×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

rajčata

Extra rychlý letní recept na pečenou papriku s feta sýrem. Pochutnají si i vegetariáni

Extra rychlý letní recept na pečenou papriku s feta sýrem. Pochutnají si i vegetariáni

10 druhů ovoce, které nejlépe hydratuje: V létě jsou ideální ostružiny, broskve a vodní meloun

10 druhů ovoce, které nejlépe hydratuje: V létě jsou ideální ostružiny, broskve a vodní meloun

Poctivá rajská omáčka s hovězím masem: Co přesně do ní patří, aby byla naprosto božská?

Poctivá rajská omáčka s hovězím masem: Co přesně do ní patří, aby byla naprosto božská?

Prokletí dvou Salemů: V jednom upalovali čarodějnice, ve druhém hnali před soud rajčata

Prokletí dvou Salemů: V jednom upalovali čarodějnice, ve druhém hnali před soud rajčata

Středomořský salát s olivami a balkánským sýrem: Snadná a zdravá večeře

Středomořský salát s olivami a balkánským sýrem: Snadná a zdravá večeře

Vášnivá kuchařka Jaroslava Obermaierová se pochlubila receptem na báječné plněné papriky

Vášnivá kuchařka Jaroslava Obermaierová se pochlubila receptem na báječné plněné papriky

10 potravin, které se často skladují v lednici, a přitom tam vůbec nepatří

Pěstování rajčat ze semínek: Vysejte je teď, budete mít kvalitní a silné rostliny

Pěstování rajčat ze semínek: Vysejte je teď, budete mít kvalitní a silné rostliny

těstoviny, večeře

Nevíte, co k večeři? Těstoviny jsou sázka na jistotu a tyhle máte hotové za patnáct minut

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

Co s rajčaty? Vyzkoušejte rajčatový džem s chilli

Recept pro zdraví: Dejte si každý den kousek zeleniny, co je možná ovoce

Recept pro zdraví: Dejte si každý den kousek zeleniny, co je možná ovoce

Rajská omáčka

Suroviny:

600 g hovězí plece
150 g špeku
600 g kořenové zeleniny
100 g cibule
divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
malý kousek celé skořice (podle chuti i čtyři hřebíčky)
100 ml oleje
lžíce cukru
200 g rajského protlaku
1200 ml masového vývaru
sůl
pepř
80 g másla
citronová šťáva

Postup:

Maso vcelku prošpikujeme proužky slaniny (1/3 z celkového množství), můžeme protknout i kusy zeleniny (též 1/3 množství), osolíme a opepříme.

Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran, vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, vypečeme dorůžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatohněda, vložíme koření, zasypeme cukrem, zarestujeme, přidáme rajský protlak, zarestujeme, zalijeme vývarem, vložíme maso a kousek celé skořice (event. hřebíček), přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.

Když je maso měkké, vyjmeme jej, nakrájíme, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Rajská omáčka: Babské rady, jak tuhle českou klasiku dovést k dokonalosti

Kvašená zelenina je příjemným ozvláštněním podzimního jídelníčku

Kvašení: Vykouzlete české i světové podzimní přílohy netradičních chutí

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.

Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Rajčatová omáčka na těstoviny:

Suroviny:

1/2 ks cibule 
česnek 8 stroužků
olivový olej 3 lžíce
čerstvá rajčata 900 g
bílé víno 3 lžíce
sůl 1 lžička + na osolení vody
čerstvě mletý pepř 1/2 lžičky
čerstvé lístky bazalky 9 ks
nastrouhaný parmazán.

Postup:

Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Až se bude vařit, přisypejte špagety a uvařte je al dente.
Mezitím si připravte omáčku. Cibuli, česnek i rajčata pokrájejte a na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a asi 2 minuty restujte dosklovata. Následně snižte teplotu, přisypejte česnek a restujte ho dozlatova.
Nakonec přidejte pokrájená rajčata i se šťávou a semínky. Teplotu trochu zvyšte a přilijte bílé víno. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud nebudou rajčata měkká a nevytvoří se hustá omáčka.
Omáčku dochuťte solí, pepřem a nechejte ji hřát na nejnižším stupni. Uvařené špagety sceďte, přidejte k omáčce a chvíli společně povařte. 
Posypejte natrhanými čerstvými lístky bazalky a nastrouhaným parmazánem.

Průvodce nejlepšími rajčaty: Která jsou vhodná do salátu, která na gril

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceELLEphoria 2025Apetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Čínský horoskop: Co nás čeká v listopadu, měsíci ohnivého vepře? Radost vám přinese čistý pracovní stůl i oltář v ložniciJeden výrazný šperk stačí, aby z vás udělal dokonalou dámu: Vyberte si brožOkouzlující Carmen Mayerová nosí kalhoty s noblesou: Kostýmky si nechává šít a ráda střídá barvyTento týden v Ulici: První milování Adriany s Prokopem, Blanka kvůli Kristýně prožije bezesnou nocOmlazení obličeje bez jehel nebo výplní: Tejpování je nová metoda liftingu12 let Kateřiny Winterové v Herbáři: Moderátorka oblíbeného pořadu zpočátku myslela, že se dlouho vysílat nebude
Doporučené články
Každé ženě by neměl chybět jeden výrazný parfém – výběr těch nejlepšíchCestujte z gauče: Nejlepší knihy pro milovníky objevování - od Skandinávie po JaponskoMyjete syrové maso před vařením? Podle odborníků možná děláte velkou chybuKvíz: Tuzemská nářečí jsou kouzelná. Uhádněte, co jsou hafery, cmunda nebo babuťČím nahradit svatomartinskou husu? Upečte jinou drůbež s tradičními přílohamiSvatomartinská husa: Tři přílohy, které porazí houskový knedlík! Recepty od šéfkuchaře z Lokálu na karlovarský, špekový a bramborové lokše!

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra