Radka (31): Manžel začal přespávat v práci. Jeho kolegové mi řekli hrozivou věc

Radka (31): Manžel začal přespávat v práci. Jeho kolegové mi řekli hrozivou věc
Zdroj: Freepik.com

Radka si velmi rychle všimla, že s jejím manželem není něco v pořádku. Začal trávit v práci čím dál více času. Doma se zavíral v pokoji a do noci pracoval. Odmítal rodinné výlety. Když začal v práci i přespávat, Radka věděla, že je problém. Jak to dopadne?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 02. 2021 05:30

Jsme čtyřčlenná rodina. Ještě donedávna jsme alespoň o víkendech všichni drželi pohromadě. Momentálně se ale situace podstatně změnila. Bohužel, jsem jediná, kdo to vidí a intenzivně prožívá.

Pracovitý manžel

Manžel Michal (32) je velmi pracovitý člověk. Dlouhé roky snil o tom, že bude obchodníkem v sektoru finančního poradenství. Tato tématika ho vždy velmi zajímala. Zprvu měl veliký úkol, aby si obstaral klientelu, která mu zajistí výdělek. Věděla jsem, jak moc po tom touží, takže jsem jeho vysoké nasazení chápala.

Máme spolu dva syny – Šimona (8) a Lukáše (6). Byli jsme zvyklí každý víkend hned po snídani někam vyrazit. Často jsme se vraceli až večer. Kluci se potřebovali někde unavit. V týdnu jsme na sebe jako rodina moc času neměli. Ještě před třemi měsíci jsme jezdili všichni spolu. Michal v té době dokázal počítač zavřít a celý víkend být s námi.

Při posledním takovém výletě jsem si všimla, že má Michal hlavu pořád zabořenou v telefonu. „Děje se něco?“ zeptala jsem se ho. „Jen něco hledám k práci, dostal jsem nějaký nápad.“ Hned, jak jsme přijeli domů, letěl k počítači a seděl u něj do noci. Ráno se skoro nenasnídal a už zase pracoval. Přitom byla neděle.

Přehnaně pracoval

I když je nouzový stav, Michal začal jezdit do práce. Sice má nařízený home office, ale tvrdí, že tam prostě musí. Odjíždí ráno v sedm hodin a vrací se, když už kluci spí. Vydržela jsem to týden, než jsem se zeptala: „Nepřeháníš to trochu s tou prací?“ Michal byl podrážděný a odsekl, abych ho nechala na pokoji. Nemám prý ponětí, jak je práce důležitá.

Další víkend jsme zase měli jet na výlet. Michal řekl, že nikam nepojede, protože musí pracovat. Neměla jsem šanci ho přemluvit. Zavřel se s počítačem do pokoje. Jela jsem tedy se syny sama. Když jsme se vrátili, seděl pořád u počítače. Skoro nejedl, jen pil kávu. Nezajímalo ho, že jsme doma. Další dvě noci jen pracoval.

V pondělí se dokonce z práce ani nevrátil. Když jsem mu v sedm hodin večer volala, kde je, řekl: „Zůstanu tady spát, ať neztrácím čas jízdou domů.“ Bylo mi celkem jasné, co se s ním děje. Propadl práci a stává se z něj workoholik. Doma vždy panovala upřímnost, takže jsem to na něj rovnou vybalila.

Manžel je workoholik

Myslím, že bys měl ubrat. Pořád jen pracuješ,“ začala jsem opatrně. Michal na mě vystartoval se slovy, že jsem velmi nechápavá manželka. Zcela se uzavřel. Doma jsme ho skoro neviděli, v práci začal pravidelně přespávat. Jednou jsem ve městě potkala jeho kolegu. Dali jsme se do řeči. Zeptal se mě, co je to poslední dobou s Michalem.

Vylezlo z něj, že se v práci shodli na tom, že se přehnaně žene za výsledkem. Kolegové ho nemají rádi, protože je jim trnem v oku. Začal na ně mít vysoké nároky, peskuje je, že pracují neefektivně. Nechtěla jsem mu říct, že si to také uvědomuji, jen jsem zamumlala, že to bude nějaké období. Pak jsem se rozjela za Michalem do práce.

Téměř na kolenou jsem ho prosila, aby zatáhnul za brzdu. Byl vyhublý, bledý, měl veliké pytle pod očima. Kluci ho pořádně neviděli skoro měsíc. Michal si samozřejmě své závislosti vědom není. Jsem z toho nešťastná, protože jsem se s tím nikdy nesetkala. Nevím, jak mu ukázat, že tudy cesta nepovede. Jeho vyhoření je na spadnutí.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články