Zázračný šeřík si poradí s bolestí hlavy a pomůže při hubnutí. Kvete všude kolem a navíc je zadarmo

Zázračný šeřík si poradí s bolestí hlavy a pomůže při hubnutí. Kvete všude kolem a navíc je zadarmo
Zdroj: Pixabay

Je to tady - cítíte? Jaro jede naplno a mnoho těch nádherných vůní, barev a květů, které nabízí, nám navíc může pomoci i se zdravotními problémy. Zapomínat bychom neměli ani na šeřík, který si poradí s migrénou, ale svůj díl práce odvede i při dalších potížích.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 08. 05. 2021 09:09

Zdá se, jako by byl šeřík tak trochu Popelkou mezi ostatními léčivkami, které jsme zvyklí sbírat, sušit a využívat. Víte ale, od čeho všeho nám může pomoci? Hlavní silou šeříku je boj proti bolestem hlavy, což jistě v dnešní době rádi využijeme. Může přitom jít jak o běžné bolesti, tak i o zákeřnou migrénu, které se většina z nás obává doslova jako pověstný čert kříže, člověka dokáže vyřadit z běžného života i na několik dní. Mimo bolestí hlavy se ale na šeřík můžeme spolehnout také při žaludečních nevolnostech, bolestech v krku - a to i při těch způsobených angínou - nebo při revmatických bolestech.

Raději preventivně

Jako u všech přírodních léků, je i u šeříku potřeba si uvědomit, že nejde o chemii, kterou bychom spolkli a ona jako zázrakem „zruší” bolest. Přírodní léčba je proces dlouhodobější, a tak je vhodné například ve chvíli, kdy trpíme na migrény nebo revmatem, pít šeříkový čaj nebo konzumovat jinak zpracované šeříkové květy také preventivně a dlouhodobě. Právě teď je ten pravý čas udělat si zásoby.

Sběr šeříku je umění

Kdy je nejlepší sbírat šeříkové květy, abychom si zajistili největší možný obsah léčivých látek? Ideální doba přichází těsně před tím, než plně vykvete. V takovou chvíli jsou kvítky nejúčinnější. Jakmile přineseme šeřík domů, je třeba se o něj, jako o každou jinou bylinku, náležitě postarat. Jestli jste si domů donesli celé větvičky jako kytici, je teď potřeba jednotlivé drobné kvítky otrhat a rozložit buď na jemná síta nebo na plechy - zkrátka, než s nimi budeme dál pracovat, musíme dát možnost případným broučkům a dalším obyvatelům, aby v klidu odešli. Pokud je to jen trochu možné, umístíme je raději ven.

Sušený šeřík vydrží dlouho

Další zpracování už záleží jen na tom, k jakému účelu budeme šeříkové kvítky používat. Pokud počítáme s tím, že hlavním zdrojem jejich dalšího využití bude klasický bylinkový čaj nebo lépe výluh, květy zkrátka usušíme. Nikdy ale na přímém slunci, všechny bylinky sušíme ve stínu, aby je sluníčko nespálilo. Usušený šeřík můžeme skladovat buď v papírových sáčcích nebo v uzavřených sklenicích. Navíc i sušené květy budeme moci později využít k výrobě masti nebo sirupu.

Mast na revma

Jestliže vás trápí revma, bude dobré bolavé klouby šeříkem namazat. Pro tyto účely si můžeme poměrně snadno vyrobit i šeříkovou mast. Budeme na ni potřebovat šeříkové květy, kokosový olej a trochu včelích produktů - tedy propolisovou tinkturu a vosk. Při výrobě postupujeme tak, že do rozehřátého kokosového oleje přidáme stejné množství šeříkových květů a necháme do druhého dne v klidu, než ztuhlou hmotu znovu ohřejeme, přecedíme a do čisté tekutiny přidáme několik kapiček propolisové tinktury a kousek roztaveného včelího vosku. Všechno důkladně promícháme a ještě než stačí směs znovu vychladnout a ztuhnout, přelijeme ji do skleněné nádoby, kterou použijeme na její uchování. Pozor ale na to, aby měla sklenice vhodný tvar, abychom mohli mast bez problémů využívat až do posledního léčivého kousíčku.

Šeříkový sirup z lednice

Mimo čaje nebo masti si můžeme připravit také šeříkový sirup, jen je třeba počítat s jeho rychlejší konzumací. Na přípravu budeme potřebovat šeříkové květy, cukr a vodu - vše ve stejném množství. Dále pak už jen trochu citronové šťávy. Vodu převaříme a ještě když je horká, necháme v ní rozpustit cukr a po částečném zchladnutí přidáme i šeříkové květy, které necháme louhovat minimálně 24 hodin. Potom už stačí tekutinu scedit, dochutit citronovou šťávou (nebo také ne, to už záleží na chuti každého z nás) a můžeme sirup slít do sklenic. V lednici vydrží zavřený i několik týdnů, ale určitě s ním není možné počítat na zimu. Nicméně je tak dobrý, že by do zimy pravděpodobně ani nevydržel.

Jeden bonus pro každého

Ještě stále vás šeřík nepřesvědčil o své prospěšnosti? A co třeba jeden bonusový účinek, který jistě uvítáme všichni - díky schopnosti zrychlovat metabolismus pomáhá pravidelné pití šeříkového čaje ke shození nějakého toho kila, které se objevilo třeba v průběhu zimy.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Šeřík obecný

Thepracticalherbalist.com: Lilac: An Edible and Medicinal Treat

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články