×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

zelenina

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínu C. Své využití má ale i v medicíně a potravinářství (je z ní získáváno přírodní barvivo betanin). Obecně je považována za velmi zdravou zeleninu, neboť obsahuje širokou paletu pro tělo nezbytných a prospěšných látek

Chřest, zelí, červená řepa: Jakou neplechu může tato zelenina způsobit?

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Podzimní zahrada dává plnou náručí

Září na zahradě: Sklizeň posledních plodů i hrabání listí

Z dýně můžete vykouzlit třeba úžasnou krémovou polévku

Dýňová sezona začala: Jak vybrat tu správnou a připravit ji na slano i sladko

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.

Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Asijské raw nudle

Suroviny:

Ingredience na nudle (2 porce):

červené zelí
hrst naklíčeného mungo fazolek
1 cuketa
4 mrkve
2 papriky
sezamová semínka
2 žampiony marinované v tamari, oleji, troše vody
čerstvá chilli paprička
čerstvý koriandr

Ingredience na zálivku:

1 stroužek česneku
1 cm zázvoru
šťáva z 1/2 limety
100 g kešu
olivový olej
sůl
pepř
1 lžíce světlého kokosového nektaru

Postup:

Cuketu a mrkve oloupeme a nakrájíme na spiralizéru na útlé nudličky a smícháme s ostatní na jemno pokrájenou zeleninou. Do mixéru vložíme suroviny na zálivku a rozmixujeme na hladký dressing. Posypeme sezamovým semínkem, ozdobíme čerstvým koriandrem.

Očima odborníka: Proč je raw strava opravdu zdravá, pro koho je vhodná a co vše si můžete dopřát

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Lilkový snack s jogurtem:

Suroviny:

lilek 2 ks,
parmazán,
vejce,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení.

Jogurtový dip:

hustý bílý jogurt,
česnek 1 stroužek na 1 malý jogurt,
máta,
sůl.

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak ho osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravte dip. Do jogurtu vmíchejte najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolte. Dejte vychladit do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujte – mouka, vejce a strouhanka s parmazánem.
Smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndejte krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a nechte přebytečný olej odsát.
Podávejte s vychlazeným dipem.

Lilek v kuchyni: Víte, že obsahuje nikotin?

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Už žádný odpad! Nyní můžete ze zeleninových listů uvařit dokonalé a zdravé jídlo

Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.

Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

Do letních závitků rozhodně patří koriandr

Hit letošního léta: Barevné křupavé rolky plné zeleniny vás zasytí i osvěží

Rajčatová marmeláda s kapkou rumu vašeho milého dostane

Marmeláda pro pány: Potěšte svého miláčka originální kombinací rumu a rajčat

Lahodný chřest: Jak se v obchodě nenapálit a jak ho správně připravit

Lahodný chřest: Jak se v obchodě nenapálit a jak ho správně připravit

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoriaDny Marianne 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Šmrncovní styling pro šedesátnice: Černo-bílá kombinace culottes kalhot a trendy saka vás omladíMedvěd na koksu aneb jak se pašerákovi drog neotevřel padák: Andrew Thornton skonal příšernou smrtíHana Zagorová v posledním videu hýřila radostí: Těšila se na svůj muzikál, který letos oznámil pokračováníNepřehlédnutelný Čestmír Řanda: Respekt vzbuzoval v divadle i doma, hodinu jeho úmrtí provází záhada s hodinamiBabí léto ve sladkém objetí vanilky: Našli jsme 12 parfémů, které vás zahřejí na prahu podzimuStodola Jakuba Smolíka je ráj pro motorkáře: Vévodí jí stůl z cirkulárky a spousta sběratelských skvostů
Doporučené články
Kate Middleton sází na královské eso: Tajemná fialová je hit letošního podzimuNejlépe zaplacený přesčas v životě: partnerka Cristiana Ronalda dostala zásnubní diamant za pět milionůPro Zuzanu, holku z paneláku, se vysněné bydlení zdálo léta utopií, ale nikdy se nevzdalaKvíz: Znáte ceny potravin v obchodech? Zjistěte, jestli jste šetřílci, nebo se při každém nákupu nevědomky okrádáteJak připravit melounový sorbet? Pouze dvě suroviny postačí k lahodnému osvěženíMáte rádi záviny? Pak musíte zkusit poticu – slovinský dezert, který dobyl Bílý dům i Vatikán

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra