Tajemství mateřského mléka: Co vlastně obsahuje tato dokonalost přírody?

Kojení je pro zdravý vývoj miminka velmi důležité
Zdroj: Pinterest.com
Mateřské mléko a umělé mlékoKojení je pro zdravý vývoj miminka velmi důležitéNovorozenec by měl být k prsu přiložen do hodiny po poroduExistuje celé řada odsávaček, které vám mohou pomoci, pokud nemůžete kojit+ 6 fotek+ 7 fotek

Světová zdravotnická organizace doporučuje výlučně kojit během prvních šesti měsíců života. Poté je nutné tuto stravu rozšiřovat. Horní hranice kojení neexistuje. Vše záleží na potřebách dítěte a možnostech, ale i zdravém úsudku matky.

Redaktor
Redaktor 11. 12. 2018 11:03

Proč kojit?

Experti doporučují, aby bylo dítě přiloženo k prsu už během první hodiny po narození a krmeno bylo podle potřeby, když to samo vyžaduje. 

Mateřské mléko je ideální stravou pro novorozence a kojence, protože obasuje všechny nezbytné složky potřebné pro správný vývoj dítěte a také protilátky, které dítě chrání před různými nemocemi. 

Mateřské mléko je dokonalé nejen vzhledem, ale i unikátním složením a také schopností přizpůsobit se potřebám a věku dítěte.

Kojení může být ze začátku problematické, proto se raději poraďte s laktační poradkyní nebo vyhledejte rady odborníka. Se správnou podporou to jistě zvládnete.

Časné mateřské mléko

Objevuje se u matek, které rodily v předtermínu. Obsahuje velké množství bílkovin, tuků, železa, hořčíku, fosforu a vápníku, ale obsahuje méně laktózy. Svým složením připomíná mlezivo, díky čemuž dítě dostává delší dobu látky, které chrání střeva a pomáhají jejich rozvoji a dozrávání.

Mlezivo

Objevuje se v matčiných prsách pět dní po porodu. Je plné imunoglobulinu, leukocytů a bílkovin, ale obsahuje málo laktózy a tuků. Najdeme v něm i látky, které mají vliv na rozvoj buněk, jež se nacházejí ve střevech dítěte.

Přechodné mléko

Má v sobě méně bílkovin a imunoglobulinu a více tuků a laktózy.

Zralé mléko

Objevuje se přibližně dva týdny po porodu. Obsahuje větší množství laktózy a tuků, ale méně bílkovin.

Co když to nejde?

Někdy se prostě může stát, že se ani přes veškerou snahu nerozkojíte. Může to být tím, že dítě prs odmítá, chce pít z láhve nebo matka musí zpět do práce a odstříkává. Samozřejmě, že je to náročnější a zdlouhavější, ale za výhody mateřského mléka to jistě stojí.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články