Experti přišli na to, jak se jednou provždy zbavit chrápání. Jakou roli hraje matrace či tenisák?

Experti přišli na to, jak se jednou provždy zbavit chrápání. Jakou roli hraje matrace či tenisák?
Zdroj: Freepik

Není nic horšího, než po celém dni padnout do postele s nadějí na kvalitní odpočinek, jen aby vás vzápětí vzbudilo chrápání vašeho partnera. Nabízíme vám jednoduché rady, jak s nočním hlukem zatočit. Klíčem k úspěchu je mimo jiné udržovaná matrace či správně umístěný tenisový míček.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 07. 05. 2021 09:00

"Chrápání může být vyvoláno řadou faktorů, které způsobí, že se vám během dýchání ve spánku rozvibruje jazyk, pusa, hrdlo nebo dýchací cesty v nose. Když se tyto části vašeho těla uvolní a zúží, začnete chrápat," vysvětlila pro deník Daily Star psycholožka Suzy Reading. "Pro někoho, kdo sdílí lože s chrápajícím člověkem, je to velmi stresující. Může to vést od pocitu únavy a nevyspání přes špatnou náladu až po poruchy spánku," dodala.

Změňte svůj životní styl

Podle Reading zhoršuje chrápání mnoho faktorů, a to zejména nadváha, kouření, dehydratace a popíjení alkoholu. "Pokud se začnete zdravě hýbat, více pít a lépe jíst, sníží se tím pravděpodobnost chrápání," ozřejmila psycholožka.

Trik s matrací

Možná vás překvapí, že pravděpodobnost chrápání zvyšuje i prach a pyl, který se nachází v místnosti, kde spíte. Zvláště pokud jste alergici. Řešením je proto pravidelně vysávat matraci, každý večer se vysprchovat a obléci si čisté pyžamo. Vaše ložnice pak bude prostá rizikových částic a váš spánek se zlepší.

Trik s tenisovým míčkem

Také poloha na zádech zvyšuje pravděpodobnost chrápání. Zkuste se otočit na bok a uvidíte. Potíže ve velké míře ustoupí. "Spánek na boku snižuje tlak na dýchací cesty, takže nebudete tolik chrápat jako na zádech," vysvětluje Reading.

Důležitou roli hraje také polštář. Ten by měl podpírat hlavu tak, abyste ji měli v rovině s tělem a páteř se nijak nekřivila. Zvolte proto polštář určený pro spaní na boku nebo klínový polštář, který zamezí tomu, abyste se ve spánku otočili na záda.

Stejně může posloužit i tenisový míček. Stačí ho přišít na zadní část spáčova pyžama a vězte, že pak bude raději spočívat na boku.

Jak se vyrovnat s partnerovým chrápáním?

Ať už máte chuť na něj křičet nebo jím vzteky lomcovat, uvědomte si, že spáč za svoje chrápání nemůže. Pro začátek můžete vyzkoušet špunty do uší, ale pokud se ani tak nevyspíte, zvažte pár nocí v jiné místnosti, abyste dohnali spánkový deficit.

Pokud ani pak vás partnerovo chrápání nepřestane rušit, zkuste se zaměřit na něco, co vás uklidňuje. Například můžete začít s dechovým cvičením. Pět vteřin nádech, pět vteřin výdech. Nejenže to působí jako balzám na nervy, ale navíc počítáním odpoutáte pozornost od chrápání.

Zdroje informací:

dailystar.co.uk

thesun.co.uk

ITV - This Morning

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články