Výročí smrti Antonie Nedošinské: Miloval ji lid i nacisté, kolegové od ní dávali ruce pryč

Za svůj život si zahrála bezmála ve stovce českých filmů, v roce 1946 dokonce obdržela čestný titul Průkopnice českého filmu, jíž zůstala bezesporu až do dnešních dob.
Zdroj: Youtube
Narodila se v Praze, nejprve se začala učit švadlenou, ale již tehdy hrála ochotnicky divadlo a navštěvovala soukromě herecké kurzy u Karla Želenského. Profesionálně začínala hrát s kočovnými hereckými společnostmi, a to i přes nevůli svých rodičů. Později se provdala za  Jiřího Nedošinského, se kterým měla jedinou dceru Jiřinu Nedošinskou, provdanou Češkovou.Od roku 1928 až do roku 1940 byla členkou Národního divadla v Praze. Zde ztvárnila celou řadu krásných charakterních rolí. Hostovala rovněž v dalších divadlech, např. Dělnickém divadle na Kladně, v pražském Intimním divadle, v Divadle na Vinohradech, v plzeňském a Východočeském divadle.+ 6 fotek+ 7 fotek

Korpulentní dáma kyprých tvarů Antonie Nedošinská se proslavila svými rolemi maminek, tetiček či bytných. Snad žádný prvorepublikový film se bez ní neobešel. Jak byla ale oblíbená u diváků a nacistických pohlavárů, tak jí pohrdali kolegové a umělci.

Petra Járková
Petra Járková 17. 07. 2019 08:00

Herečka Antonie Nedošinská od mládí milovala divadlo a toužila být slavnou filmovou divou, její maminka ji od toho ale zrazovala a říkala jí, že na herečku není dost hezká.

Vydupaná divadelní kariéra

Divadelní kariéru si ale cílevědomá Tonička nakonec stejně vydupala. Začala chodit na hodiny herectví a posléze cestovala s kočovnými divadelními společnostmi. Při jedné ze štací potkala svého budoucího manžela, ochotníka a bankovního úředníka Jiřího Nedošinského. Ten ji miloval natolik, že se kvůli ní vzdal svého místa v bance a začal se společně s ní naplno věnovat divadlu.

Partneři v práci i v životě

Pár získal angažmá ve Švandově divadle a posléze do života přivítal dceru Jiřinku. Antonie byla nejen výbornou herečkou, ale i vyhlášenou hospodyní. Zvládala starat se o rodinu i vystupovat v divadle. Její popularita začala stoupat strmě vzhůru, a když se prosadila jako nepostradatelný typ do filmu, režiséři jí zakazovali hubnout. Diváci totiž herecké postavy boubelatých maminek a tetiček milovali.

Neduhy a nemoci

Když v roce 1923 Jiří podlehl těžkému srdečnímu onemocnění, Antonie zůstala na všechno sama. Ze zkoušek si odbíhala domů, aby zkontrolovala dceru, a poté mířila zpět do divadla. A přesto jí mnohé kolegyně nemohly kvůli popularitě přijít na jméno. Obzvláště poté, co se stala členkou Národního divadla. Tam ale dostávala jen menší role, protože vedení se nelíbila její filmová popularita. V divadle ji prý neměly rády velké herecké osobnosti, mladí ji na druhou stranu obdivovali. Zejména pro její pokoru a kolegialitu.

Dostála svým rolím

Nezapomenutelnou hereckou dvojici vytvořila s Theodorem Pištěkem, s nímž si zahrála například ve snímcích Matka Kráčmerka, Otec Kondelík a ženich Vejvara nebo Barbora řádí. Ačkoliv si mnozí mysleli, že spolu tvoří pár nejen před kamerou, nebylo tomu tak. Nedošinská si dalšího muže již nenašla, bydlela s dcerou a jejím přítelem v bytě na Karlově náměstí. Vařila jim, uklízela a pečovala o ně tak, jako to dělaly postavy, které tak bravurně ztvárnila.

Frankova oblíbená herečka

Kariéru herečka ukončila v roce 1940, a to prý proto, že se s příchodem druhé světové války obávala nátlaku německých producentů, aby hrála v jejich filmech. Patřila prý k nejoblíbenějším hvězdám nacistického funkcionáře v protektorátu K. H. Franka, čehož se velmi zalekla. Před kamerou se naposledy objevila v roce 1947 ve filmu Čapkovy povídky v roli služebné Máry. V posledních letech života trápily Toničku problémy se srdcem, které si jezdila léčit do lázní v Poděbradech. Tam také 17. července 1950 zemřela.

JAKÝ BYL OSUD KORPULENTNÍ DÁMY, UVIDÍTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články