Reklama

Největší chyby při grilování aneb jak si neublížit

3. Června 2018
Lucie Trávníčková
Maso nikdy neservírujte syrové
Zdroj pixabay
Témata: maso , gril , oheň , úraz , první pomoc
Češi milují grilování a kdykoliv se venku oteplí, jdou grilovat. V těchto dnech se tedy griluje jako o závod. Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Jak grilovat bezpečně?
Reklama

Poctivého nepálí

To se sice říká, ale úplně to tak není. Neberte do ruky nic, co by mohlo být horké: žádné jídlo, žádnou nádobu, podložku nebo rošt. Vždy si pomozte chňapkou nebo obracečkou. Především však dávejte velký pozor, aby se k ohni a grilu nedostaly děti. Dejte pozor, aby nikde nic nepřečnívalo – stačí rukojeť nebo podložka, o které dítě zavadí, a už je oheň na střeše. V tomto případě tedy spíš na zahradě.

První pomoc při popáleninách

Nejdůležitější je chlazení popálenin. Pokud popáleniny nechladíme, teplo se šíří dál a rozsah a hloubka poškození se zvětšuje. Chladíme do té doby, dokud chlazení přináší úlevu od bolesti. Popálenin se nedotýkáme! Každá popálená plocha je možným vstupem infekce do organismu. V případě rozsáhlejších popálenin chladíme pouze nejdůležitější místa – obličej, krk, ruce a genitálie. Ostatní plochy zakryjeme co nejčistším materiálem a postiženého přikryjeme, abychom předešli podchlazení. Nikdy popálené plochy ničím nemažte, nezasypávejte apod. Puchýře nepropichujte. Pokud to ještě jde, sundejte postiženému prsteny, řetízky a tak dále, protože popáleniny otékají a následně bude sundání šperků velmi obtížné.

Hledáte inspiraci ke svému úspěchu? 7 motivujících faktů o J. K. Rowlingové

Pozor na vdechnutí kouře

Grilovat můžete i v uzavřených prostorách, jsou-li to grily elektrické. Jestliže nemáme elektrický gril, ale obyčejný, který se musí zapálit a hoří, na gril párty uvnitř domu rovnou zapomeňte. Kouř, který z grilu stoupá, může být i životu nebezpečný.

Dráždí oči, dýchací cesty a může dokonce i udusit. Přesunout gril kvůli dešti do garáže není dobrý nápad, barbecue na zastřešené terase také ne. Vždycky se ujistěte, že jste v prostoru, ve kterém proudí vzduch a kouř se nehromadí.

Maso je vždy nutné dopékat

Především u drůbeže. Jinak riskujete ošklivou salmonelu. Neupečené maso nikdy neservírujte.

 

Diskuze

Reklama