Zpěvačka Elis Mraz o problémech s váhou: Bývalý přítel mě ponižoval, že jsem přibrala a už ho nepřitahuju

Zpěvačka Elis Mraz pochází z umělecké rodiny. Její bratr Dali Mraz je bubeníkem, táta Vladimír Mráz českým režisérem, scenáristou, kreativním ředitelem QQ studia Ostrava a producentem animovaných filmů.Zpěvačka Elis Mraz se svou rodinou. Táta s mámou se věnují filmu, ona se rozhodla proniknout (nejen) do světa popmusic.Bratr Elišky Dali Mraz patří mezi světovou bubenickou elitu.Elis Mraz se kromě zpěvu věnuje hře na ukulele.+ 6 fotek+ 7 fotek

Pozvání do talkshow Miluše Bittnerové Na kafeečko tentokrát přijala mladá zpěvačka Elis Mraz (28). Promluvila o důvodech, které ji přiměly podpořit na sociálních sítích kamarádku, zpěvačku Markétu Konvičkovou, jež se stala terčem šikany některých sledujících. Sama se totiž s hejty kvůli své postavě setkala už mnohokrát a bohužel nepocházejí jen ze sociálních sítí.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 09. 2022 09:00

Zpěvačka Elis Mraz, vlastním jménem Eliška Mrázová, získala v roce 2014 ocenění Objev roku v anketě Český slavík a postoupila také do semifinále soutěže Hlas Česko Slovenska. V letech 2020 a 2022 se navíc zúčastnila českého národního kola soutěže Eurovision Song Contest. Se svým bratrem Daliborem moderuje sympatická zpěvačka a skladatelka pořad Ty Brďo! na kanálu ČT :D.

Elis Mraz si prošla jistou formou šikany, a to nejen ze strany médií či na sociálních sítích, ale i od svého partnera. Můj bývalý přítel mě vyloženě ponižoval, že jsem přibrala a už ho nepřitahuju. Musím říct, že tohle už je smáznuto. Lpěl na tom, abych zhubla, abych ho zase přitahovala," odhalila zpěvačka. Elis se proto nedávno zastala na sociálních sítích své kamarádky, zpěvačky Markéty Konvičkové, která v důsledku vážné nemoci otékala, a několik lidí se jí vysmívalo za její vzhled.

Jak Elis tvrdí, ona sama si v hlavě srovnala priority a ke svému tělu už přistupuje jen pozitivně„Já už tohle vůbec neřeším. Vždycky si řeknu: ,Zeptala bych se toho člověka na názor?' A pokud si odpovím, že ne, tak ten názor neberu. Tohle jsem se naučila," vysvětlila.

Elis Mraz o šikaně na sociálních sítích

Nedávno jste se na sociálních sítích zastala zpěvačky Markéty Konvičkové, která u své fotky na Instagramu napsala: „Doprčic, proč všichni hejtujete, proč mi píšete, že jsem tlustá, jsem hnusná." Vy jste na to reagovala...

Hlavně vím, že se tím Markéta trápí už delší čas a lidé jsou zlí. Ona trpěla také kvůli své nemoci. Jeden ze symptomů je, že otečeš. A ona za to nemůže. Jí zdravě a nedělá nic, v důsledku čeho by měla být oteklá. Lidé jí to dávají extrémně sežrat, že jí to nesluší, že je tlustá.

To je dost hrozné.

Co mě úplně dožralo, že jí někdo napsal, jak s ní vůbec může být její přítel a že nevezme nohy na ramena, když má takovou babu. Proto jsem se jí zastala. Poslední dobou vnímám média úplně jinak. Udělat 30 fotek, z toho sdílet jednu a ještě ji upravit... Proto se snažím zdrhat ze sociálních sítí.

Je to povrchní?

Přesně tak. Poslední tři roky už mi to přišlo zbytečné dělat. K čemu na těch sítích jsme, když nemáme co říct? K čemu jsou dobré takové fotky? K čemu je, když se necítím dobře, udělat pěknou fotku, kterou ještě upravím, a ukážu ji všem holkám, které se také necítí dobře? Vidí mě na té fotce, jak jsem dokonalá a můj život je úplně skvělý. Přitom to tak vůbec není. Od toho jsem úplně upustila.

Elis Mraz o boji s nadváhou

Vaše postava se také řešila v médiích.

Když jsem tučná, tak jsem tučná, když jsem hubená, tak jsem hubená. Tuhle problematiku se mi líbí otvírat, protože si myslím, že to není zbytečné. I kdyby si jeden člověk měl říct, že to dělat nebude. Od mých dvaceti let se řeší jenom moje postava a byl to takový středobod vesmíru všech médií, až se z toho stal můj středobod vesmíru.

Jak jste to řešila?

Když jsem přibrala, tak jsem ani nechodila na akce, aby se mě neptali, jestli jsem zase nepřibrala. Měla jsem chuť úplně zmizet ze společnosti, nechodit ani na premiéry, jen abych nebyla vyfocená, že jsem přibrala. Teď jsem nasdílela, jak mám dvojitou bradu a jsem tučná, taková teď prostě jsem. Emocionálně jsem se vyjedla. Měli jsme teď dědečka v domácí péči a bylo to těžké období. O emocionálním přejídání také nikdo nemluví. Nedávno mě na to upozornila mamka, protože já bych si to ani neuvědomila.

Takže emocionální přejídání?

Vždycky zhubnu a potom se stane něco extrémně stresového a já se dožeru zpátky. Prostě zajídám emoce. Teď jsem se konečně v 28 letech rozhodla, že si najdu nějakého poradce a začnu to s ním profesionálně řešit, abych pořád neměla takové výkyvy. Kolik je takových holek, které zjistí, že ten problém není v jídle, ale v jejich hlavě?

Řekla bych, že na sociálních sítích velké množství.

Markéta řeší nějakou blbou holku, která jí napíše, jak s ní může být její přítel. Přitom je po nemoci a je ráda, že nemusí jezdit po nemocnicích nebo že jí neodeberou vaječníky. Tohle už mi přijde jako do nebe volající drzost. Pokud už sociální sítě mít, tak jen kvůli těmhle věcem. Působit, že jsem v pohodě, to pro mě fakt není, na to jsem asi už stará.

Jste generace, která to má malinko těžší než my. Jste zvyklá na hodnocení? Mám dost lajků, nemám dost lajků...

Ano, z toho mi úplně hráblo a kvůli tomu jsem přestala dělat hudbu. Když jsem se přestěhovala do Prahy a začala vystupovat, byla spousta mých nejlepších přátel zpěváci. S Markétkou jsem vystupovala od sedmnácti let. Honza Bendig nebo Olinka Lounová, to jsou moji blízcí přátelé. Všichni jsou velcí zpěváci a já pořád cítila tlak, že musím být stejně úspěšná jako oni. Nevěděla jsem proč. Jen jsem věděla, že bych měla být úspěšná. Když něco vydám nebo když dám někam svoji fotku. Když ta fotka neměla dostatek lajků, tak jsem ji archivovala. V archivu mám také asi 50 písniček, které jsem nevydala, protože mám pocit, že to nikoho nebude zajímat. Těch problémů je tam opravdu hodně. Kvůli tomu jsem si našla pomoc, protože mám pocit, že mám strašné bloky.

Není to tím, že jste příliš mladá vtrhla do showbyznysu?

Někteří do toho vtrhli mnohem dříve. Jsem v hudbě roztěkaná a baví mě toho dělat tolik! Někdo začne dělat folk a dělá ho výborně. Všichni mi řekli: "Dělej jeden směr!' Nedokážu ten směr najít, protože taková nejsem. Dokud si to nepřiznám a nepřestane mi záležet na tom, kdo si co myslí, tak nikdy nebudu tam, kde bych chtěla být.

Elis Mraz o dietách

Všimla jsem si, že média často rozebírala vaši postavu. Jsme ve stejném klubu, ale já jsem starší než vy, mě to tolik nezraňuje. Já to nečtu a nečtu komentáře. A jsem v tom důsledná.

Já už to také nečtu. Ne proto, že by mě to zraňovalo, spíš se tomu chci vyhnout. Protože si nedokážu představit, že vzniknou další články... Když něco udělám, tak tyhle články vždycky zastíní to, co opravdu dělám.

Ale vy jste teď opravdu hodně zhubla.

Chtěla jsem se vyhnout tomu, abych to zase nabrala zpátky. Vycházím jen z vlastních zkušeností.

Zase je dobré, že o tom dokážete mluvit. Byla to trošku extrémnější dieta?

Ne, to vůbec. Je to způsob jezení, který vám má zrychlit metabolismus. Měla jsem jídelníček nastavený podle krve a osmi pravidel. Bylo to výborné a teď jsem se k tomu vrátila, opravdu to funguje. Vyzkoušela jsem toho hodně a říkala jsem si, že zkusím zase nějakou tu keto. Nakonec jsem se vrátila k tomuto.

Tohle není tolik chemické, ale několik mých kamarádek drželo tuhle dietu a žádná ji neodkázala držet dlouhodobě. Bylo tam hodně zakázaných potravin.

Kdybychom žily třeba v pravěku, tak bychom byly strašný frajerky, protože naše tělo má tendence přibírat více tuku. Kdybychom se jednou nažraly, tak nám to vydrží na dva nebo tři týdny. Zatímco ten, co nemá tendence přibírat, by zemřel na podvýživu nebo zimou. Máme to skvěle nastavené v rámci přírody, ale nehodí se to do dnešní doby. Naše tělo funguje na bázi toho starého. Najíš se, teď jsme ulovili, a týden jíst zase nebudeš. Když naše tělo funguje takovým způsobem, tak tu dietu musíme držet celý život.

U mě je to jinak, čím méně jím, tím víc přibírám. Proto musím pravidelně jíst - a slušné porce. Eliško, zhubla jste, přibrala, zhubla. Kdy se cítíte nejlépe?

Neříkám, že jsem na tom ideálně, ale začala jsem zase jíst zdravě a cítím se dobře. Spíš je to o vnitřním pocitu. Cítím se dobře, nejsem unavená, nemám chutě. Myslím, že to je pro mě nejdůležitější.

Elis Mraz o problémech s expřítelem a sledujícími

Byl také nějaký problém s přítelem kvůli tomu, že jste zhubla, nebo přibrala?

Jo.

Fakt jo?

Můj bývalý přítel mě vyloženě ponižoval, že jsem přibrala a už ho nepřitahuju. Musím říct, že tohle už je smáznuto. Lpěl na tom, abych zhubla, abych ho zase přitahovala.

Holky, neřešte hlouposti na sociálních sítích. Lidé, co to píšou, jsou jenom zlí. Není to tak?

Já už tohle vůbec neřeším. Vždycky si řeknu: ,Zeptala bych se toho člověka na názor?' A pokud si odpovím, že ne, tak ten názor neberu. Tohle jsem se naučila.

A je to správně.

Nějaký kluk mi napsal fakt strašně zlou zprávu. Vzala jsem tu zprávu i s jeho jménem a hodila to na svůj Facebook, kde mám docela dost lidí. Chlapeček dostal svoji medicínu. Potom mi psal, že se z toho vyléčil a že se mi strašně moc omlouvá. Že si až teď uvědomuje, jaký byl kretén a že má nějaké komplexy ve svém životě. Normálně se mi rozepsal. Léčil si to na lidech na internetu. Díky tomu, že jsem ho nechala veřejně bičovat, si to uvědomil. A požádal mě, abych to smazala. Kéž by bylo víc takových možností - vzít toho člověka a dát ho na nástěnku, ať si vyzkouší svoji vlastní medicínu. Možná to vyléčí víc lidí. Jednoho to vyléčilo - aspoň, že tak.

Může to vést až k poruchám příjmu potravy.

To je asi hodně kýčovité téma, ale řeší to úplně všichni. Je pod tím schováno strašně moc zla.

Hodně se mi líbí fotky, které máte na Instagramu. Sedíte na nich a pocházejí ze stejného místa a stejného času. Jedna zobrazuje  vaši nastavenou a druhá nenastavenou pózu. Bezvadný! Holky, měly byste to dělat častěji.

Vzniklo to úplnou náhodou, protože mě fotili. Vyfotili mě zepředu a měla jsem tam obrovské nohy. Tak říkám: "Zkus mě vyfotit ještě z boku." Koukala jsem potom na ty fotky a říkala si: "Dlabu na to, proč bych ze sebe pořád měla dělat něco jiného?" Mám tendence se dělat hezčí, ale když vás fotí kamarádky, říkají také: "Zatáhni břicho, postav se z boku, narovnej tu nohu do špičky!" Člověk je tam hezky srovnaný, fotka nádherná, ale do reálu to má daleko. A potom všichni píšou: "Ty jsi tak krásná, tobě to tak sluší, ty jsi zhubla?"

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ELISKA MRAZOVA (@elismraz)

A pak přijde kamera, která přidává 10 až 15 kilo.

Jo, jo. Jakmile už jsem si začala věřit s váhou, tak jsem šla do televize a… Velmi rychle to bylo zase zpátky.

Když vás někdo potká osobně, tak řekne: "Ha, vy jste hubená!" Nebo: "Vy nejste tak tlustá!" Stalo se vám to někdy?

Ne, ale působila jsem vyšší. Potom se divili, že jsem malá. Myslím, že od chvíle, co jsem začala vést své sociální sítě upřímně, už se mi nic podobného ani nemůže stát.

O čem ještě promluvila Elis Mraz?

  • O svém novém příteli
  • O svém dětství
  • Kdy složila první písničku
  • O své zálibě v ukulele
  • O svém působení v talentové soutěži Hlas Česko Slovenska

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články