Jak Popelka dobyla Norsko: Českou pohádkou zde začínají Vánoce už přes 30 let

Vánoce bez Popelky jsou jako Vánoce bez dárků samotných.
Zdroj: flickr
Popelka na Juráškovi.Mladý Pavel Trávníček.Nevlastní sestra Dorinka.Mladičká a krásná Libuška Šafránková.+ 6 fotek+ 7 fotek

Koho by napadlo, že mladičká Libuška Šafránková může odstartovat Vánoce jinde než v Česku? V Norsku si mnozí neumí tyto sváteční dny bez české pohádky představit a pro většinu z nich symbolizuje právě začátek Vánoc.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 21. 12. 2018 07:14

Poprvé se Popelka na norské obrazovce ocitla v roce 1975, tedy jen dva roky po své premiéře. Od té doby je na programu každý rok a těší se velké sledovanosti. Podle norského deníku Aftenposten se z pěti milionů obyvatel Norska do křesla k Popelce usadí celý jeden milion. A to není ani v hlavním vysílacím čase, nýbrž v 11 hodin dopoledne.

Veřejnoprávní televize NRK, na které se česká klasika každoročně vysílala, roku 1993 došla k názoru, že je potřeba pohádkový program krapet „osvěžit“. Popelku ten rok tedy nevysílala. To se však ukázalo býti neslučitelné s diváckým očekáváním. Televize byla doslova zavalena telefonáty a ze sluchátek se stejně jako ve filmu ozývalo: „Kde je moje Popelka?!“




Po tomto televizním faux pas se na budoucí rok Libuše Šafránková s Pavlem Trávníčkem na norské obrazovky opět vrátili. Mnohé rodiny přiznaly, že podle času vysílání pohádky dokonce organizují celý štědrodenní program.


V roce 2005 film vyšel v Norsku i na DVD a jen během prvního týdne se jej prodalo přes 21 tisíc kusů. Budoucí norské nevěsty si podle Popelky nechávají šít svatební šaty, z mobilních telefonů můžete slyšet hudbu Karla Svobody.


A co vy? Plánujete na Štědrý večer sledovat Tři oříšky pro Popelku?


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články