Před dvěma lety zemřel vědec Stephen Hawking: Lékaři mu dávali dva roky, nakonec se smrtelnou chorobou bojoval 55 let

Stephen William Hawking byl britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců vůbec.
Zdroj: Wikimedia Commons/By Jim Campbell Aero News Network
Stephen William Hawking byl britský teoretický fyzik a jeden z nejznámějších vědců vůbec.Narodil se 8. ledna 1942 v anglickém univerzitním městě Oxfordu rodičům Frankovi a Isobel (roz. Walkerové) Hawkingovým. Měl dvě mladší sestry, Philippu a Mary, a adoptivního bratra Edwarda. Otec Frank Hawking byl výzkumníkem v oboru tropické medicíny a matka Isobel Hawkingová se angažovala v levicové politice.Rodiče se z Londýna do Oxfordu přechodně přestěhovali před jeho narozením, aby se vyhnuli následkům bombardování města během druhé světové války.+ 4 fotky+ 5 fotek

Geniální fyzik a popularizátor vědy Stephen Hawking bojoval se zákeřnou nemocí dlouhých 55 let. Navzdory ALS se ale nevzdával a žil plnohodnotný život, který ovlivňoval miliony lidí po celém světě. Jak se u něj nemoc projevila, proč se nikdy nevzdal a jakým způsobem komunikoval se světem?

Petra Járková
Petra Járková 14. 03. 2020 08:00

Už je to dva roky, co zemřel geniální fyzik a vědec Stephen Hawking. Milovaný vesmír znal jako nikdo jiný a my už dnes můžeme jen očekávat, která z jeho předpovědí o budoucnosti se naplní.

První příznaky ALS

Jako malý jezdil na koni a běhal s dětmi venku, miloval sport a proto se stal i kormidelníkem veslařského týmu na univerzitě. První příznaky nemoci nazvané ALS se rozvinuly právě na Oxfordu. Šel po chodbě, ztratil rovnováhu na schodech a spadl, přičemž si poranil hlavu. Byl tak posedlý svým intelektem, že se bál, aby o něj nepřišel, tak podstoupil raději znovu Mensa test.

Hrozná diagnóza

Následně mu v jednadvaceti letech diagnostikovali ALS. Měl pár týdnů před svatbou a lékaři mu dávali asi dva roky života. Tato nemoc totiž napadá nervový systém a má za následek postupné ochrnutí celého těla.

Zápal plic

Postupně ztratil vládu nad pažemi, nohama a hlasem a nakonec byl v podstatě úplně paralyzován. V roce 1985 se během návštěvy výzkumného centra CERN v Ženevě nakazil zápalem plic, což v jeho případě znamenalo ohrožení života. Důsledkem byly akutní potíže s dýcháním, které bylo možné vyřešit jedině pomocí tracheotomie, kvůli níž přišel o schopnost mluvit.

Oblíbený hlas

Od té doby používal k mluvení elektronický hlasový komunikátor. Hawking původní přístroj používal léta, i když byl už zastaralý. Smál se, že u jiného se mu nelíbil hlas a nedokázal se s ním ztotožnit tak jako s tímto. Nakonec našel náhradu až roku 2004, kdy začal používat systém VoiceText od společnosti NeoSpeech.

Láskyplná rodina

I když od začátku věděl, že je jeho nemoc neléčitelná a že jeho čas se pomalu krátí, mluvil o sobě jako o šťastlivci, kterému pomalý postup nemoci poskytl čas pro další významné objevy. Také byl šťastný, že měl láskyplnou rodinu. Manželka Jane si ho vzala, i když mu dle doktorů zbývaly dva roky života.

NA TO, JAK ŠEL ČAS SE STEPHENEM HAWKINGEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články