Veronika (32): Konečně jsem zase šťastná. Díky nadváze jsem našla lásku k něčemu, co mi změnilo život

Veronika (32): Konečně jsem zase šťastná. Díky nadváze jsem našla lásku k něčemu, co mi změnilo život
Zdroj: Freepik

Verču vychovávala babička, která vnučku s oblibou vykrmovala. Ta se navíc naučila brát jídlo jako útěchu v těžkých životních situacích. Když se po čase projedla až k obezitě, byla z toho velmi nešťastná.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 07. 2021 13:00

Dalo by se říct, že mě vychovávala babička. Maminka mi zemřela, když mi byly čtyři roky. Otce jsem nepoznala vůbec. Babička byla mým jediným příbuzným. Chtěla pro mě jen to nejlepší.

Babička mě neustále vykrmovala

Bydleli jsme na malé vsi v domě o třech místnostech. Babička pocházela ze šesti dětí a moc dobře si pamatovala doby, kdy doma neměli co jíst. Zjevně ji to tak poznamenalo, že měla strach, abych neumřela hlady. Proto mám dětství spojené hlavně s voňavým jídlem. Babi mi dopřávala domácí kynuté buchty, jitrnice a řízky každou neděli.

Už jako desetiletá jsem vnímala, že jsem víc baculatá než moje spolužačky. Ne nadarmo jsem si vysloužila přezdívku špekáček. Jinak se mi neřeklo. Když jsem se s tím doma svěřila babičce, vždycky jen mávla rukou. ,,Vždyť jsi taková pěkná. Být hubený není zdravé,“ prohlásila a nandala mi krupicovou kaši s pořádnou dávkou másla.

Tím mě vlastnila postupně učila zajídat smutek. Kdykoliv jsem se cítila mizerně, přistálo mi na stole jídlo. Nešlo nikdy o nic zdravého. Babička vyvařovala samá tučná jídla. To vím ale až dnes. Tehdy jsem to do sebe házela hlava nehlava. Nejhorší to bylo kolem puberty. Začala jsem se poohlížet po chlapcích. Byla jsem snad jediná, kdo s žádným nechodil.

Stala jsem se terčem posměšků

Důvod byl jasný. Kdo by chtěl chodit s metráčkem? Když jsem i po maturitě byla sama, bylo mi jasné, že se sebou musím začít něco dělat. Babička o žádném hubnutí nechtěla ani slyšet. Tajně jsem její jídlo vyhazovala a držela se zkrátka. Sotva jsem zhubla pár kilo, hned mi do života vstoupil Miloš. Chodili jsme spolu dva roky. Za tu dobu jsem se zase rozjedla a přibrala.

Odhodil mě jako kus hadru. Našel si hubenou Sandru, se kterou jsem se nemohla rovnat. Takový rozchod jsem musela pořádně zajíst. Zajídala jsem ho skoro rok. Dostala jsem se do kategorie obézních lidí. Chlapi se na mě dívali s opovržením a ženy se mi smály. Měla jsem v té době jednu jedinou kamarádku.

Ta už se na mé neštěstí nemohla dívat. Vytáhla mě mezi lidi, abych přišla na jiné myšlenky. Kýžený efekt se ale nedostavil. Byla jsem zase jen terčem posměšků. Od toho dne jsem už nikam mimo práci nechodila. Dva roky jsem se vykrmovala a myslela si, jaká jsem chudinka. Lucie to ale nevzdala. Pořád se mě snažila kontaktovat a tahat mezi lidi. Její bratr měl zrovna slavit narozeniny. Neváhala a pozvala mě tam.

Nyní se živím šitím na zakázku

Neměla jsem už ani nic pořádného na sebe. Nic, v čem bych nevypadala jako medvěd. Lucie mě nutila, abych obměnila šatník, ale v obchodech jsem tvrdě narazila. ,,Oblečení vaší velikosti bohužel nemáme,“ slyšela jsem ve třech krámech po sobě. Je jasné, že mi to na sebevědomí zrovna nepřidalo.

Až v tom posledním mi prodavačka vnukla myšlenku: ,,Zkuste si koupit látku a nechat si něco ušít na míru.“ Znělo to zajímavě. Navštívila jsem tedy galanterii a nesla si domů látku. Vytáhla jsem šicí stroj. Během týdne jsem si spíchla troje šaty. Když jsem vyšla do ulic, připadala jsem si jako královna.

Jednou mě dokonce zastavila stejně baculatá žena. ,,Odkud máte ty šaty? Jsou krásné,“ pronesla nadšeně. Od toho dne jsem začala šít na zakázku pro boubelky. Po třech letech jsem dala výpověď v práci. Dnes se živím jako švadlena. Opět se cítím šťastná a potřebná.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články