Matějská pouť 2022: Dorazí 60metrový booster Apollo 13 a největší řetízkový kolotoč v Evropě

Matějská pouť 2022: Dorazí 60metrový booster Apollo 13 a největší řetízkový kolotoč v Evropě
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Matějská pouť se poprvé konala v roce 1595. Teď má za sebou dva roky covidové pauzy.Atrakce letos novinářům představil pan Kočka, jehož rodina se na organizaci Matějské pouti podílí od 60. let.Matějská pouť se bude letos konat od 5. března do 18. dubna.Horní hranice ceny vstupenky na atrakce Matějské pouti se pohybuje ve výši 130 korun.+ 6 fotek+ 7 fotek

Matějská pouť se na pražské Výstaviště v Holešovicích vrací po dvouleté covidové pauze. Začne v sobotu 5. března a potrvá do 18. dubna. Jde už o 427. ročník pouti, a nezůstane jenom u historie a starých známých atrakcí, letos dorazí i několik velkých překvapení.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 04. 03. 2022 12:00

Podle informací Národní knihovny se začátky Matějské pouti datují do roku 1595. Byla to první jarní pouť nejen v Praze, ale také v Evropě. Původně šlo o oslavu svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února. Matějská pouť začínala v okolí kostelíka na Hanspaulce, pak se přesunula třeba na Vítězné náměstí. V areálu Výstaviště v Holešovicích sídlí od roku 1963.

Novinky na Matějské pouti

Největší novinkou letošního ročníku Matějské pouti je 60metrový booster Apollo 13, který dorazil z Nizozemska. Konkurovat mu bude starý známý řetízkový kolotoč, podle provozovatelů je největší v Evropě.

Poslední detaily se ladí na obřím Velkém kole, které momentálně dostává nové prvky. Letos bude mít uzavřené a vyhřívané kabinky. K němu už tradičně patří dům smíchu, trojpatrový strašidelný dům, centrifuga, autodromy nebo střelnice.

Jak na Matějskou pouť 2022 

V pracovních dnech se na Matějskou pouť dostanete zdarma, o víkendech bude vstupné ve výši 30 korun. Letos bude jedna výjimka, vstup zdarma mají uprchlíci z Ukrajiny, kteří předloží pas. Pokud jde o cenu samotných atrakcí, horní hranice se bude pohybovat okolo 130 korun.

Protože probíhá dostavba vyhořelého křídla Průmyslového paláce, letos se Matějská pouť trochu potýká s nedostatkem místa. Ubylo asi 50 atrakcí a farmářské trhy. Do areálu se vchází z jiné strany, vstup bude z ulice Za Elektrárnou, kde je pro návštěvníky vytvořen koridor. Zčásti je to ale i kvůli tomu, že veřejných akcích, které jsou pořádané pod širým nebem, se může účastnit pouze 500 osob. Organizátoři tak budou moci lépe kontrolovat počet návštěvníků.

Zdroje informací:

Matejskapout.cz: Historie Matějské pouti

Praha.eu: Zábava, adrenalin i perníkové srdce. Matějská pouť letos bude

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články