×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

zelenina

Kvašená zelenina je příjemným ozvláštněním podzimního jídelníčku

Kvašení: Vykouzlete české i světové podzimní přílohy netradičních chutí

Červená řepa obsahuje velké množství vitamínu C. Své využití má ale i v medicíně a potravinářství (je z ní získáváno přírodní barvivo betanin). Obecně je považována za velmi zdravou zeleninu, neboť obsahuje širokou paletu pro tělo nezbytných a prospěšných látek

Chřest, zelí, červená řepa: Jakou neplechu může tato zelenina způsobit?

Zeleninový vývar s čočkou

Suroviny:

80 g mrkve
30 g petržele
1 střední cibule
1 velká brambora
2-3 lžíce loupané červené čočky
1 vrchovatá lžíce másla
600 ml vody popř. zeleninového vývaru
kmín, sůl, pepř
petrželka, libeček 

Postup:

Na másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Přidáme pepř, špetku nadrceného kmínu a zalijeme 600 ml vody nebo vývaru. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, snítku petrželky a libečku. Přivedeme k varu a po 10 minutách vsypeme červenou čočku. Vaříme dalších 10 minut. Polévku na závěr vaření osolíme a podáváme ozdobené petrželkou.

Jak uvařit rychlý zeleninový vývar jako od babičky

Čočková polévka

Suroviny:

1	stroužek česneku		
1	cibule		
1	mrkev		
2	řapíky celeru		
2	lžíce olivového oleje		
1-1/2	hrnku čočky		
1-1/2	lžičky sušeného tymiánu		
1	lžička sušeného oregana		
1	lžička sladké papriky		
1	kostka zeleninového bujonu		
sůl		
pepř		
hladkolistá petrželka		
housky

Postup:

Nejdřív si připravím zeleninu. Česnek a cibuli nasekám nadrobno, mrkev mám ráda na kolečka a řapíkatý celer na silnější půlkolečka. Když mám jarní mrkev, ani ji neloupu, jen ji vydrhnu kartáčkem.

V hrnci se silným dnem rozpálím olej a opeču na něm dosklovata cibuli, pak přidám česnek a zeleninu a ještě asi minutu opékám. Sotva lehce zezlátne, zaliju zeleninu osmi hrnečky vody a přidám sůl a čerstvě namletý pepř

Přebranou čočku vsypu k zelenině. Přidám koření a když se voda začne vařit, i zeleninovou kostku. Stáhnu plamen a vařím zhruba hodinu.

Polévku ničím nezahušťuji, jen ji částečně rozmixuji tyčovým mixérem, aby ‚zhoustla‘. Teprve pak podle chuti osolím. Polévku nandám do talířů a ozdobím petrželkou. Vedle v misce mám přichystané na másle pečené houstičky.

Recepty našich prababiček: Bylinky a spousta zeleniny v hlavní roli

Podzimní zahrada dává plnou náručí

Září na zahradě: Sklizeň posledních plodů i hrabání listí

Z dýně můžete vykouzlit třeba úžasnou krémovou polévku

Dýňová sezona začala: Jak vybrat tu správnou a připravit ji na slano i sladko

Rajčata mají nízký glykemický index a kalorické hodnoty.

Jak zpracovávat rajčata: Můžete je sušit na slunci i v troubě, nakládat a překvapivě i zamrazovat

Asijské raw nudle

Suroviny:

Ingredience na nudle (2 porce):

červené zelí
hrst naklíčeného mungo fazolek
1 cuketa
4 mrkve
2 papriky
sezamová semínka
2 žampiony marinované v tamari, oleji, troše vody
čerstvá chilli paprička
čerstvý koriandr

Ingredience na zálivku:

1 stroužek česneku
1 cm zázvoru
šťáva z 1/2 limety
100 g kešu
olivový olej
sůl
pepř
1 lžíce světlého kokosového nektaru

Postup:

Cuketu a mrkve oloupeme a nakrájíme na spiralizéru na útlé nudličky a smícháme s ostatní na jemno pokrájenou zeleninou. Do mixéru vložíme suroviny na zálivku a rozmixujeme na hladký dressing. Posypeme sezamovým semínkem, ozdobíme čerstvým koriandrem.

Očima odborníka: Proč je raw strava opravdu zdravá, pro koho je vhodná a co vše si můžete dopřát

Zeleninová polévka s kedlubnou

Suroviny:

mrkev, celer, petržel, kedlubna
cibule
4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl

Postup:

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Lilkový snack s jogurtem:

Suroviny:

lilek 2 ks,
parmazán,
vejce,
hladká mouka,
strouhanka,
sůl,
olej na smažení.

Jogurtový dip:

hustý bílý jogurt,
česnek 1 stroužek na 1 malý jogurt,
máta,
sůl.

Postup:

Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5 cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak ho osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravte dip. Do jogurtu vmíchejte najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolte. Dejte vychladit do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujte – mouka, vejce a strouhanka s parmazánem.
Smažte v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndejte krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a nechte přebytečný olej odsát.
Podávejte s vychlazeným dipem.

Lilek v kuchyni: Víte, že obsahuje nikotin?

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Už žádný odpad! Nyní můžete ze zeleninových listů uvařit dokonalé a zdravé jídlo

Vyhazujete listy z ředkviček či mrkvovou nať? Chyba, můžete z nich uvařit skvělé dobroty

Pokud si chcete udělat kvalitní a chutný domácí burger, na mase a ingrediencích nešetřete.

Domácí burger na grilu: Jak vybrat maso a proč ho neotáčet vícekrát než jednou

Do letních závitků rozhodně patří koriandr

Hit letošního léta: Barevné křupavé rolky plné zeleniny vás zasytí i osvěží

Rajčatová marmeláda s kapkou rumu vašeho milého dostane

Marmeláda pro pány: Potěšte svého miláčka originální kombinací rumu a rajčat

Další články
Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceELLEphoria 2025Apetit piknik 2025Trendy kozačky podzim 2025Přechodové bundy podzim 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Redaktorky Lifee otestovaly plátýnkovou masku za 25 korun i černý korejský hitŽivotní tragédie Zorky Janů: Byla lepší než já, napsala v pamětech její slavná sestra Lída BaarováLibuše Švormová prozradila, proč dabovala Angeliku dvakrát: Kvůli Troškovi musela milostně tokat skoro v šedesátiIdol žen Ivan Luťanský: Nadějný herec tragicky zemřel ve Vietnamu, okolnosti jeho smrti byly tajnéPodzimní puntíky pro všechny typy postav: Štíhlým ženám sluší ty drobné, dámy s křivkami mohou vsadit na větší vzorChantal Pouillain se na prahu sedmdesátky dočká prvního vnoučete: Budu nonna, jsem za ty dva šťastná
Doporučené články
S kůží na trh deset měsíců po transplantaci v Turecku: Jsem šťastná? Řeknu vám pročY2K nákupní horečka: Zámečky, loga a návrat kultovních 2000s kabelek do časů, kdy Paris Hilton určovala, co je INPřáli si na zahradě menší domek pro hosty, nakonec mají na jeho střeše další zahrádkuZnamení, která jsou nejlepšími kolegy v práci: Býci jsou týmoví hráči, Panny vše dotáhnou do puntíkuHřejivá batátovo-mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem: Vydejte se na vlnu chutíKonec levných poledních menu: Zdražování má nečekanou daň! Češi jedí hůře, aby ušetřili. Hrozí to i vám?

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra