×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

recept

Jemný zeleninový vývar s bramborou

Suroviny:

mrkev, petržel, brambora
lžička olivového oleje

Postup:

Zeleninu vařte doměkka asi ve 400 ml vody. Uvařenou směs poté rozmixujte a přidejte lžičku oleje.

Pravé domácí nudle do polévky - jak je připravovat i sušit

Podzimní makový koláč

Suroviny:

Piškot:
5 vajíček
350 g cukr krupice 
200 g mletý mák 
150 g PERNERKA pohanková celozrnná hladká mouka
250 g smetany ke šleháním 
150 g olej 
1 lžička skořice
1/2 lžičky soli
1 prášek do pečiva bez lepku 
 
Na polevu:
250 g cukr moučka
60 g citronová šťáva

Na dokončení:
Květy chrpy

Postup:

Na piškot vyšleháme vejce a cukr do husté pěny, přidáme smetanu a olej, lehce vmícháme zbylé ingredience. Vylejeme do vyššího plechu, vymazaného olejem a vysypaném moukou. Dobře rozetřeme a pečeme při 170 °C asi 25-30 minut. Na ještě vlažný piškot rozetřeme polevu, kterou jsme připravili dobrým vymíchaním cukru a šťávy. Posypeme květy chrpy a necháme vychladnout.

Podzimní makový koláč od Josefa Maršálka: Mák může být drogou i zdravou nedoceněnou potravinou

Vepřové karé na páře, smažené rajče a pečená dýně s lilkem
400g bio vepřového karé (bio vepřová pečeně bez kosti) - seženete například zde: Biofarma
Sasov
2 tvrdší bio rajčata
2 bio vejce
100g hladké bio mouky
100g prosáté strouhanky z bílého pečiva
0,5l bio řepkového oleje na smažení
1 máslová bio dýně
2 bio lilky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
vinný ocet
panenský olivový bio olej
Vepřové karé zbavíme blány, důkladně osolíme, opepříme a polijeme vinným octem, zabalíme do
alobalu, nebo potravinové fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Pokud máme k dispozici parní troubu nebo konvektomat, nastavíme režim páry 65°C na cca 3 hodiny.
Pokud nemáme k dispozici parní troubu, použijeme alobal a dáme karé do trouby na 80°C na cca dvě
hodiny.
Pod grilem v troubě necháme péct lilky a dýni. Máme-li k dispozici gril, necháme na něm zeleninu ze
všech stran spálit, dokud není zcela měkká. (Lilek je hotový poměrně rychle, dýně trvá mnohem déle.)
Vydlabeme upečenou dužinu dýně a ochutíme solí, olivovým olejem a kapkou vinného octa. Taktéž
vydlabeme upečenou dužinu lilku, rozmačkáme vidličkou a ochutíme utřeným česnekem, solí, olivovým
olejem a kapkou vinného octa.
Z rajčete odřízneme "čepičku", spodek a vršek a rozpůlíme ho. Tak získáme dva silnější řízky rajčete a
obalíme v mouce, našlehaných vejcích a prosáté strouhance a osmažíme v rozehřátém řepkové oleji
dozlatova.
Podáváme předvařené a ze všech stran opečené vepřové karé nakrájené na plátky, pyré z dýně a lilku a
smažené rajče.

Recepty šéfkuchaře Huga Hromase: Každý komponent je český, chutný a má svůj příběh

Meghan Markle se pyšní tím, že velmi ráda a dobře vaří.

Jídelníček Meghan Markle: Vsaďte na drahé, ale občas i podivné vegetariánské pokrmy

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Dokonalý houskový knedlík krok za krokem - připravte ho jako mistři

Kynutý knedlík je oblíbenou přílohou.

Vyznáte se v knedlících? Průvodce druhy, které naše babičky zvládaly levou zadní

vývar, knedlíčky

Nejlepší zavářky do polévky – jak na játrové knedlíčky, noky, kapání, strouhání

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Segedínský guláš se vždy vaří z kysaného zelí a vepřového masa.

Pravý segedínský guláš: Důležitý je výběr kvalitního vepřového, vaření omáčky chce svůj čas

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.

Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Zapečené brambory patří mezi klasiku za pár korun.

Staročeské podzimní menu, které vám doplní síly. Pochutnejte si jako u babičky

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Základy české kuchyně podle Vaňka a Pohlreicha: Jak na vývar, knedlíčky, omáčky

Hub je nyní v lese na každém kroku tolik, div o ně nezakopnete.

Houbařská sezona vrcholí: Na jaké úlovky se můžete těšit v září?

Medový roztok:

Med vlijeme do teplé vody, mícháme, až se rozpustí, a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni přibližně hodinu, sbíráme vznikající pěnu a zároveň průběžně přidáváme vyvařenou vodu. Poté necháme vychladnout asi na 25 °C.

Dochucení  - do medového roztoku před kvašením přidejte různá koření a ozvláštněte svoji medovinu. Použijte skořicovou kůru, dodá krásnou vůni a medovinu vyčeří a zbaví zákalu, hřebíček, koriandr nebo badyán. Limetka nebo citron navodí medovině svěží nádech, postačí jeden plod pokrájený na kolečka na 10 litrů roztoku. Fantazii se meze nekladou.

Medovina krok za krokem: Jak si ji vyrobit doma a k čemu slouží?

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikini trendy podle ELLEELLEphoria
Vaření a recepty:
Těsto na pizzuSýrová omáčkaCaesar salátKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévky
Články Lifee.cz
Stylový hit léta: Pletené šaty jako trendy kousek k vodě i na plážovou partyVítejte v luxusním karavanu Heleny Vondráčkové: Třetí domov využívá na koncerty i dovolenouHlasem Pavla Soukupa promlouvají legendy: Český herec musel překonat ztrátu roční dcery a dva zdravotní kolapsyVeronika Arichteva má doma oslnivou sbírku tenisek: Podpatky si beru jen občas kvůli manželoviTelefon bez připojení, který má kouzelnou moc: Díky dojemnému japonskému vynálezu se mohou pozůstalí rozloučit s mrtvýmiSaskia Burešová zářila v růžové: Ani po 70 se ženy nemusí být barev, když je správně nakombinují
Doporučené články
Které barvy mají sílu změnit naší náladu? Oranžová je hravá, růžová uklidňujeKrásnější nos bez plastické operace: O tekuté rhinoplastice už jste slyšeli?Nahlédněte s námi do domova herečky Dakoty Johnson: Dům působí jako dřevěná chata, přitom je v rušném Los AngelesHerečka Alena Mihulová: Velkou lásku zažila s o 41 let starším režisérem Karlem Kachyňou. Ten ji na konkurzu hned oblékl do podvazků a podprsenkyCikánské kuře: Krásně šťavnaté, provoněné bazalkou a pečené v jednom pekáči s brambory je výbornou obměnou klasikyKvíz: Zvládnete plavbu mezi mořskými plody nebo to bude chtít záchranný kruh?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra