Kuchař Filip Sajler o konci pořadu Kluci v akci, vážné autonehodě manželky i vaření pro Brada Pitta

Kuchař Filip Sajler navštívil talkshow Na kafeečko. V rozhovoru s Miluškou Bittnerovou zavzpomínal Sajler na natáčení pořadu Kluci v akci. Společně s Ondřejem Slaninou natáčel Filip Sajler pořad Kluci v akci neskutečných sedmnáct let. Před třemi lety oznámil Sajler, že s účastí v televizním pořadu končí. + 13 fotek+ 14 fotek

Talkshow Na kafeečko navštívil známý kuchař Filip Sajler a v rozhovoru s moderátorkou Miluškou Bittnerovou zavzpomínal na natáčení populárního televizního pořadu "Kluci v akci". Svěřil se také s tím, jaké to je vařit pro největší hollywoodské hvězdy, a odhalil největší a společnou vášeň jeho rodiny, kterou je motorsport.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 09. 2025 07:58

Kuchař Filip Sajler (46) před časem ohlásil svůj odchod z televizního pořadu Kluci v akci a jeho kolega Ondřej Slanina tak zůstal na natáčení pořadu sám. Jak Filip vysvětluje v talkshow Na kafeečko, nebylo v tom nic osobního.Jen jsme to dělali sedmnáct let a já už cítil, že bych čas chtěl více věnovat rodině a také byznysu,“ říká úspěšný kuchař a také podnikatel, který všechny své životní cesty sepsal v obsáhlé knize výstižně pojmenované Kluk v akci.

Netřeba jistě dodávat, že všechny jeho úspěchy by byly poloviční nebýt rodinného zázemí, které našel ve své manželce, automobilové závodnici Gabriele, a dvou dcerách, Sophii (14) a Stelle (10).

Filip Sajler o vzniku pořadu Kluci v akci

Filipe, zeptala jsem se umělé inteligence, jak je možné, že byli Kluci v akci tak úspěšní. Řekla mi, že jste mezi sebou vtipkovali, a právě tohle hezky fungovalo. Také říkala, že na vás koukaly úplně všechny věkové skupiny. To je zajímavé, ne?
Kluci v akci nedávno slavili dvacet let. Já jsem tedy před třemi lety skončil a není za tím nic osobního. Jen jsme to dělali sedmnáct let a já už cítil, že bych čas chtěl více věnovat rodině a také byznysu. Říkal jsem si, že mi to už stačilo. Je to čistě takhle. Cítil jsem, že někdy už tam nejedu rád, a i ten byznys člověka pořád vyrušuje, nemůžete tomu dát to, co byste chtěl. Takže přišlo tohle rozhodnutí a byl jsem za to rád, protože potom během pandemie covidu jsem měl volné ruce na start nového byznysu. Trochu mě mrzí, že jsem nezískal víc času pro rodinu. Pořád se ten balanc snažím hledat, ale je to těžké.

Mě bavilo, když jste s Ondřejem Slaninou při vaření štengrovali a šli jste proti sobě.
My jsme neherci, jsme kuchaři, takže my to nezahrajeme. Byl to jeden z mála pořadů České televize, který vznikal tak, že jsme si řekli téma, k tomu jsme si napsali recepty, prošli jsme si to s produkcí a začalo se vařit. A zpětně z toho vznikl scénář. Protože my bychom to jinak nedali. Takže – pojďme si říct něco o surovinách, něco o historii toho receptu. Do toho to vtipkování, co dělá i Zdeněk Pohlreich nebo co můžete vidět v Master Chefovi, tak tohle do kuchyně patří. Je to úplně stejné, jako když pracují tesaři nebo truhláři. Oni se mezi sebou taky štengrují. Do toho prostředí to normálně zapadá, tam se to děje dnes a denně, běžná denní interakce.

No jo! Ale někdy to diváky baví, někdy ne.
My jsme tam jenom přenesli věci z reálné kuchyně, to, jak se lidé normálně chovají. A nesnižuju to.

Jste kámoši? Jeli jste spolu na dovolenou?
Jsme, ale nevím, jestli jsme spolu někdy byli na dovolené. Na pivo jsme normálně chodili. Měli jsme momenty, kdy jsme spolu byli možná víc než se svými partnerkami. A často jsme spolu vlastně na té dovolené byli, protože jsme třeba natáčeli v Thajsku nebo v Itálii. Spíte spolu na pokoji a tak dále, takže jako byste na té dovolené spolu byli. Spíš je to pak o tom „tak teď se radši chvilku neuvidíme“. Byly tam intenzivní roky, kdy jsme toho natáčeli opravdu hodně, někdy se přidávaly i speciální díly, silvestrovské a vánoční… tam už to někdy vychází spíše naopak.

Angelina Jolie s Bradem Pittem si dali steak

A takhle z vás vznikly celebrity. Přitom vy sám jste vařil třeba pro Angelinu Jolie. Pro mě je překvapení, že opravdu jí. Jaké to je vařit pro Angelinu?
Bylo to úplně na začátku. Tomáš Kněž, který dnes jako šéfkuchař řídí O2 arenu, a je to grande chef, který řídí tenhle velký barák. My jsme měli štěstí na začátku, kdy jsme se učili v Intercontinentalu, a pracovali jsme pro jeden externí catering. Tam jsme si to nějak osmělili, protože jsme opravdu měli možnost vařit…

Řekněte nám ta jména!
Byl to třeba Bruce Springstene, David Copperfield, David Bowie… opravdu si všechny nepamatuju. Ani nevím, jestli je všechno v mé knížce. Byla to radost, štěstí, a na úplném začátku měl člověk trému. Ale pak přijdete na to, že existují jen dva přístupy, jak to ty hvězdy chtějí. To jsou skutečné celebrity, u nás to byl jen Karel Gott. Buď ten člověk přesně ví, co chce, a to vám řekne: „Chci vývar, avokádo, tohle víno, tenhle nápoj.“ A to je snazší, protože je to technické. Jen to chcete co nejlépe naservírovat, co nejlépe to uvařit, ale je to vlastně jednodušší.

Může se stát, že se to ten den nepovede?
To se nemůže stát. To se nestane. Druhá věc je, že vám člověk řekne: „Tady mám nějakou intoleranci nebo tohle nejím, a teď mě bavte.“ A to je náročnější. Takže většinou je to tak, že uděláte nějakou nabídku a zeptáte se produkce, jestli by třeba vyhovovala tahle ryba nebo tahle příloha. A já dělám i doma, když někoho zvu. To se většinou očekává, že něco uvařím.

Vadí mi, že se od vás, šéfkuchařů, nikdy přesně nedozvíme, co jste jim vlastně dávali. A jak jim chutnalo.
Angelina Jolie tenkrát byla v restauraci s Bradem Pittem, a moji lidé by to možná věděli lépe. Vím, že měli hovězí steak, ale ten detail, jak to přesně bylo, si nepamatuji. Ale bylo tam normálně maso. Když jsme v rámci karlovarského filmového festivalu dělali šapitó, kde byl John Malkovich ještě s druhým hercem, tak ten měl normální českou svíčkovou. Ten chtěl ochutnat naše jídlo. Měl jsem si to možná psát. Kdybych si dělal deníček… člověk si to opravdu většinou nepamatuje.

S manželkou nás pojí láska k rychlým kolům

Filipe, vy jedete! Vám to jezdí, že? Vy prý celá rodina závodíte v motorsportu. Vy, tchán, manželka i obě dcery?
Začal tchán, přidala se manželka, pak jsem se přidal i já, a teď se přidaly i děti. Malinko jezdí, ale zatím to zaplaťpánbůh u těch dětí na velký motorsport nevidím. Je to trošku nebezpečné, není to úplně nejlevnější, a tak dále. Jinak je to nádherné. A my jsme země motoristů. Podívejte se, jak je u nás silný automotiv, jakou máme historii značek a jaká je historie našich jezdců. Včera jsem se díval na Formuli 1 a byl tam Tomáš Enge jako první kluk, který řídil Formuli 1 a který nás, když jsme šli na okruhy, nějakou dobu koučoval. A i ten motorsport má u nás krásnou historii a velké osobnosti. Máme k tomu prostě blízko.

A nebojíte se o holky? Naznačoval jste, že manželka měla nějakou kolizi a vy jste ji dokonce vytahoval z auta. Musel to být příšerný zážitek – a teď vaše holčičky jezdí?
No proto říkám, že holčičky zatím jezdí tak, že se spíše vozí. A nemyslím si, nebo v to doufám, že nebudou chtít až do těch aut. Ale ano, s manželkou a s tchánem to bylo občas složité, protože občas jezdili mimo silnici, což není dobré. Teď to říkám trochu nadlehčeně, ale zaplaťpánbůh jsou tady s námi. Ale víte co – rozum vám něco říká, srdce vám něco říká. Když měla moje manželka jednu z těch méně šťastných nehod – nebo vlastně šťastných, protože se ve finále nic nestalo – tak jsme jeli za ní. A Sofinka, mohlo jí být asi osm nebo deset, mi v autě říkala: „Tati, a to vy už teď nebudete závodit?“ „No, ty jo, Sofi, je to blbý, no. Musíme si to nějak promyslet. Teď tady máme vás…“ „Tati, ale vždyť vy to tak strašně milujete. To přece nejde.“

A to je ta odpověď.
Ona by nemusela říkat vůbec nic, ale tohle je ta odpověď a takhle to vlastně je. Jezdili jsme závody do vrchů, pak jsme začali s Tomášem jezdit na okruzích, a bylo to úžasné – velká škola a jsem šťastný, že jsme to mohli zažít. Pak jsme to malinko opustili, protože žena říká, že ji to tolik nebavilo jako to ježdění na kopci. Teď jsme si řekli, že na to nebudeme tlačit a dáme si chvilku pauzu. Až nastane ten správný moment, tak se k tomu zase vrátíme. Teď to máme tak, že „občas se sklouzneme“, ale řekli jsme si, že až zase nastane ten správný moment, tak se do toho zase opřeme.

O čem dalším promluvil „Kluk v akci“ Filip Sajler:

  • O knize Kluk v akci, jak vznikala a jak hledal archivní fotky
  • Jaká jídla vaří Filip doma
  • Ke komu chodí rád na návštěvy kvůli jídlu
  • Jak nám jídlo podle něj může vylepšit zdraví
  • Proč nemá rád pojem „zdravý životní styl“

Na fotografie kuchaře Filipa Sajlera se můžete podívat v naší fotogalerii.

Související články

Další články