Vraždící maniak Jim Jones: Jeho smrtící koktejl vypilo přes 900 lidí

Vraždící maniak Jim Jones: Jeho smrtící koktejl vypilo přes 900 lidí
Zdroj: Wikimedia Commons, Nancy Wong, CC BY-SA 4.0

Jeden z nejhorších okamžiků amerických dějin – zprvu se celá událost jevila jako tragédie, ve skutečnosti však šlo o masakr, kdy náboženský fanatik a schizofrenik Jim Jones donutil všech svých devět set oveček vypít smrtící koktejl. Když někdo protestoval, byl mu jed vpraven do těla násilím.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 01. 2021 14:00

Jim Warren Jones byl zakladatelem sekty zvané Chrám lidu, propagátorem rasové snášenlivosti a přívržencem levicových idejí, který se považoval za reinkarnaci Ježíše nebo Lenina. Do historie se ale zapsal něčím jiným. V listopadu roku 1978 spáchal, spolu se členy své církve, hromadnou sebevraždu, která je s ohledem na počet obětí považována za největší v moderní historii.

Jima nikdo nechce

Chudý a nechtěný, tak se přesně cítil dospívající Jim Jones. A určitě nepřeháněl. Jeho otec James byl veterán z první světové války a kvůli velké hospodářské krizi nedokázal sehnat zaměstnaní. Své selhání tak řešil alkoholem a o domácnost se musela starat jeho manželka Lynetta, která pracovala od rána do večera.

Spolužáci Jonese považovali za podivína, který se zajímá jen o náboženství a smrt. Přestože se mu posmívali, dotáhl to až na vysokou školu. Pak se z něj stal populární kazatel. Řečnění mu šlo dobře, trénoval ho už od dětství, kdy pronášel proslovy na pohřbech domácích mazlíčků svých spolužáků.

Ježíš, Buddha i Lenin

V roce 1955 založil Jones sektu s názvem Chrám lidu. Zprvu o ni nebyl velký zájem, ale v polovině šedesátých let se počet členů vyšplhal až na závratných osmdesát tisíc. Jones považoval sám sebe za reinkarnaci Lenina, Buddhy a Ježíše. Byl vlastně flexibilní. Každý v něm mohl vidět to, co chtěl. Komunista, příznivec východního učení i křesťan. Základem učení nebylo křesťanství, ale utopie a myšlenky komunismu. Právě jeho církev měla své ovečky ochránit před nástrahami kapitalismu.

Jones se také stavěl proti rasové nesnášenlivosti. Vedení Chrámu lidu sice zastávali lidé bílé pleti, členy sekty však byli ve většině černoši. Jones se zajímal o jejich sociální status a podporoval rasově smíšená manželství. V roce 1967 se celá komunita přestěhovala do Ukiahu v Kalifornii. Členové sekty pracovali do úmoru, aby byla celá komunita naprosto soběstačná. Každý nový člen musel odevzdat veškerý svůj majetek a dát ho do společné kasy. Po nějaké době se celá komunita opět stěhovala, tentokrát do San Diega.

Jonestown je konečná

V sedmdesátých letech se začala Jima Jonese zmocňovat paranoia. Byl přesvědčený o tom, že jej chce někdo z vlády zničit. Raději se tak znovu přesunul do jihoamerického státu Guyana, kde začal na 3 800 akrech stavět osadu, která dostala název Jonestown. Původně to mělo být od okolního světa odříznuté místo, kde dokážou žít lidé různých ras. Ve skutečnosti však věřící opět čekala jen tvrdá práce a Jonesovy projevy pouštěné z amplionů.

V té době vypluly na veřejnost nelichotivé informace o Chrámu lidu. Jones měl sexuálně obtěžovat jak ženy, tak muže. Kdo chtěl ze sekty odejít, měl být veřejně zostuzen, zbit a v několika případech i mučen. Celou situací se začal zabývat kongresman Leo Ryan, který započal vyšetřování na základě obvinění vznesených příbuznými věřících. Ryan se nakonec rozhodl podniknout výpravu do Guyany a zjistit, jak je to s osadou doopravdy.

Smrtící koktejl

Po příjezdu Leo Ryan obdržel vzkaz, v němž se uvádělo, že několik lidí chce Chrám lidu opustit. Když se s tím obrátil na Jonese, dostalo se mu pouze odpovědi, ať se o nic nestará. Další den se počet uprchlíků navýšil. Jenomže když s nimi chtěl Ryan odletět, objevilo se u přistávací plochy několik ozbrojených mužů, kteří začali bez varování střílet. Kromě kongresmana zemřel ještě fotograf, několik odpadlíků z církve a dva zpravodajci ze stanice CBS.

Jones věděl, že toto mu již neprojde. Proto nařídil hromadnou sebevraždu otráveným nápojem. Jenže do toho se chtělo jenom málokomu, proto měla spousta mrtvol vpichy po jehlách, další členové byli zastřeleni. Celkový počet obětí se vyšplhal na číslo 915. Sám Jones byl nalezen v klidné poloze na křesle. Svůj koktejl patrně neochutnal, protože měl v hlavě kulku.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jim Jones

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články