Nuselský most slaví v únoru narozeniny: Architektonický skvost, dopravní klička i smutné vysvobození

Most je široký 26 metrů a 485 metrů dlouhý.
Zdroj: facebook
Jeho stavba započala v roce 1965.K zatěžkávací zkoušce byly využity tanky.Most překlenuje údolí Botiče.Název stanice jedné strany mostu - Vyšehrad - nesla původně název Gottwaldova.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jeho stavba započala v roce 1965. Od doby jeho dokončení je toto architektonické dílo klíčovým spojem z Vyšehradu na I. P. Pavlova pro cestující v hromadné dopravě, pro tisícovky automobilů důležitým spojem do centra města a nemálo lidí si tento most zvolilo i jako poslední řešení svých problémů.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 31. 01. 2019 09:09

Architektonickou soutěž o přemostění hlubokého údolí Botiče vyhrála na přelomu 50. a 60. let trojice architektů Svatopluk Kobr, Vojtěch Michálek a Stanislav Hubička.

Dnes již úsměvnou retro vzpomínkou z roku 1970 je okamžik, kdy se konala zátěžová zkouška. Tedy jestli je most schopen udržet váhu aut, metra i chodců. K tomuto účelu bylo využito 66 tanků, které najednou na most vjely.


Slavnostní otevření nové důležité dopravní stavby proběhlo v roce 1973 a most dostal jméno po prezidentu Klementu Gottwaldovi.




Most je široký 26 metrů a 485 metrů dlouhý. Drží ho čtyři pilíře, které jsou z toho nejkvalitnějšího betonu, stejně jako celá stavba. Čtyřicetimetrovou výšku se rozhodly „využít“ stovky sebevrahů, kteří svůj život ukončili skokem do samotného srdce Nuslí.


Pro ty, kdo mají rádi černý humor, je informace, že pod Nuselským mostem se nachází hospoda s názvem „Tvrdej dopad“.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články