Štěně pod stromečkem: Největší pasti živého vánočního dárku

Váš pocit, že štěně by mohlo být skvělým vánočním darem, nemusí znamenat, že to podobně bude vidět i jeho příjemce.
Zdroj: unsplash.com
Štěně by nikdy nemělo být zábavná novinka, plyšová hračka, překvapení nebo chvilkový nápad.Chovné stanice vám dovolí si prohlédnout všechna štěňata.Majitel vám ukáže psí rodiče.Mnoho pejsků končí po Vánocích v útulku.+ 6 fotek+ 7 fotek

Naléhá na vás vaše ratolest, že by chtěla na Vánoce dostat pejska? Vždyť si to tak přeje, celý rok bylo dítko hodné, tak to Ježíšek určitě zařídí. Ježíšek by ale měl hlavně zachovat chladnou hlavu a uvědomit si, že živý pes není hračka, co se uklidí do krabice, až dítě přestane bavit si s ním hrát.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 12. 2018 15:14

Jen si vzpomeňte, kolikrát byl problém i tu hračku uklidit. Dítě vám slíbí cokoliv, pokud něco chce. Ale pak to budete vy, kdo bude chodit chlupáče v sedm ráno venčit, než se půjde do školy, protože: „Maminko, tam je taková zima a mně se chce ještě spinkat.“

Po roztomilém psím kukuči vám jistě zjihne srdce, a když se dítěti podaří dotáhnout vás do útulku, je vysoká pravděpodobnost, že odejdete (dříve či později) s chlupy na svetru. Než si psa pořídíte, zvažte, jestli na to máte síly.


Máte pro něj hlídání, až pojedete na dovolenou? Nemá někdo v rodině alergii? Je váš potomek dostatečně starý na to, aby byl schopný se štěnětem vycházet a nepovažoval ho jen za hračku? Zvolíte chovatele, nebo útulek?




Všechny tyto otázky jsou zásadní. Pokud si nejste i v jedné z nich jistá, doopravdy si dobře koupi rozmyslete. Pokud jste dospěla k názoru, že štěňátko bude u vás doma vítané a o vše je postaráno, přichází na řadu otázka, kde si ho pořídit.


V tomto ohledu byste měla být ostražitá, protože se může stát, že narazíte na štěně z množírny. Tito psi bývají pak nemocní, jsou bez očkovacích průkazů a nevíte, kdo byli jeho rodiče. Vyplatí se navštívit více chovných stanic, kde vám majitel dovolí si všechny pejsky prohlédnout, pomazlit a uvidíte jeho rodiče.


Další možností je samozřejmě útulek. Nevýhodou je, že neznáte původ pejska, nevíte, co si prožil. Ve většině případů ale i většího nezbedníka lze převychovat a tzv. „voříšci“ jsou pak nejlepšími parťáky. Pokud navíc počkáte na přelom února a března, budete mít z čeho vybírat. Bohužel. To je totiž přesně ta doba, kdy si mnoho lidí po pár měsících, které uplynuly od Vánoc, uvědomí, že pes je pro jejich domácnost zátěž.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články