Začátek adventu u Venduly Pizingerové: Místo romantiky se brodíme v hromadě bahna, píše v rubrice Máma na přechodu

Začátek adventu u Venduly Pizingerové: Místo romantiky se brodíme v hromadě bahna, píše v rubrice Máma na přechodu
Zdroj: Se souhlasem Venduly Pizingerové
Vendula Pizingerová píše pro Lifee.cz o přípravách na Vánoce. Co všechno musí prezidentka nadace Kapka naděje o adventu zařídit? Malý Pepíček už má dva roky, letošní Vánoce proto už bude hodně prožívat a o to důkladnější přípravy Vendulu čekají.Radost z adventní romantiky kazí Vendule Pizingerové bahno před domem. Kvůli němu chodí někdy po kolena špinavá.U Pizingerů nesmí chybět adventní věnec, ten má každoročně své čestné místo na klavíru.+ 8 fotek+ 9 fotek

Předvánoční čas by měl být obdobím klidného rozjímání, úklidu a čančání domácnosti. I Vendula Pizingerová se rozhodla pustit do příprav na nejkrásnější svátky roku, jenže jak popisuje v rubrice Máma na přechodu, neobešlo se to tak úplně bez komplikací.

Vendula Pizingerová
Vendula Pizingerová 25. 11. 2022 09:00

Dneska mám takový hezký předvánoční téma. Všichni už určitě vyhlížejí advent a zdobí si domovy. Já už vytáhla vánoční polštářky. Deku, kterou jsem k nim koupila loni, nemůžu samozřejmě najít. Dala jsem si bílý vánoční polštářky s jeleny na sedačku, aby přišel z venku zabahněný pes a lehnul si na ně. Taky musím najít ve sklepě vánoční výzdobu. To asi dobře znáte, vždycky to někdo dá do krabice, a pak to další dva lidi hledají a nemůžou najít. A tak jsme to vždycky měli i doma s rodičema, každý rok jsme hledali vánoční ozdoby.

Pokusím se vysmejčit barák a udělat výzdobu

Stromek koupím v květináči jako loni. Tehdy teda hned chcípnul, i když jsem ho zalila, aby vydržel dýl. Dárky nakoupený nemám, ale to ještě stihnu. S Josefem si vždycky dáme nějaké cestování a dětem je jednoduchý koupit dárek. I když doma mají samozřejmě všeho přehršel.

Taky se pokusím nějakým způsobem vysmejčit barák. Hlavně jídelní stůl, kde má můj manžel po celý rok nějaké věci, a proto jíme u televize. A potom samozřejmě klavír, na který dávám adventní věnec. Je na něm většinou položené nějaké prádlo, jak člověk nestíhá. Okna umytý samozřejmě nemám, ale takhle, asi je nemá ani cenu mejt.

Z baráku se brodíme bahnem

A tak jsem si říkala, že už začnu s výzdobou. Vyjdu na ulici a před barákem nám od léta opravujou silnici. Nejdřív kopali internet, pak plyn, pak řekli, že to nestihnou do konce roku a že to bude až příští rok. Takže tam všichni chodíme v několika centimetrech bahna. Já už si nosím do práce, nebo kamkoli jdu, Pepíčkovy vlhčený ubrousky, protože nejenom, že mám špinavý boty, ale po kolena mám i špinavý kalhoty. Naštěstí ráda v zimě nosím kožený.

Dneska, když jsem nasedla do auta, jsem měla dokonce i pásek od kabátu celý špinavý. Tunu bahna mám i v autě, dveře špinavý a tak podobně. Samozřejmě, že nejsem první, komu opravuju před domem silnici, že si na to tak stěžuju. Jenom jsem tím chtěla říct, že vždycky, když vás něco takového postihne, je to nepříjemný.

Na večírku jsme objevili tajemství naší podlahy

Když jsem přestavovala barák, tak se to táhlo dva roky. Měla jsem ho tenkrát zbourat a udělat to úplně jinak. Každý pondělí jsem chodila na kontrolní den na stavbu v helmě, to je nějaký předpis. A taky stavební deník se musel vést, abychom stejně po letech zjistili, že nějaké věci jsou udělané špatně a nedokonale.

Teď jsme měli doma večírek a můj muž, jak je myslivec, má noční vidění, čili infra. A byl u nás jeho kamarád, kterej je instalatér, a já říkám: „Hele, mně přijde, že nám ta podlaha nějak blbě topí.“ A Josef, protože byl zmazanej, tak říká: „Já se na to kouknu tím infra, jak tam jsou vedený trubky.“ Pamatuju si, že mi tenkrát ta stavební firma řekla, že jsem barák měla špatně zateplenej, že to tam popraskalo a musí se to udělat znova.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Vendula Pizingerova (@vendulapizingerova)

Rozbourat podlahu je prakticky nemožný

Tak se jenom k tomu chci vrátit, že tím infra se zjistilo (společně s tím klukem instalatérem), že trubky, který jsou tam tažený, mají být 15 cm od sebe a my je máme někde od sebe až 40 cm. Takže se nemůžeme divit, že máme zimu na podlaze. Jenomže, kdo to bude reklamovat, rozbourávat podlahu a dělat všechno znova? To je prakticky nemožný. Ani se člověku o takový věci nechce s nikým handrkovat.

Tak to jenom, že jsem si na to vzpomněla, jak jsem předělávala barák. Poslední na řadu přišla zahrada, ale tu jsem si dělala sama, protože došly veškerý prostředky. To už je jedenáct let. A dneska, když se všechno tak zdražilo, tak to po těch letech zase začalo sem tam odcházet.

Snad nespadne vomítka z celýho baráku

Já se vždycky divila rodičům. Táta pořád něco opravoval nebo přistavoval k baráku a já se vždycky smála, že furt něco kope a předělává. Tak už jsem v tom taky, člověk furt něco v domě zdokonaluje. Odpadl nám kus vomítky, to už je asi dva roky, tak doufám, že to na jaře opravíme a nespadne vomítka z celýho baráku.

Zase na druhou stranu by se mi to hodilo, protože tam máme fasádu a budeme to zateplovat, takže možná by bylo fajn, kdyby to opadalo samo. Byla jsem tak pyšná na to, že mi dům porostl psím vínem a všema těma rostlinama, tak to se bude muset asi strhat a z toho nadšená nejsem.

Scény z grotesky a zápasů v bahně

To jsem hodně rychle utekla od vánoční výzdoby k výkopům a bahnu. Ale evidentně to k životu patří, hlavně u nás na venkově. Tak aspoň, že mám ty koženkový omyvatelný kalhoty. Blbý je, když mi na ulici upadne Pepíček, to už jsme se asi dvakrát nebo třikrát šli kompletně převlíkat. To jsou scény jak z grotesky nebo zápasů v bahně.

Těším se, že možná o víkendu budu dělat výzdobu. I když u nás dole na Jurečku v restauraci je zabijačka. Tak bych i možná na sobotu porušila nepožívání chleba a piva. Mám strašně ráda zabijačky. Takže doufám, že až přijdu z Jurečka, dodělám vánoční výzdobu a světýlka. A vždycky mívám i girlandu omotanou kolem zábradlí.

Tchyně mi udělá krásnej adventní věnec

Když máte děti, všechno má nějak větší smysl. Samozřejmě, že jsme taky někdy vánoční výzdobu odflákli. Tchyně Simona mi určitě udělá krásnej adventní věnec, abychom si v neděli mohli zapálit první svíčku. A přeju si, aby na Vánoce napadl sníh, aby to bylo se vším všudy.

Je to vlastně záviděníhodný, že člověk se má takhle dobře. Že můžete pro ostatní něco udělat a kolem sebe udělat věci hezčí, než normálně jsou. Tak si taky hezky vyzdobte svoje příbytky. A jestli někdo máte před barákem stavbu jako my, tak vám přeju pevný nervy.

Těším se na vás zase za týden.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články