Vědci zjistili, kdy je nejlepší jít spát. Když je to příliš pozdě, trpí hlavně ženy

Vědci zjistili, kdy je nejlepší jít spát. Když je to příliš pozdě, trpí hlavně ženy
Zdroj: Freepik

Doba, kdy jdeme spát, může výrazně ovlivnit riziko různých kardiovaskulárních onemocnění. Televize NBC informovala o rozsáhlé studii britské studii, podle které je nejlepší zamířit do postele mezi 22. a 23. hodinou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 11. 2021 15:00

Kvalitní spánek ovlivňuje prakticky všechny stránky našeho života, nejen fyzickou, ale i tu duševní. A nejde jen o to, abychom si dopřáli určitý počet hodin klidného odpočinku. Ukazuje se totiž, že důležité je i to, kdy jdeme spát.

Kdy jít spát?

Britští vědci pracovali šest let s 88 926 lidmi v průměrném věku 61 let. Ukázalo se, že když šli spát v době od 23.00 do 23.59, bylo u nich o 12 procent vyšší riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Ti, co si šli lehnout až po půlnoci, měli riziko dvojnásobné. Jenže pozor, lidé, kteří zamířili do postele před desátou, měli rovněž zvýšené riziko, a to o 24 %.

Výsledky naznačují, že časné nebo pozdní usínání může s větší pravděpodobností narušit tělesné hodiny s nepříznivými důsledky pro kardiovaskulární zdraví,“ vysvětluje neurolog a spoluautor studie David Plans. Naše tělo se řídí 24hodinovým cyklem, nazývaným i cirkadiánní rytmus, který pomáhá regulovat fyzické a duševní funkce. A když mu do toho někde, lidově řečeno, hodíme vidle, projeví se to.

Spánek a srdce

Ze zmiňovaných 88 926 lidí překovalo v průběhu šesti let 3 172 (3,6 procenta) kardiovaskulární onemocnění, jako jsou mrtvice a infarkty. Nejčastěji se tyto potíže vyskytovaly u lidí, kteří šli spát o půlnoci nebo později, nejméně jich bylo u těch, kteří usnuli od 22.00 do 22.59. Pokud jde o rozdíly mezi pohlavími, riziko bylo zvýšené u žen, které šly spát později. Muži byli více ohroženi, když usnuli dříve večer, respektive před 22. hodinou.

Podle autorů studie je ovšem tyto výsledky potřeba brát s mírnou rezervou. Usínání mimo 22. a 23. hodinu nezpůsobuje zaručeně onemocnění srdce. Skutečnými viníky mohou být stres, úzkost nebo deprese. Jenže i když vědci vzali v úvahu řadu faktorů (věk, pohlaví, délka spánku, kouření, index tělesné hmotnosti, cukrovka, krevní tlak nebo cholesterol) pravidelné usínání o půlnoci nebo později bylo stále spojeno s nejvyšším rizikem onemocnění srdce...

Zdroje informací:

Nbcnews.com: Falling asleep at this time may protect your heart

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články