protože vaše břicho vypadá, jako byste byla v očekávání? Nadýmavost snížíte díky máčení. Než se ale pustíte do vaření, původní vodu slijte a do hrnce natočte novou. Vařte nejlépe bez pokličky a dochucujte solí až po skončení procesu, jelikož by slupka ztvrdla a hůře by se vám poté trávilo. Nejsnadněji si vaše tělo poradí se žlutým hrachem a červenou čočkou.

Další z možností, jak do sebe vpravit ještě více vitaminů, a to C a E, je nechat luštěniny naklíčit. Pro tento způsob jsou nejvhodnější hrách, cizrna, čočka a fazole mungo. Díky enzymatickým procesům jsou pak bílkoviny lépe stravitelné. Klíčky se perfektně hodí do salátů.

Žijte zdravě: Jak snadno nahradit klasické pečivo? Těmito 5 potravinami


Čočka
Obsahuje nejvíce železa, snižuje stres a hladinu cholesterolu v krvi. V obchodech nejčastěji narazíte na červenou, žlutou, zelenou a hnědou.

Fazole
Než začnete s tepelnou úpravou, určitě je nechte alespoň šest hodin „vykoupat“. Fazole mají hojné množství vápníku a draslíku i kyseliny listové. K regulaci střev napomáhá vysoký obsah vlákniny, zlepšují krevní oběh, podporují srdeční funkci a regulují vysoký tlak.

Hrách
K dostání je v zelené a žluté variantě. Stejně jako fazole je bohatý na draslík a kyselinu listovou, pozadu nezůstává ani fosfor, navíc má vitamin B. Hrášek vám pomůže předcházet zažívacím potížím a ulevit od stresu a napětí.

Sója
Luštěnina původem z Asie je pro svůj neblahý vliv na štítnou žlázu ve stravování doplňována mořskými řasami. Má vysoký obsah bílkovin a oblíbená je hlavně mezi vegetariány jako náhražka za maso. Znát ji také můžete ve formě tofu, tempehu a natto. Obsahuje také více tuku než ostatní luštěniny.

Cizrna
Z cizrny se připravuje velmi oblíbený hummus, který je výborný jako lehká svačinka (například společně s kouskem pečiva). Cizrna obsahuje nejvíce vápníku a fosforu, bohatá je i na zinek, železo a vlákninu. Má lehce oříškovou chuť.

Diskuze

Reklama