Ukrajinské uprchlice pečují o krásu zákaznic v centru Prahy: Vždy se domluvíme, máme překladatelku

Ukrajinské uprchlice pečují o krásu zákaznic v centru Prahy: Vždy se domluvíme, máme překladatelku
Zdroj: Veronika Nováková/koláž Lifee.cz
Julie Ilona říká, že díky Praze objevila dobré omáčky nebo sladký dezert trdelník.Olga se zákaznicím v pražském salónu stará o nehty.Šikovné dámy z Ukrajiny je možné najít v centru Prahy.Olga už měla možnost upravovat nehty například zpěvačce Lucii Vondráčkové...+ 3 fotky+ 4 fotky

Kadeřnictví v centru Prahy se rozhodlo zaměstnat hned několik šikovných žen, které utekly z válkou zasažené Ukrajiny. Dvě z nich se webu Lifee.cz svěřily, jak složité pro ně bylo opustit domov, jak se jim v Česku daří a co soudí o tuzemských zákaznicích ve srovnání s těmi ukrajinskými.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 05. 2022 08:00

„Moc Česku děkujeme. Dalo nám možnost nejen finanční, ale dostáváme také podporu od zaměstnavatelů a můžeme se bez omezení pohybovat venku nebo v práci," libuje si paní Julie Ilona, která nejčastěji pracuje na střizích pro pány„Nemyslím si, že by Češi byli náročnější než Ukrajinci," upřesňuje sympatická brunetka.

Se zákazníky se Julie Ilona vždycky nějak domluví

Zákazníci podle Julie Ilony nemají problém za ní do salonu Franck Provost přijít. Nějak se spolu vždycky domluví, i když sympatická Ukrajinka ještě česky neumí. „Pokud si nerozumíme, hovoříme spolu rukama - nohama," vysvětluje kadeřnice.

Ta jako většina jejích krajanek opustila domov za velmi dramatických okolností. Synovi je šestnáct a dcera chodí do první třídyPrchali jsme do bezpečí i s dětmi. Na Ukrajině zůstal manžel a máme tam i rodinu," naznačila Julie Ilona. Českou republiku si nicméně oblíbila a nemá tu problém žít„Děti už si našly kamarády a bydlí u příbuzných od manžela," vysvětluje.

Julie Ilona už si dokonce oblíbila speciality, které v centru Prahy nabízejí. „Mám ráda například trdelník nebo omáčky. U nás na Ukrajině takové neděláme," upřesňuje kadeřnice. Usadit se v Česku ale neplánuje„Rozhodně bych se chtěla vrátit, když budu mít jistotu, že bude na Ukrajině na sto procent klid," ozřejmuje šikovná máma dvou dětí.

Olga už se postarala i o nehty Lucie Vondráčkové

V podobném duchu hovoří také její kolegyně Olga. Za možnost realizovat se v centru v Prahy je vděčná. „S prací jsem moc spokojená a moc za ni děkuji. Když jsem odcházela z Ukrajiny, veškerý majetek tam zůstal. Po dvou týdnech v Česku jsem si našla práci a to je skvělé," míní Olga, která se stará dámám o nehty.

Nedávno v rámci slavnostního zahájení filmového festivalu Febiofest pracovala na nehtech zpěvačky Lucie Vondráčkové. Prahu dobře zná. „Bydlíme u dcery, která zde studovala a žije tu už osm let. Není to pro nás cizí prostředí a díky tomu je to jednodušší. Dcera nám velmi pomáhá," ozřejmila Olga. Ani ona ale nebere Česko jako konečnou destinaci. „Rozhodně bychom se chtěli vrátit domů," přeje si.

Mají české zákaznice na manikúru odlišné požadavky? Jsou trochu jiné než Ukrajinky, ne tak náročné. Chtějí mnohem jednodušší věci," všimla si Olga, která se v Praze rychle rozkoukala. „Studuji češtinu a už i trochu rozumím, pokud zákaznice mluví pomalu. Domluvím se také anglicky," usmívá se spokojeně.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články