Bizarní nebo magická? Tajemná Ruka slávy! Údajně pomáhala zlodějům otevřít všechny dveře a znáte ji třeba i z Harryho Pottera

Bizarní nebo magická? Tajemná Ruka slávy! Údajně pomáhala zlodějům otevřít všechny dveře a znáte ji třeba i z Harryho Pottera
Zdroj: Wikimedia Commons, www.badobadop.co.uk, CC BY-SA 4.0

Relikvie jsou mnohdy považovány za silný zdroj magické energie. Domnělé části těl světců jsou dodnes velmi ceněnými a uctívanými artefakty. Mezi ně patří i takzvaná Ruka slávy, která svým původem ale je spíše opakem posvátného předmětu. Získat ji mohl prakticky kdokoli, musel mít jen k dispozici oběšence.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 07. 2023 11:00

Legendy praví, že účinná je pouze levá ruka, která je považována za zlověstnou, a to díky svému latinskému původu slova. Sinister znamená v tomto jazyce "levá", v angličtině má však toto slovo, mimo jiné, význam jako "nesvatá". Jinde jsme se mohli zase dočíst, že se měla mrtvole uříznout ta ruka, kterou dotyčný vraždil.

Síla Ruky slávy

Ruka slávy se těší své "slávě" více než 400 let. Její nadpřirozená moc se objevuje v mnoha kulturách. Ostatně i její název "Hand of glory" pochází z lidové etymologie, a to sice z výrazu "man de gloire", což je zkomolenina slova mandragora. Tuto rostlinu si většina lidí spojí s pověrou, že když ji chceme vytrhnout, křičí jako malé dítě. Že má jít o nepřirozený řev, dokládají zkazky, že se u toho mnozí zbláznili.

Jestli tomu tak někdy skutečně bylo, nevíme. Každopádně ke zkomolenině došlo hlavně z toho důvodu, že měla tato rostlina růst na šibeničních vrších. Sasové navíc věřili, že její listy vydávají v noci tajemnou záři, stejně jako Ruka slávy.

Nadpřirozené schopnosti

Dle pověstí mohla Ruka slávy odemknout jakékoli dveře, což zejména lákalo zloděje všeho druhu. Pokud se v domě nacházel majitel, stačilo prý na něho rukou zamávat a on v tu ránu znehybněl, jako by byl z kamene. A to ještě nebylo vše. Ruka měla také být schopná uvést všechny členy domácnosti do kómatu. Zlodějům tak již v práci nic nepřekáželo.

Z Ruky slávy šla také vyrobit speciální svíčka, jenž se umístila na kloub prostředníčku. Prý hořela tak dlouho, dokud nebyla uhašena mlékem (voda na plamen neplatila). Jako knot se někdy používaly oběšencovy vlasy. A ještě jednou k zlodějům. Kolik prstů vzplanulo, tolik osob se v daném domě zrovna nacházelo.

Jak vyrobit Ruku slávy

Nejznámější návod na výrobu Ruky slávy pochází z grimoáru s názvem Petite Albert, který vyšel v roce 1722. "Uřízněte oběšenci pravou nebo levou ruku, zabalte ji do kousku plátna, které zakrývalo rakev, a silně stiskněte. Pak ji vložte do kameninové nádoby spolu s dusičnanem draselným, solí a dlouhými papričkami (rozdrcenými). Po 14 dnech ruku vyjměte a vystavte na přímém slunci. Pokud slunce dostatečně nehřeje, vložte ruku do pece spolu s kapradím a verbenou."

Existuje však také způsob, jak účinky Ruky slávy znehodnotit. Bránit se proti ní prý můžeme tím, když práh domu potřeme mastí ze žluči černé kočky, tuku bílé slepice a krví výrečka. Mast by se měla vyrobit během nejparnějších letních dnů.

V anglickém Whitby Museum je k vidění skutečná Ruka slávy. Ta dorazila s textem, který popisuje její výrobu, jenž je značně odlišná od té grimoárové. "Naložila se do soli a moči muže, ženy, psa, koně a klisny. Měsíc se nechala vyluhovat. Pak visela tři dny na dubu, následně ji položili na křižovatku a na jeden den se pověsila na dveře kostela." Skutečně to fungovalo?

Ruka slávy v popkultuře

Ruka slávy není pouze historickou záležitostí. Hojně se objevuje v kultuře, zejména v románech a televizní tvorbě. Fanoušci Harryho Pottera si určitě vzpomenou, že Draco Malfoy uvidí v díle Tajemná komnata tuto relikvii v obchodě s černou magií. Později ji koupí a použije v šestém pokračování slavné fantasy série s názvem Harry Potter a princ dvojí krve.

V televizi jsme mohli magický artefakt vidět v seriálu Supernatural (u nás Lovci duchů). V šesté epizodě třetí řady ji ukradl zloděj Bela Talbot, jenž poté zjistil, že je k ní připoután zlý duch. Jejích služeb využil i charismatický John Constantine, když se snažil na okamžik oživit svého mrtvého kamaráda. V tomto případě pronesl zaklínadlo a zapálil všech pět prstů. A konečně mladá čarodějnice Sabrina v úspěšném remaku na Netflixu používá Ruku slávy v epizodě "Misionáři" k tomu, aby mohla vstoupit na Akademii neviditelných umění.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: The Hand of Glory

Historicmysteries.com: Hand of Glory: The Dark Power of the Hand of a Hanged Man

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články