Štěpánka (32): Máme s mužem rozdílný názor na výchovu syna. Zatímco já chci věci vysvětlovat, on jen řve

Štěpánka (32): Máme s mužem rozdílný názor na výchovu syna. Zatímco já chci věci vysvětlovat, on jen řve
Zdroj: Freepik

Štěpánka s Cyrilem jsou rodiči sedmiletého Emila. Jejich problém tkví v tom, že mají rozdílné názory na výchovu. Štěpa věci vysvětluje a má více trpělivosti. Cyril je výbušný a jakmile syn něco provede, umí na něj jen řvát.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 28. 07. 2022 07:00

Trápí mě, jak manžel Cyril (40) vychovává našeho syna. Nikdy mu nic nevysvětlí a rovnou na něj řve. Ten se ho začíná bát a chodí raději za mnou. Manžel však moje prosby, aby ubral, neslyší a dál si to dělá po svém. Bojím se, aby to ty dva trvale nerozdělilo.

Manžel je výbušné povahy

Můj manžel Cyril nepatří právě mezi kliďasy. Je výbušný a často svůj vztek neovládá. Já už si na jeho povahu za ty roky zvykla. Neříkám, že mi to nevadí, ale spíše už to tolik neřeším. Kdy jsem znovu začala vnímat, jaký je vztekloun, bylo ve chvíli, kdy se nám narodil syn Emil (7). Byly mu tři měsíce a několik dnů v kuse plakal.

Já se ho snažila utěšit a najít příčinu jeho pláče. Cyril už ale třetí den ztratil nervy. Řval nad synovou postýlkou, proč pořád tak brečí. Nevím, co tehdy čekal, že se stane. Syn začal zákonitě plakat ještě víc a manžel ještě víc běsnit. Tenkrát jsem mu řekla, aby se uklidnil, že je to přeci miminko.

Uvědomění, že to přehnal, přišlo po několika hodinách. Syna vzal do náruče a omlouval se mu. A tak to funguje do dnešního dne. Emilovi už je sedm a začíná mít roupy. I já uznávám, že s ním občas není lehké pořízení. Je to kluk, který nevydrží chvíli sedět. Snažím se ho proto zabavit nějakou aktivitou, do které může vložit svoji energii.

Nelíbí se mi, jak manžel na syna jen řve

Vodím ho na kroužek fotbalu a dětského karate. Snažím se mu věnovat nejvíce, jak dokážu. Totéž ale nemohu říct o svém manželovi. Ten se synem nejde dál než před barák, kde si s ním chvíli pinká míčem, a pak jdou zase domů. Emilovi to přirozeně nestačí, a tak zlobí. A manžel místo toho, aby se mu věnoval, na něj řve.

U nás doma se totiž pořád jen řve. Převážně když je doma Cyril. Když syn nechtěně vylije čaj, hned mu přilétne pohlavek. Manžel ani nepátrá po tom, jestli se syn třeba nespálil, nebo si jinak neublížil. Jen mu nadává do nemehel a už zmiňuje vařečku. Emil chudák neví, co si má myslet. Jako by provedl něco strašného.

Byly doby, kdy jsem chtěla, abychom spolu jako rodina zašli na dětské hřiště. To už po několika scénách odmítám. Emil za to, že házel kamínky na klouzačku, dostal takového huláka, že se otáčeli i řidiči aut, kteří jeli kolem. Bylo mi za manželův řev tak stydno, že jsem vzala syna za ruku a pelášili jsme domů.

Manželův řev má na syna neblahý vliv

Nespočetněkrát jsem se snažila Cyrilovi domluvit, aby měl se synem více trpělivosti. Ten vždycky slíbí, že ubere a bude více vysvětlovat. Nikdy to však nevydrží. A celé to zašlo tak daleko, že syn přestal svého otce vyhledávat. Vlastně bych řekla, že se před ním schovává. Když nadejde hodina manželova příchodu domů, vidím na Emilovi, jak je nervózní.

Kopu i za manžela a synovi opakuji, že ho tatínek miluje, jen prostě občas řve. Obávám se, že tomu syn nevěří. Nechce se s tátou ani učit, nebo se koupat ve vaně. Bojí se totiž, že kdyby udělal něco špatně, bude na něj táta zase řvát. Naše situace nemá východisko. Podle manžela syna rozmazluji a málo vychovávám. Já si zase myslím, že se manžel málo snaží a hodně řve. Musíme najít kompromis dřív, než se to na synovi ještě více podepíše.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články