Nora (34): Podzim sotva začal a my doma klepeme kosu. Manžel odmítá zatopit kvůli drahotě

Nora (34): Podzim sotva začal a my doma klepeme kosu. Manžel odmítá zatopit kvůli drahotě
Zdroj: Freepik

Nora by si doma ráda zatopila, protože s příchodem podzimu se ochladilo. Její manžel Milan je však zásadně proti, protože mu to přijde zbytečné. Ohlíží se na ceny energií a chce mít věc plně pod kontrolou. Rodině naordinoval teplé svetry a ponožky. Doma se bude topit, až řekne on.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 25. 09. 2022 10:00

S příchodem podzimu se ochladilo a my už doma drkotáme zubama. Můj manžel Milan (33) se bojí zatopit. Já to chápu, protože cena elektřiny je katastrofální, ale my se pojistili koupí dřeva. Milan se však rozhodl pro studený odchov. Bojím se, co s námi bude, až přijde skutečná zima.

Manžel nechce doma topit

Náš rodinný rozpočet je už tak dost napnutý a teď ještě ten průšvih s cenou elektřiny. I když si platíme relativně vysoké zálohy, bojíme se, jaký nedoplatek nám přijde. Milan si vzal na starost hlídání vytápění v našem dome. A musím říct, že z toho nejsem nadšená.

Doma máme po ránu zimu, studeno a skoro až vlhko. Když jsem jedno ráno chtěla zapnout topení, Milan mi dal přes prsty. „Tak si vezmi svetr," řekl a vypnul kotel. „Je tu zima. Až vstanou děti, tak akorát tak nastydnou," namítla jsem a znovu kotel zapnula. „Já ti říkám, že na topení je ještě čas," pronesl a stál u kotle jako policajt.

Musela jsem se tomu smát, protože já měla úplně ledové ruce a Milanovi šla pára od pusy. „A kdy bude povoleno topit?" zajímala jsem se. „Až přijdou mrazíky," dodal nekompromisně. „Tak to ses snad zbláznil, ne? A k čemu teda máme to dřevo?" zajímalo mě.

Podle manžela se mám začít otužovat

„Dřevo máme maximálně na víkendy, kdy jsme všichni doma. Nemyslím si, že je nutné přes týden topit. Děti jsou ve škole a my v práci," vysvětloval. „No a večer? Proč tu musí být zima?" snažila se to pochopit. „Večer si zalezeme pod deky a navlečeme teplé ponožky," bouchnul do stolu. A vzhledem k tomu, že vím, jaký Milan je, chápu, že to myslí vážně.

Na jednu stranu má pravdu v tom, že si musíme dávat větší pozor, ale nevidím důvod, proč máme žít v zimě. Milan si dal tu práci, že si našel nějaký článek o tom, že když se doma moc topí, pak člověk zchoulostiví. K tomu byla rada, která mě fakt rozesmála. „Jestli je ti vážně zima, začni se otužovat. Tak se s tím líp popasuješ," podstrčil mi článek.

„Jasně, mě je tak zima, že mám modré ruce. A ještě půjdu pod studenou vodu. Ty seš fakt výbornej," vysmála jsem se mu. Jenže to by nebyl Milan, aby to hned nezkusil. Každé ráno se sprchuje ledovou vodou a děsně si v tom libuje. Musím říct, že jsem z celé té situace zoufalá. Mě je zima, dětem je zima, ale zatopit si můžeme, až kdy venku padne nula.

Zima bude vážně krušná

Před pár dny mi to nedalo a rozhodla jsem se, že zatopím dvě hodiny v krbu. Neměla jsem v plánu vyhnat teplotu vysoko. Jen se trochu ohřát a prohřát dům. Když přišel Milan domů, ztropil scénu, jako kdyby mě nachytal s milencem. Rval si vlasy, co jsem to za nezodpovědného člověka, když takhle plácám dřevem kvůli svému pohodlí.

Připadala jsem si fakt hrozně. Musela jsem sklopit uši a omluvit se. Teď jsem oprášila pletení a pustila se do tvorby teplých svetrů. Jak se zdá, tahle zima bude vážně krušná. Jak u nás doma, tak i v rámci našeho manželství.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články