Richard a Mildred Lovingovi: Jejich svazku bránily zákony, pomohl až výrok Nejvyššího soudu, který změnil dějiny

Richard a Mildred Lovingovi: Jejich svazku bránily zákony, pomohl až výrok Nejvyššího soudu, který změnil dějiny
Zdroj: Pixabay

Američani Richard a Mildred se vzali v roce 1958, ale museli kvůli tomu překročit hranice. Kvůli rasově smíšenému manželství nemohli legálně uzavřít sňatek ve Virginii, kde žili. Když se poté vrátili domů, čekalo na ně nemilé překvapení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 09. 2022 16:00

Manželé Lovingovi byli po návratu zatčeni, ale nevzdali se. Hnali stát Virginia před soud, aby jim byl zrušen nucený pětadvacetiletý exil. Jejich případ hnul americkými dějinami. Přečtěte si příběh lásky, která změnila svět.

Manželství Richarda a Mildred Lovingových

Richard a Mildred se seznámili už v dětství. Jejich rodiny vedle sebe v klidu žily, aniž by to někomu vadilo. I přes rasovou segregaci se lidé mezi sebou navzájem znali a přátelili se. O několik let později se kamarádství změnilo v lásku a v roce 1958 se Richard rozhodl požádat Mildred o ruku. Mezirasové sňatky však byly v té době ve Virginii nezákonné.

Snoubencům tak nezbylo nic jiného, než odjet do Washingtonu a tam požádat o povolení k sňatku. O pět týdnů později však v jejich domově uspořádal razii šerif Garnett Brooks a to na základě anonymního udání. Překvapil je přímo v ložnici. “Proč jsi s tou ženou v posteli?” zeptal se Richarda. “Jsem jeho žena,” odpověděla místo něho Mildred. Po tomto doznání byli oba uvězněni. Zatímco Richard se po zaplacení tisícidolarové kauce dostal na svobodu, Mildred tuto možnost nedostala a musela za mřížemi strávit tři dlouhé dny. U následného soudu pak měli Lovingovi dvě možnosti - vrátit se do vězení, nebo odejít do pětadvacetiletého exilu.

Život ve Washingtonu

Jelikož Lovingovi zvolili druhou možnost, museli se přestěhovat na nějakou dobu do Washingtonu, kde se z nich brzy stala pětičlenná rodina. Podle nařízení se mohli do Virginie vracet jednotlivě, nikoli společně. Mildred tak doma porodila dvě ze tří dětí. Během nuceného exilu jim však svitla naděje. I jejich případ přispěl k tomu, že se čím dál hlasitěji začaly ozývat hlasy za zrušení rasové segregace, a tak se Mildred rozhodla napsat dopis generálnímu prokurátorovi Robertu F. Kennedymu. Ten jí vyhověl a spojil ji s ACLU, neziskovou státní organizací, která se za ni rozhodla bojovat.

Vyhlídky ale nebyly příliš dobré. V roce 1965 se jejich případu ujal soudce Leon M. Bazile, který tvrdil, že kdyby Bůh povoloval mezirasová manželství, neumístil by každou rasu na jiný kontinent. A s těmito slovy byl následující rok rozsudek potvrzen. Lovingovi se však odvolali k Nejvyššímu soudu. Rozhodli se také přestěhovat zpět do Virginie, UCLA jim slíbila, že je před případnými excesy místního šerifa ochrání.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Richard & Mildred Loving (@mildred.richard)

Mezirasové manželství - zlo a incest

Když si Nejvyšší soud vyslechl argumenty Lovingových, podpořil je v tom, aby ve Virginii zůstali. Protistrana ale argumentovala, že mezirasová manželství jsou sociologickým a psychologickým zlem. Prokurátor dokonce toto spojení přirovnal k incestu. Právníci manželů, Philip Hirschkop a Bernard Cohen, však apelovali na to, že nejde o nic jiného, než o otrocké zákony. Finální verdikt zazněl 12. června 1967. Richard má právo oženit se s tou, kterou miluje. To vyvolalo vlnu rušení zákazů mezirasových sňatků a to rovnou v šestnácti státech.

Po vynesení rozsudku si Richard a Mildred postavili v rodném městě dům. Vychovali v něm několik dětí a žili poklidným životem. V roce 1975 ale Richard tragicky zemřel, srazil ho opilý řidič automobilu. Mildred zemřela v roce 2008 na zápal plic. Jejich příběh navždy změnil americké dějiny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Richard and Mildred Loving

Allthatsinteresting.com: How The Love Story Of Richard And Mildred Loving Changed The Course Of American History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články